Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Sociaal & vrije tijd

Chinchilla’s, zijn ze wel happy?

Hoera, vandaag zijn mijn chinchilla’s jarig. Het mannetje Nono wordt 6 en het vrouwtje Suus wordt 3. In de praktijk zal ik nooit ‘mannetje’ of ‘vrouwtje’ zeggen. Wel zeg ik: babbies, pantoffels, konijntjes, chins, liefstes, kippetjes of iets anders minder afstandelijks. Dat gaat vaak gepaard met een hoog stemmetje en een niet-ABN-zinnetje. In hypere toestand gaat de zin op repeat.

Toevallig hè, dat ze op dezelfde dag geboren zijn en dat Nono 2 keer zo oud is als Suus (is niet altijd, want 7 is bijvoorbeeld niet 2 maal 4)? De waarheid is dat ik van Nono de precieze leeftijd en geboortedag niet weet. Mijn hart voor dieren nam hem over van kennissen en die hadden hem weer van iemand anders. Suus kocht ik rechtstreeks bij de fokster, zodat Nono niet alleen zou zijn.

Daardoor kan ik bovendien makkelijker de deur uit zonder me schuldig te voelen. Ze zitten in een grote kooi en af en toe mogen ze er uit. Dat vinden ze fantastisch, maar het is een gedoe om ze terug in de kooi te krijgen en er is altijd wel ergens aan geknabbeld.

Ze bijten mij niet, maar knuffelen is geen optie. Jammer, want ze zijn super zacht. Uit elke haarwortel kunnen tot wel 120 haren groeien. Mooi zijn ze ook, maar ze plassen en poepen er niet minder om. Voor zindelijkheid zijn ze te wild. Ik raad ze daarom niet aan als huisdier. Ze zijn grappig en gezellig, maar ik zie ze liever rondrennen in hun oorspronkelijke habitat (Zuid-Amerika). Er rennen er daar niet veel meer rond helaas..

Chinchilla’s leven in een kooi

Dieren in een kooi knagen aan mijn veganistisch geweten. Ik eet geen dieren en draag ze niet. Als ik denk hoeveel chinchilla’s er nodig zijn voor een bontjas, vind ik de dragers super egoïstisch. Is een huisdier in een kooi dat niet net zo goed? Wat heeft een beestje er zelf aan?

Ik denk dat mijn chins, en hiervoor mijn hamster Knofje (miss you), het goed hebben bij mij. Dat is in vergelijking tot dieren die minder goed verzorgd worden en minder aandacht krijgen van hun verzorger. Vergeleken met geen kooi, verlies ik. Eenmaal in een kooi kan je beestjes echter niet meer vrijlaten. Na vijf minuten stikken ze in een kauwgom, worden ze ‘meegenomen’ door een roofvogel, overreden door een vrachtwagen, .. Stop!

chinchilla´s
Suus en Nono

Dat kan een kat of hond ook gebeuren natuurlijk, maar die hebben over het algemeen toch een beter leven gehad. Huisdieren kunnen je leven zoveel mooier maken, maar het mag niet ten koste gaan van hun eigen welzijn.

Ik maak me ook druk over of ik genoeg voor mijn kippetjes doe. Konden ze maar praten. Toen ik ze net had waren ze volgens de dierentelepathie-mevrouw nog tevreden, maar dat dure grapje kan ik niet te vaak uithalen. :s De gemiddelde levensverwachting van chinchilla’s is 10 tot 15 jaar, dus ik ben nog wel even zoet met mijn babbies. Hopelijk zijn zij tevreden met mij.

Wat vind jij van huisdieren in een kooi?

Geef een reactie