Leven op het autismespectrum

Ontwikkeling & zelfzorg

Ook bij mensen met autisme is er heel veel persoonlijke ontwikkeling mogelijk gelukkig. Om als vrouw met autisme mee te kunnen doen in deze maatschappij, moet ik wel hard werken. Ik vertel je meer over ontwikkeling en zelfzorg in onderstaande vlogs en heb ook tips voor jou.

Vlogs over ontwikkeling & zelfzorg uit 2022

De drempel naar de huisarts verlagen

Deze vlog gaat over de huisarts bellen en naar de huisarts gaan. Hoe was dat voor mijn autismediagnose en hoe gaat dat nu met de zelfkennis van autisme? Wat is extra lastig door mijn autistische brein en hoe ga ik daarmee om? Kijk de vlog met mijn ervaring en tips en deel jouw ervaringen in de reacties.

Knuffel een knuffel zolang je dat nodig hebt

Ik heb nog lang een knuffel nodig gehad, waar leeftijdsgenoten al verder waren in hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Daar schaamde ik me voor en het voelt nu nog steeds als iets heel kwetsbaars om te delen. Ik vertel je erover in de vlog en waarom het toch niet erg is om anders te zijn of later met een bepaalde ontwikkeling.

Mijn systeem van plannen

Vandaag neem ik je mee in mijn planning. Plannen is voor mij een vast onderdeel van de dag. Ik vertel je hoe ik dat dan doe en waarom ik het zo doen. Ik heb namelijk meerdere lijstjes en agenda’s. Deel vooral jouw gedachten over dit onderwerp in de reacties. En ik zou het heel tof vinden als je jezelf wil abonneren op dit kanaal. Delen en liken is ook lief.

Vlogs over ontwikkeling & zelfzorg uit 2021

Terugkijken op het afgelopen jaar

In december kijk ik vaak even terug op mijn jaar. Ik vind het belangrijk om soms even stil te staan bij mijn leven en daarop te reflecteren. Dan kan ik kijken naar wat lastig en niet fijn was maar ook naar wat ik geleerd heb of wat leuk was. Wat dat in 2021 was, vertel ik in de video.

Autisme en uiterlijke verzorging

Is er een verschil tussen uiterlijke verzorging (beauty) bij mensen met en zonder autisme? Wat je aan ze ziet, zegt nog niks over het waarom en over wat het kost. Het is voor mij vooral functioneel en geen hobby. Ik vertel je in de video eerst hoe het bij mij is qua kleding, make-up, haar en sieraden. Daarna hoe het over het algemeen kan zijn bij mensen met autisme.

Vlogs over ontwikkeling & zelfzorg uit 2020

Als je motivatie niet zichtbaar is, terwijl je je best doet

Word jij vaak eigenwijs of tegendraads genoemd, terwijl je zo je best doet? Kijk dan even mee, want hoe frustrerend is dat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je wel gemotiveerd bent, maar dat je het niet uit door een tragere informatieverwerking die kenmerkend is bij autisme. Of misschien roep je eerst ‘nee’ uit angst voor het onbekende. In de video leg ik dit uit aan de hand van voorbeelden en vertel ik hoe ik geleerd heb om ermee om te gaan. Reacties zijn welkom en kun je hieronder delen!