Leven op het autismespectrum

Interviews

Autisme op de agenda

In januari heeft de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) de campagne Autisme op de Agenda gelanceerd. NVA-directeur Caroline Verkerk reikte het eerste exemplaar ‘Autisme op de Agenda’ uit aan Tweede kamerlid Lisa Westerveld van GL-PvdA.

Het is belangrijk dat autisme aandacht krijgt, want er zijn nog genoeg verbeterpunten voor een inclusieve samenleving.

Interview over psycho-educatie

Ik mocht ook meewerken aan deze campagne. Hieronder zie je een interview met mij in Autisme op de agenda. Daarin vertel ik over mijn ervaringen met psycho-educatie na mijn autismediagnose. Ook daar kan het beter.

Levensloopbegeleiding is belangrijk!

De agenda is trouwens niet te koop. Het is een middel in de NVA-campagne Autisme op de Agenda, bedoeld om bij politici en beleidsmakers aan tafel te komen. Om hen via ervaringsverhalen te laten inzien dat levensloopbegeleiding heel belangrijk is. In de tweede helft van 2024 komt er wel een doorklikbare pdf van het boek op de website van de NVA.

De officiële uitreiking van de agenda
 1. MathHans

  Hoi Mandy,

  Ik ben al een beetje bezig waar dat kan. (En niet alleen voor auti’s).
  Vandaag weer een gezicht zien veranderen van “Ik zie het niet meer zitten” naar een gelukkig gezicht “Ik heb er weer vertrouwen in”.

  Ik heb een student een extra boek gegeven om nog wat tussenliggende wiskunde kennis op te doen en verteld dat we voor hem het deelexamen van volgende week nog even gaan uitstellen.
  Ik heb het doorgegeven aan zijn mentor en die reageerde met supertof dat ik dat doe.

  En ik heb ook een account aangemaakt, dus hoop dat ik nu weer kan ‘liken’. Ik kom nu waarschijnlijk wel onder een andere naam in beeld. Maar hoop nu wel berichtjes te ontvangen als je een reactie terug geeft.

  En oh ja, ik ga ook de sprong wagen naar zelf bloggen bij “Autisme is veelzijdig”.
  Mijn eerste (voorzichtige begin) blog ligt al bij de redactie.

  Groet,
  Hans

 2. Hans van der Lijcke

  WOW wat mooi. Dankjewel Mandy voor het posten.

  Ik denk dat ik autisme zelf niet op “mijn” fysieke agenda ga zetten (ja ja, letterlijk nemen van tekst zoals je dat zo treffend omschrijft in het interview).
  Maar het staat wel in mijn gedachte agenda.

  Het eerste punt dat besproken wordt, na de inleiding door de directeur van de NVA, gaat over niet kunnen studeren op het MBO. Ik ben benieuwd of er speciaal onderwijs voor het MBO komt, want ik denk dat ik daar dan ook heel graag zou willen werken (als het op fietsafstand is ;-)). Voorlopig ben ik kleinschalig aan het verkennen met lieve collega’s en een externe vrouw met passie uit de Time Aut zorg.

  Dit gaat me daar zeker bij helpen.
  Groet,
  Hans

Geef een reactie