Leven op het autismespectrum

Vlogs

Naast mijn blogs maak ik soms ook filmpjes. In mijn vlogs deel ik mijn ervaringen en kennis over leven met autisme en heb ik tips voor jou. Veel tips kunnen ook helpen bij ADD en ADHD. Bij iedere video is ondertiteling beschikbaar.

Over de vrouw die op haar 35e stage durfde te lopen

Mijn studie is nogal rommelig verlopen. Dat heeft nooit gelegen aan mijn inzet. In deze vlog vertel ik je waar ik zoal tegenaan liep in het hoger onderwijs en wat me geholpen heeft om toch met autisme te kunnen studeren. Op het eind heb ik vijf tips voor als je ook studeert met autisme en / of psychische problemen hebt die je studie beïnvloeden.

5 tips bij lastige gedachten

Piekeren, overdenken, rumineren, intrusies, wat-als-denken, zwart-wit-denken, … = vermoeiend.. Het zijn allemaal vervelende manieren van denken die niet echt helpend zijn. Hoe ziet dat er bij mij, met autisme en dwang, uit? En hoe ga ik er mee om?

De drempel naar de huisarts verlagen

Deze vlog gaat over de huisarts bellen en naar de huisarts gaan. Hoe was dat voor mijn autismediagnose en hoe gaat dat nu met de zelfkennis van autisme? Wat is extra lastig door mijn autistische brein en hoe ga ik daarmee om? Kijk de vlog met mijn ervaring en tips en deel jouw ervaringen in de reacties.

Je autisme benoemen

Mensen met autisme vragen me wel eens wanneer ze moeten zeggen dat ze autistisch zijn of autisme hebben. Hopelijk kan ik je helpen met het afwegen van wanneer je het zegt, tegen wie en hoe.

Tv-kijken als je een rusteloze ziel bent

Tijdens het tv-kijken zit ik vaak onder een verzwaringsdeken. Ook heb ik een prikkelmandje met stimmingmateriaal. zo voorkom ik dat ik de hele tijd op mijn telefoon zit en/of ga krabben (skinpicking).

Mijn ervaring met sporten en bewegen

Wat is mijn ervaring met bewegen en sporten als je autistisch bent? Ik vertel het je in de video evenals wat ik geleerd heb en wat ik nu doe aan sport. Ik heb ook wat tips, ook voor mensen zonder autisme. 🙂

Ik ga op vakantie en neem mee: autisme

Wat is mijn ervaring met op vakantie gaan als je autistisch bent? Ik vertel het je in de video evenals wat ik ervan geleerd heb en hoe ik ermee omga. Hopelijk biedt het je erkenning en begrip. Reageer vooral onder de video.

Terugkomen op een gesprek of niet?

In deze video wil ik het hebben over wel of niet terugkomen op een eerder gesprek. Ik vertel je waar ik tegenaan loop en hoe ik ermee omga. Hopelijk biedt het je (h)erkenning, inzichten en/of tips om ermee om te gaan.

Noem me liever niet HSP als ik autisme benoem

Soms zeggen mensen tegen mij: jij autisme? Heb jij niet gewoon hsp? Dat staat voor hoogsensitieve personen. Ik adviseer om het niet te doen. Waarom niet? Dat vertel ik in de vlog. Ik geef ook drie tips voor wat je wel kan zeggen. Reacties op deze vlog kun je kwijt onder de video. Delen en liken waardoor ik erg!

Begroeten en jezelf voorstellen, lastig!

Veel dagelijkse dingen zijn bij autisme niet vanzelfsprekend. Zo ook wat iemand begroeten betreft en jezelf voorstellen. In deze video vertel ik je hoe het voor mij is en heb ik tips voor jou. Daarmee hoop ik dat begroeten en voorstellen iets makkelijker wordt voor je.

Knuffel een knuffel zolang je dat nodig hebt

Ik heb nog lang een knuffel nodig gehad, waar leeftijdsgenoten al verder waren in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Daar schaamde ik me voor en het voelt nu nog steeds als iets heel kwetsbaars om te delen. Ik vertel je erover in de vlog en waarom het toch niet erg is om anders te zijn of later met een bepaalde ontwikkeling.

