Leven op het autismespectrum

Autismespectrum

In onderstaande vlogs vertel ik je meer over het autismespectrum. Want hoe ziet dat er voor mij uit en wat helpt mij om met autisme om te gaan?

Vlogs over het autismespectrum uit 2022

Je autisme benoemen

Mensen met autisme vragen me wel eens wanneer ze moeten zeggen dat ze autistisch zijn of autisme hebben. Hopelijk kan ik je helpen met het afwegen van wanneer je het zegt, tegen wie en hoe.

Noem me liever niet HSP als ik autisme benoem

Soms zeggen mensen tegen mij: jij autisme? Heb jij niet gewoon hsp? Dat staat voor hoogsensitieve personen. Ik adviseer om het niet te doen. Waarom niet? Dat vertel ik in de vlog. Ik geef ook drie tips voor wat je wel kan zeggen. Reacties op deze vlog kun je kwijt onder de video. Delen en liken waardoor ik erg!

Vlogs over het autismespectrum uit 2021

Moet iedereen kennis van autisme hebben?

Vandaag gaat het over of iedereen kennis van autisme zou moeten hebben. Ik deel mijn ervaring en heb tips over hoe je kunt omgaan met iemand die er weinig kennis van heeft. Laat me in de reactie vooral weten wat je van de video vindt en wat jouw gedachten over dit onderwerp zijn. Like en deel je deze video ook? Zo zorgen we samen voor een autismevriendelijkere samenleving.

5 tips voor als je de autismeclassificatie niet krijgt

In deze video geef ik je vijf tips over hoe je kunt omgaan met dat je niet autistisch blijkt te zijn. Ook leg ik het verschil uit tussen classificatie en diagnose en vertel ik over mijn eigen ervaring.

Als emoties met vertraging komen

Bij mij komen emoties niet altijd meteen, mede door autisme zit daar een vertraging op. Emoties tonen is helemaal lastig als ik onder de mensen ben. Omdat ze de emoties dan niet zien, kom ik er achteraf wel eens op terug. Maar je analyse of inzicht delen heeft een heel ander effect op mensen dan je zichtbare emoties. Dat kan voor misverstanden zorgen. In de video leg ik uit hoe dat dan gaat bij mij en hoe ik er mee omga. Is het herkenbaar?

Onderschatting bij autisme

In mijn vorige video sprak ik over overschatting bij autisme. Dan overschatten mensen je kunnen, waarbij de impact van autisme dus eigenlijk wordt onderschat. Maar andersom kan ook. Namelijk onderschatting van je intelligentie en vaardigheden, zodra men weet van autisme. Ik vertel in deze video wat het precies is, hoe het ontstaat, wat mijn ervaring is, waarom het belangrijk is om er iets aan te doen en wat jij en anderen kunnen doen.

Overschatting van je kunnen, onderschatting van autisme

Dit keer wil ik het hebben over overschat worden bij autisme. Wat is het, hoe komt het, wat zijn de gevolgen en hoe ga je ermee om? Er zijn een paar zaken die meespelen met waarom er overschatting kan zijn van jouw kunnen. En dat betekent eigenlijk ‘onderschatting’ van de rol van autisme. Overschatting kan gevolgen hebben voor je functioneren en hoe je in je vel zit. Het is dus belangrijk om iets met overschatting te doen. Ik geef je wat opties.

10 tips bij een vermoeden van autisme

Veel volwassenen die al lang vastlopen in werk, in therapie, sociaal of elders, herkennen zich in het steeds meer genuanceerde beeld van autisme. Een vermoeden van autisme bij jezelf nodigt soms uit tot zelfonderzoek. Zelfkennis kan je namelijk echt vooruit helpen. Maar je kan ook verdwalen in alle informatie. Daarom heb ik tien tips voor je om deze persoonlijke zoektocht hopelijk iets gemakkelijk te maken. Zie de video!

De angst dat je autismediagnose niet klopt

Als je een diagnosetraject ingaat voor autisme of als je net de diagnose hebt, kan je onzeker zijn. Misschien ben je bang dat je je aanstelt. Misschien herken je je niet in het standaard beeld van autisme. Ik heb lang de bevestiging gezocht of ik wel echt recht had op de diagnose. En ik was bang dat mijn autisme ontkent zou worden. Ik vertel erover in de video. Hopelijk neemt het wat onzekerheid weg bij jouzelf.

Vlogs over het autismespectrum uit 2020

Wat doen net na je autismediagnose? Niksen!

Ik was 27 toen ik mijn autismediagnose kreeg. Dat was niet niks! Soms vragen mensen mij wat ze nu moeten doen, als ze net een autismediagnose hebben gekregen. Misschien eens even niet moeten, maar gewoon mogen zijn. Waarom en hoe dan? Ik vertel het je in deze video.

Hoe te slapen met een overprikkeld hoofd?

Veel mensen met autisme hebben problemen met slapen, zoals moeite met in slaap vallen. Hoe komt dit en wat is het gevolg van te weinig (goede) slaap? Ik vertel erover in de video en geef tips, want slaap is belangrijk voor je psychische en fysieke gezondheid.

Hoe maak je keuzes met een autistisch brein?

Als volwassene moet je zoveel keuzes maken en het wordt meestal ook van je verwacht dat je dit zelfstandig, snel, verstandig EN intuïtief doet. Maar dat valt niet mee voor mensen met autisme. In de video leg ik uit hoe dat komt, met mezelf al voorbeeld, en geef ik tips. Leer keuzes maken op een manier die past bij jouw manier van informatieverwerking.

Waarom een autismediagnose belangrijk is

Ik kreeg mijn diagnose op mijn 27e en dat is voor mijn herstel belangrijk geweest. Ik leef sindsdien mijn eigen leven, rekening houdend met autisme.

Je autisme verwoorden (deel 1)

Waarom zou je je autisme willen verwoorden en concreet willen benoemen en hoe doe je dat?

Je autisme verwoorden (deel 2)

Autisme speelt op allerlei gebieden in het leven een rol; op sociaal vlak, emotioneel vlak, hoe je informatie verwerkt en denkt, hoe je jezelf aanstuurt in het dagelijks leven en hoe je met situaties omgaat (coping). Maar ook: wat zijn je kwaliteiten? In deze video noem ik allerlei kenmerken. Wat herken jij?

Hoe te antwoorden op ‘wat is autisme?’

Hoe te antwoorden op ‘wat is autisme?’ Dat is best lastig want autisme is breed. Maak het niet te groot en hou het bij jezelf. Je hoeft niet volledig te zijn. Dat kan ook niet. Maak het behapbaar voor jezelf en de ander.