Leven op het autismespectrum

Co-morbide problemen

Naast autisme kun je nog te maken hebben met co-morbide problemen, zoals psychische klachten en stoornissen. Bij mij zijn die vooral ontstaan doordat ik zo lang niet wist van autisme. Daarnaast voel ik me als autist wel extra kwetsbaar in deze wereld die vaak niet zo inclusief is. Dat kan voor allerlei extra uitdagingen en problemen zorgen. Hoe ga ik daarmee om?

Vlogs over co-morbide problemen uit 2022

5 tips bij lastige gedachten

Piekeren, overdenken, rumineren, intrusies, wat-als-denken, zwart-wit-denken, … = vermoeiend.. Het zijn allemaal vervelende manieren van denken die niet echt helpend zijn. Hoe ziet dat er bij mij, met autisme en dwang, uit? En hoe ga ik er mee om?

5 tips voor omgaan met dwangmatigheid

Hoi ik ben Mandy Verleijsdonk en ik blog en vlog over mijn leven als vrouw met autisme. Vandaag vertel ik je over mijn ervaringen met dwangmatigheid. Wat is het? En ik heb vijf tips voor jou. Liken en delen is fijn!

Vlogs over co-morbide problemen uit 2021

De druk voelen van anderen om geen problemen te hebben

Vandaag gaat het over het gevoel niet leuk of goed genoeg te zijn als je bepaalde problemen hebt. En over de druk voelen dat je anders moet zijn. Ik zelf voelde me als jongere vaak een probleemkind dat aldoor moest veranderen omdat ik veel psychische problemen had. Dat gaf spanning en was allemaal nog voor ik wist van mijn autisme, waardoor ik het extra moeilijk had.

Hoe omgaan met verlies door psychische problemen?

In deze video vertel ik over waar ik in mijn leven afscheid van heb moeten nemen vanwege psychische problemen en autisme. Mijn ideale plaatje van vroeger is niet uitgekomen. Daar heb ik lang moeite mee gehad, maar inmiddels is er acceptatie en ben ik tevreden met hoe mijn leven nu is. Ik vertel in de video hoe dat toch gelukt is en ik heb ook tips voor jou.

Wat kun je doen als je denkt aan suïcide?

Er is een nieuw jaar begonnen en we wensen elkaar geluk en gezondheid toe. Maar wat als je niet (mentaal) gezond bent? Ik heb eens een zelfmoordpoging gedaan met oudjaarsavond. Zelfdoding leek een uitweg, maar was het niet. Wat moet je doen als je verre van gelukkig bent en een nieuw jaar niet zit zitten? Ik vertel het je in de video.