5 tips voor omgaan met dwangmatigheid

Hoi ik ben Mandy Verleijsdonk en ik blog en vlog over mijn leven als vrouw met autisme. Vandaag vertel ik je over mijn ervaringen met dwangmatigheid. Wat is het? En ik heb vijf tips voor jou. Liken en delen is fijn!

Mijn systeem van plannen

Vandaag neem ik je mee in mijn planning. Plannen is voor mij een vast onderdeel van de dag. Ik vertel je hoe ik dat dan doe en waarom ik het zo doen. Ik heb namelijk meerdere lijstjes en agenda’s. Deel vooral jouw gedachten over dit onderwerp in de reacties. En ik zou het heel tof vinden als je jezelf wil abonneren op dit kanaal. Delen en liken is ook lief.

Terugkijken op het afgelopen jaar

In december kijk ik vaak even terug op mijn jaar. Ik vind het belangrijk om soms even stil te staan bij mijn leven en daarop te reflecteren. Dan kan ik kijken naar wat lastig en niet fijn was maar ook naar wat ik geleerd heb of wat leuk was. Wat dat in 2021 was, vertel ik in de video.

Autisme en oogcontact maken

Ik ben Mandy Verleijsdonk en deel in mijn blogs en vlogs mijn ervaringen en kennis over leven als volwassen vrouw op het autisme spectrum. Deze video gaat over oogcontact maken. Hoe is dat voor mij? En is oogcontact een noodzaak om contact te maken met elkaar?

Moet iedereen kennis van autisme hebben?

Vandaag gaat het over of iedereen kennis van autisme zou moeten hebben. Ik deel mijn ervaring en heb tips over hoe je kunt omgaan met iemand die er weinig kennis van heeft. Laat me in de reactie vooral weten wat je van de video vindt en wat jouw gedachten over dit onderwerp zijn. Like en deel je deze video ook? Zo zorgen we samen voor een autismevriendelijkere samenleving.

5 tips voor als je de autismeclassificatie niet krijgt

In deze video geef ik je vijf tips over hoe je kunt omgaan met dat je niet autistisch blijkt te zijn. Ook leg ik het verschil uit tussen classificatie en diagnose en vertel ik over mijn eigen ervaring.

De druk voelen van anderen om geen problemen te hebben

Vandaag gaat het over het gevoel niet leuk of goed genoeg te zijn als je bepaalde problemen hebt. En over de druk voelen dat je anders moet zijn. Ik zelf voelde me als jongere vaak een probleemkind dat aldoor moest veranderen omdat ik veel psychische problemen had. Dat gaf spanning en was allemaal nog voor ik wist van mijn autisme, waardoor ik het extra moeilijk had.

Als emoties met vertraging komen

Bij mij komen emoties niet altijd meteen, mede door autisme zit daar een vertraging op. Emoties tonen is helemaal lastig als ik onder de mensen ben. Omdat ze de emoties dan niet zien, kom ik er achteraf wel eens op terug. Maar je analyse of inzicht delen heeft een heel ander effect op mensen dan je zichtbare emoties. Dat kan voor misverstanden zorgen. In de video leg ik uit hoe dat dan gaat bij mij en hoe ik er mee omga. Is het herkenbaar?

Onderschatting bij autisme

In mijn vorige video sprak ik over overschatting bij autisme. Dan overschatten mensen je kunnen, waarbij de impact van autisme dus eigenlijk wordt onderschat. Maar andersom kan ook. Namelijk onderschatting van je intelligentie en vaardigheden, zodra men weet van autisme. Ik vertel in deze video wat het precies is, hoe het ontstaat, wat mijn ervaring is, waarom het belangrijk is om er iets aan te doen en wat jij en anderen kunnen doen.

Overschatting van je kunnen, onderschatting van autisme

Dit keer wil ik het hebben over overschat worden bij autisme. Wat is het, hoe komt het, wat zijn de gevolgen en hoe ga je ermee om? Er zijn een paar zaken die meespelen met waarom er overschatting kan zijn van jouw kunnen. En dat betekent eigenlijk ‘onderschatting’ van de rol van autisme. Overschatting kan gevolgen hebben voor je functioneren en hoe je in je vel zit. Het is dus belangrijk om iets met overschatting te doen. Ik geef je wat opties.

