Leven op het autismespectrum

Over mij, Mandy Verleijsdonk

Leuk dat me beter wil leren kennen! Op mijn 27e werd een autisme spectrum stoornis (ASS) gediagnosticeerd. Sindsdien gaat het stukken beter met mij, omdat ik meer inzicht heb in mijn zwakke en sterke kanten, mezelf beter accepteer en een leven probeer te vormen dat bij mij en autisme past. Voorheen paste ik me altijd aan en dat zorgde voor overbelasting met angsten, depressies en veel dwangmatigheid tot gevolg. Nu weet je al iets over mij, maar er is meer dan autisme.

Wat doe ik zoal?

 • Ik heb de cursus Werken met eigen Ervaring en De Verdieping gedaan. Die gaan over werken met je eigen levenservaringen.
 • In 2014 heb ik ik mijn bachelor psychologie gehaald. Later heb ik nog enkele vakken Levenslooppsychologie gedaan aan de Open Universiteit, maar ik heb geen masterdiploma. (Ik wil het weer oppakken.)
 • Er is nog een wereld te winnen als het over autisme bij meisjes en vrouwen gaat. Ik verzamel informatie daarover op www.autisme-bij-vrouwen.nl. Je vind er bijvoorbeeld andere bloggers, vloggers, hulpverleners en boeken.
 • Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) die opkomt voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten.
 • Ook ben ik spreker over autisme. Daarbij focus ik me onder andere op herstel, erkenning, passend leven en acceptatie. Wil je een lezing of gastles van mij, zie dan mverleijsdonk.nl.
 • Ik schrijf naast blogs soms gedichten.
Je kan me ook vinden op YouTube

Meer over mij

 • Ik ben geboren in 1987 in Brabant, in het dorp Rijen (ja, van gemeente Gilze-Rijen!). Ik heb een jonger zusje en een oudere broer.
 • In mijn vrije tijd sport ik graag, doe ik aan yoga, kijk ik Netflix en lees ik graag. Ook ga ik wel eens uit om lekker te dansen.
 • Ik ben sinds 2014 veganist en leef dus (zoveel mogelijk) zonder gebruik te maken van dieren. Dat vind ik beter voor mens, dier en de aarde.
 • Ik ben single en woon in Brabant met met mijn steunhondje. Josje kun je volgen op WordPress (Juf Josje) en op Instagram (@ChihuahuaJosje).

11 Reacties

 1. Karin

  Ha Mandy,
  Wat een stijlvolle website heb je gebouwd. Mijn complimenten!

  Mijn naam is Karin en ik ben van Traffic Family.
  Op onze websites Slaapwijsheid en Happy Animal testen we producten.

  Op basis van jouw website wil ik graag een samenwerking voorstellen. Doe jij weleens product reviews?

  Zo ja, wat zou jij ervan vinden om een product te testen en te reviewen op je website?
  We zouden 1 of meerdere van de volgende producten door jou willen laten testen:

  1. Litollo, Calmzy of Tweepersoons Nevali Verzwaringsdeken*
  2. Kinder verzwaringsdeken
  3. Litollo zwangerschapskussen
  4. Snoozle honden en kattenmanden
  5. Kattenkrab paal
  6. Calmzy kussen
  *Als je kiest voor een verzwaringsdeken hoor ik graag welk gewicht. Je kunt kiezen in 6-8-10-12 KG. De vuistregel is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7 kilo.

  Nadat je een product hebt getest zijn we benieuwd naar jouw oprechte mening en ervaring. In het reviewartikel zouden we graag 2 links in terug zien. Wij zullen dan weer op onze beurt jouw artikel promoten op onze social media kanalen.

  Als beloning kun je het product houden. Klinkt dit als een interessant voorstel voor jou?

  Als je met ons een samenwerking aan wilt gaan ontvang ik graag de exacte product URL van het gekozen product en je volledige naam en adres.

  Er zit geen deadline op de product review, maar we hopen wel dat het ergens tussen nu en 4 weken geplaatst kan worden.

  Fijne feestdagen alvast en hopelijk tot snel!

  Met vriendelijke groet,
  Karin Ingrid Postma

  Senior Partner Manager Traffic Family

 2. Marijke Beverwijk

  Dag Mandy,
  Bedankt voor je uitleg over angst voor de diagnose of het traject. Ik herken dat wel, ik wist vooral zelf diep van binnen dat ik autisme had en mijn angst was dat ik niet goed genoeg mezelf kon uitdrukken naar de onderzoeker toe. Gelukkig is dat goed gekomen en ontving ik op min 67ste (ja dus!) de diagnose autisme en daar ben ik erg blij mee. Ik hoop via jouw columns nog meer te leren. Ik woon in Breda.
  Hartelijke groeten,
  Marijke

  2
  • Hoi Marijke, wat fijn dat eindelijk bevestigd is wat diep van binnen al duidelijk was! Het is nooit te laat voor een diagnose. 🙂

   • Hannekd

    Hallo, ik ben ook 67 en kreeg in 2018 de diagnose ass. In eerste instantie was dat een opluchting maar toch worstel ik nog enorm met mezelf. Mijn leven vind ik vaak té moeilijk. Het allermeest heb ik last van problemen in de sociale interactie met mensen en het feit dat ik me zelden ergens op mijn gemak voel. Dat heeft een dagelijkse negatieve invloed op de kwaliteit van mijn leven waardoor ik regelmatig verlang er helemaal niet meer te zijn.
    Ik ben door iemand op deze blog gewezen en ik ben benieuwd of dat me iets kan brengen.

    1
    • Na een diagnose volgt vaak een heel proces. Het is een opluchting maar het is ook confronterend. Echt een zoektocht hoor, die tijd kost. Het is een leven lang leren wat dat betreft.. Veel goeds gewenst voor jou!

 3. Wat fijn dat ik op jouw pagina kom! Ik ben zelf ook pas op mijn 33ste gediagnosticeerd met ASS. Op mijn 27e heb ik een heel erge vorm van smetvrees ontwikkeld en mijn boek hierover is onlangs uitgekomen. Misschien heb je hier nog iets aan?

  1
 4. FransTraas

  Beste Mandy,
  Net als jij heb ik ASS maar ook ook hersenletsel. Ik ben bezig om een andere woonvorm te zoeken en begeleiding.
  Hoe woon jij en heb je iets van ondersteuning ?
  Heb je tips wellicht waar ik op moet letten?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: