Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Autismespectrum

Top 10 best gelezen blogs in 2022

Doordat ik bezig ben met mijn master psychologie heb ik geen tijd om maandelijks te bloggen. Inspiratie wel hoor, dus ik houd een lijstje bij met blogs die nog gaan komen. Maar misschien wil je nu nog eens een van onderstaande blogs lezen? Dit is namelijk de top 10 meest gelezen blogs van vorig jaar.

De 5 meest gelezen blogs

 1. Is het ADD of autisme? In deze blog vraag ik me af welke kenmerken ik heb van ADD en wat het verschil met of de overlap is tussen autisme. (Blog uit 2020 in de categorie Comorbiditeit)
 2. Kenmerken van autisme per levensgebied. Dit is een opsomming van allerlei kenmerken van autisme die ik gegroepeerd heb. En los van de DSM-5 die zo abstract is. (Blog uit 2020 in de categorie Overzichtjes)
 3. Shutdown of meltdown, na een ’te veel’. Hier deel ik mijn ervaringen met een shutdown na overprikkeling en vermoeidheid. Er staan ook tips in. (Blog uit 2022 in de categorie Prikkelverwerking)
 4. Dwangstoornis bij autisme. Voor mijn autismediagnose werd ik behandeld voor een dwangstoornis. Na mijn autismediagnose ben ik anders gaan kijken naar dwangmatigheid. Niet alles is gestoord. (Blog uit 2017 in de categorie Comorbiditeit)
 5. Wat doen als je ergens tegenop ziet? Al zolang ik me herinneren kan zie ik als een berg op tegen veel dingen. Mede omdat ik mijn grenzen niet aan kon geven, altijd moe was en mezelf niet was. Nu gaat dat gelukkig beter. (Blog uit 2021 in de categorie Persoonlijke ontwikkeling en zelfzorg)

De 5 daarna meest gelezen blogs in 2022

 1. Mijn identiteit als vrouw met autisme. Autisme is zo verweven met mijn hele zijn en doen waardoor het soms lastig te onderscheiden is van mijn aard of persoonlijkheid. Maar die is er wel, want ik ben meer dan autisme. (Blog uit 2022 in de categorie Autismespectrum)
 2. Persoonlijkheidsstoornis bij autisme. Ook mensen met autisme kunnen een verstoorde ontwikkeling van hun persoonlijkheid hebben. Ik had veel kenmerken van de dwangmatige en vermijdende persoonlijkheidsstoornis en ben ooit opgenomen geweest voor behandeling van een persoonlijkheidsstoornis. (Blog uit 2018 in de categorie Comorbiditeit)
 3. Sociale angst bij autisme. Ik was vroeger doodsbang voor sociaal contact en vond het daardoor ook niet leuk. Gelukkig heb ik leren omgaan met die angst en kan ik nu makkelijker contact maken. (Blog uit 2020 in de categorie Comorbiditeit)
 4. Geluidsoverlast bij autisme en misofonie. Ik kan enorm gestrest raken van geluidsoverlast en al helemaal van menselijke geluiden. Ik was overspannen toen ik veel overlast had van mijn buurman, gelukkig heb ik inmiddels andere buren.. (Blog uit 2019 in de categorie Prikkelverwerking)
 5. Faalangst ontwikkelen door het niet weten van autisme. Ik ben bijna klaar met mijn stage en wonder boven wonder heeft faalangst het niet van me overgenomen. Dat was vroeger echt wel anders.. Hoe dat ontstond en wat helpt vertel ik in deze blog. (Blog uit 2022 in de categorie Comorbiditeit)

Veel problemen bij autisme in de top 10

Vijf blogs van de top 10 gaan over autisme en comorbide psychische problemen of stoornissen, namelijk ADD, dwangstoornis, persoonlijkheidsstoornis, sociale angststoornis en faalangst. Vijf blogs gaan over kenmerken en gevolgen van autisme zelf; namelijk een overzicht van kenmerken, een shutdown of meltdown krijgen, opzien tegen dingen, een persoonlijkheid die verweven is met autisme, en geluidsoverlast (en misofonie) hebben.

Toch wil ik je nog mijn blogs over ontwikkeling en zelfzorg aanraden, want dat zijn al mijn ervaringen en tools om van overleven naar leven te gaan. Want ondanks dat het leven voor mij en andere neurodiverse mensen vaak extra lastig is, kunnen we ons wel degelijk ontwikkelen en beter voelen. Dan hebben we ook meer draagkracht voor al die moeilijke dingen. 😉


Heb jij iets aan een van bovenstaande blogs gehad?

 1. Anne-Marie

  Heel veel succes met je studie!

 2. Hans van der Lijcke

  Dankjewel Mandy voor deze top tien.

  Er zijn zoveel blogs te lezen op je site dat ik beetje overweldigd raakte. Een beetje ‘door de bomen het bos niet meer zien’ effect. Is misschien al een beetje te koppelen aan je nummer 1.

  Nu heb ik een mooie leidraad gekregen om te beginnen als latere aanhaker bij jouw blogs.

  Veel succes met je master studie. Ik ben benieuwd of dat nog nieuwe inzichten gaat geven. Of andere perspectieven.
  Ik heb voorlopig genoeg aan alles wat je tot nu toe op internet hebt gedeeld. Vanuit je nummer 1 kwam ik bij autorijden uit. Zo fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die autorijden veel te vermoeiend vinden door al die prikkels.

  Ik vind het heel bijzonder dat we eigenlijk in jouw dagboek mogen lezen. Superlief.

Geef een reactie