Mijn herstelverhaal; van overleven naar leven met autisme

In een ervaringsverhaal vertel je vooral wat je hebt meegemaakt. Dat zit ook een stukje in je herstelverhaal, maar die is nog meer gericht op wat geholpen heeft en wat je hebt geleerd. In deze video vertel ik je mijn herstelverhaal. Ik hoop dat je daar inspiratie en hoop kan uithalen.

10 tips bij een vermoeden van autisme

Veel volwassenen die al lang vastlopen in werk, in therapie, sociaal of elders, herkennen zich in het steeds meer genuanceerde beeld van autisme. Een vermoeden van autisme bij jezelf nodigt soms uit tot zelfonderzoek. Zelfkennis kan je namelijk echt vooruit helpen. Maar je kan ook verdwalen in alle informatie. Daarom heb ik tien tips voor je om deze persoonlijke zoektocht hopelijk iets gemakkelijk te maken. Zie de video!

De waarde van ervaringskennis

Wat is het verschil tussen ervaringen hebben en ervaringen in kunnen zetten voor anderen? Wanneer heb je levenservaring, wanneer ervaringskennis en wanneer ben je ervaringsdeskundige? Ik leg het je uit in de video en vertel hoe het bij mij zit.

De angst dat je autismediagnose niet klopt

Als je een diagnosetraject ingaat voor autisme of als je net de diagnose hebt, kan je onzeker zijn. Misschien ben je bang dat je je aanstelt. Misschien herken je je niet in het standaard beeld van autisme. Ik heb lang de bevestiging gezocht of ik wel echt recht had op de diagnose. En ik was bang dat mijn autisme ontkent zou worden. Ik vertel erover in de video. Hopelijk neemt het wat onzekerheid weg bij jouzelf.

Hoe omgaan met verlies door psychische problemen?

In deze video vertel ik over waar ik in mijn leven afscheid van heb moeten nemen vanwege psychische problemen en autisme. Mijn ideale plaatje van vroeger is niet uitgekomen. Daar heb ik lang moeite mee gehad, maar inmiddels is er acceptatie en ben ik tevreden met hoe mijn leven nu is. Ik vertel in de video hoe dat toch gelukt is en ik heb ook tips voor jou.

Hoe was de middelbare school voor mij?

Toen ik op het vwo zat, wist ik niet van mijn autisme. Hoe was dat voor me? En wat had ik eigenlijk nodig toen van mijn omgeving?

Autisme en uiterlijke verzorging

Is er een verschil tussen uiterlijke verzorging (beauty) bij mensen met en zonder autisme? Wat je aan ze ziet, zegt nog niks over het waarom en over wat het kost. Het is voor mij vooral functioneel en geen hobby. Ik vertel je in de video eerst hoe het bij mij is qua kleding, make-up, haar en sieraden. Daarna hoe het over het algemeen kan zijn bij mensen met autisme.

Wat kun je doen als je denkt aan suïcide?

Er is een nieuw jaar begonnen en we wensen elkaar geluk en gezondheid toe. Maar wat als je niet (mentaal) gezond bent? Ik heb eens een zelfmoordpoging gedaan met oudjaarsavond. Zelfdoding leek een uitweg, maar was het niet. Wat moet je doen als je verre van gelukkig bent en een nieuw jaar niet zit zitten? Ik vertel het je in de video.

Wat doen net na je autismediagnose? Niksen!

Ik was 27 toen ik mijn autismediagnose kreeg. Dat was niet niks! Soms vragen mensen mij wat ze nu moeten doen, als ze net een autismediagnose hebben gekregen. Misschien eens even niet moeten, maar gewoon mogen zijn. Waarom en hoe dan? Ik vertel het je in deze video.

Tips om te (over)leven op kantoor

Veel mensen met autisme functioneren niet goed op een kantoor of vinden het gewoon echt niet fijn. Het is vaak overleven. Wil jij weten hoe dat komt en hoe je het kantoorleven makkelijker maakt, zodat het een fijner onderdeel is van je dagelijks leven? Kijk dan even mee, want in deze video vertel ik mijn ervaring en heb ik tips voor jou. Autisme kun je namelijk niet thuislaten.

