Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Sociaal & vrije tijd

Huizenoppas zijn als vakantie

Soms vind ik het fijn om in een andere omgeving te zijn (het rijmt nog ook). Nu ben ik huizenoppas voor twee poezen in Den Bosch. Dat is niet zo spectaculair als een zelf geboekte vakantie naar de zon, maar ik ben er toch even tussenuit en ik vind het leuk om voor diertjes te zorgen. Thuis word ik zo opgeslokt door het dagelijks leven, dat ik moeilijk tot rust kom. Er is altijd iets te doen. Zeker als veel op een dwangmatige manier gaat, waardoor het langer duurt om iets af te ronden. Een pauze uit de dagelijkse marathon is nodig om de batterij op te laden.

Huizenoppas zijn = verandering

De ervaring leert wel dat ik met de overgang van huis naar het oppasadres stress heb. Ik heb controledwang en besteed erg veel tijd aan plannen en inpakken. Nu ben ik uitgeput. Elders ben ik meer begrensd in mijn dagelijkse taken en dat laat ruimte over om tot rust te komen. Dan komt er ook vaak een opgestapelde moeheid mee uit. Soms volgt daar somberheid op, maar nu gelukkig niet.

Ik probeer me er niet tegen te verzetten. Het is een mooie kans om veel te lezen, iets te kijken, brood te bakken… Echt niksen kan ik niet, maar dat is voor mij ook niet ontspannend. Mijn geest is altijd hongerig en nieuwsgierig. Ik vind het ook leuk om andere steden te ontdekken. Ik ben al huizenoppas geweest in Groningen en Friesland, maar ook in Tilburg zelf. Straks ga ik even wandelen in Den Bosch.

Het buitenland is natuurlijk interessanter, want dan heb je te maken met een andere cultuur. Ik ben al in Barcelona, Parijs en Stockholm geweest voor een korte stedentrip. Dat was met iemand samen, want alleen zou ik letterlijk en figuurlijk verdwalen in zo’n grote stad. Ik ben wel alleen naar Frankrijk gegaan voor een creatieve vakantie. Het glas in lood raam dat ik daar maakte hangt nog steeds in mijn huis en staat voor vrijheid. Ik ben ook in Turkije geweest voor een yogavakantie.

Houvast zoeken

Ik moet iets om handen hebben, waar ik ook ben. Voor mij geen ‘we zien wel’. Ik wil weten wat me te wachten staat en wil structuur. Dan blijven er nog genoeg dingen over die onzeker zijn. Als ik naar het buitenland ga, is vakantie ook niet bedoeld als ontspanning. Vakantie is voor mij uit het dagelijks leven stappen, angsten aangaan en nieuwe dingen ontdekken.

In Den Bosch zal mijn wereld niet heel veel groter worden, want ik ben niet ver van huis. Dat heeft voordelen, want dan kan ik een keer naar huis en naar Vriendlief. Hij komt ook nog hierheen. Mijn chinchilla’s zijn er al. Ze wennen iets sneller dan de poezen. Als ik hier weg ga over drie weken zijn ze hopelijk niet meer bang en is de batterij van de oppas hopelijk weer vol.

Pas jij wel eens op huizen en hoe gaat dat?

Geef een reactie