Hoe kun je met autisme fijn afspreken met anderen?

Mensen met autisme hebben ook behoefte aan verbondenheid, maar ze hebben vaak moeite met sociale situaties. Dit om verschillende redenen, zoals moeite hebben met communiceren, overgevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving, onzekerheid, veel moeten nadenken over hoe te handelen en mogelijk sociale angst. Dat kost heel veel energie. Hoe kun je er dan voor zorgen dat sociaal contact fijn is, zodat je er iets uit haalt? In deze video deel ik mijn ervaring en geef ik tips. Want het is niet de bedoeling dat afspreken met anderen alleen maar energie kost.

Hoe omgaan met ongemakkelijke situaties?

Gênant! Je doet iets wat niet helemaal volgens de sociale norm is. Zeker als je autistisch bent en al moeite hebt met sociale situaties, kan je je vaak opgelaten en ongemakkelijk voelen. Misschien ben je iemand die vaak blunders maakt. Wat doe je dan?

Hoe te slapen met een overprikkeld hoofd?

Veel mensen met autisme hebben problemen met slapen, zoals moeite met in slaap vallen. Hoe komt dit en wat is het gevolg van te weinig (goede) slaap? Ik vertel erover in de video en geef tips, want slaap is belangrijk voor je psychische en fysieke gezondheid.

Hoe maak je keuzes met een autistisch brein?

Als volwassene moet je zoveel keuzes maken en het wordt meestal ook van je verwacht dat je dit zelfstandig, snel, verstandig EN intuïtief doet. Maar dat valt niet mee voor mensen met autisme. In de video leg ik uit hoe dat komt, met mezelf al voorbeeld, en geef ik tips. Leer keuzes maken op een manier die past bij jouw manier van informatieverwerking.

Als je motivatie niet zichtbaar is, terwijl je je best doet

Word jij vaak eigenwijs of tegendraads genoemd, terwijl je zo je best doet? Kijk dan even mee, want hoe frustrerend is dat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wel gemotiveerd bent, maar dat je het niet uit door een tragere informatieverwerking die kenmerkend is bij autisme. Of misschien roep je eerst ‘nee’ uit angst voor het onbekende. In de video leg ik dit uit aan de hand van voorbeelden en vertel ik hoe ik geleerd heb om ermee om te gaan. Reacties zijn welkom en kun je hieronder delen!

Waarom een autismediagnose belangrijk is

Ik kreeg mijn diagnose op mijn 27e en dat is voor mijn herstel belangrijk geweest. Ik leef sindsdien mijn eigen leven, rekening houdend met autisme.

Als bellen lastig is..

Waarom is bellen lastig voor veel mensen autisme? Dat heeft te maken met angst, maar meer nog met de andere manier van informatieverwerking. Ik leg het uit in de video en geef ook tips om bellen makkelijker te maken.

Je autisme verwoorden (deel 1)

Waarom zou je je autisme willen verwoorden en concreet willen benoemen en hoe doe je dat?

Je autisme verwoorden (deel 2)

Autisme speelt op allerlei gebieden in het leven een rol; op sociaal vlak, emotioneel vlak, hoe je informatie verwerkt en denkt, hoe je jezelf aanstuurt in het dagelijks leven en hoe je met situaties omgaat (coping). Maar ook: wat zijn je kwaliteiten? In deze video noem ik allerlei kenmerken. Wat herken jij?

Hoe omgaan met ‘dat heb ik ook’?

Waarom zegt iemand ‘dat heb ik ook?’ als jij vertelt over (kenmerken van) autisme? Hoe reageer je erop? Dat hangt van verschillende dingen af. O.a. van waar je staat in je acceptatieproces na de diagnose.

Hoe te antwoorden op ‘wat is autisme?’

Hoe te antwoorden op ‘wat is autisme?’ Dat is best lastig want autisme is breed. Maak het niet te groot en hou het bij jezelf. Je hoeft niet volledig te zijn. Dat kan ook niet. Maak het behapbaar voor jezelf en de ander.

Vlogs
Hoe te leven op het autismespectrum
%d bloggers liken dit: