Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Therapie & begeleiding

De Viersprong, mijn opname in 2008

Toen ik 20 jaar was ben ik bijna een jaar opgenomen geweest in De Viersprong in Halsteren; een psychotherapeutische ggz-instelling gespecialiseerd in persoonlijkheidsstoornissen. Dat was dus nog voor ik zelf wist van autisme en voordat hulpverleners het zagen. Daarom ging het niet helemaal goed helaas..

De Viersprong
Mijn DSM-classificatie van 2008

Hoe zag de behandeling eruit? 

In De Viersprong kreeg je standaard Schematherapie. (Ik heb toen en later nog eens het bijbehorende boek gekocht: Leven in je leven van Young. Allebei de exemplaren heb ik later eens uitgeleend en nooit meer teruggekregen..) Schematherapie is een methode waarmee je meer inzicht krijgt in herhalende pathologische patronen van jezelf waarna je technieken en handvatten aanleert om die patronen te veranderen. Je begin dus met kijken naar de achtergrond van je klachten. Daarna ga je oefenen met andere patronen om van een persoonlijkheidsstoornis toe te werken naar een gezondere ontwikkeling met betere coping mechanismen.

De Viersprong had een erg intensief programma van allerlei therapieën. Ik kreeg psychotherapie, medicatie, sociotherapie en vaktherapie (beeldend, drama en psychomotorische therapie). Er waren één-op-één gesprekken met behandelaars, maar meestal was je in een groep. Je kreeg ook veel feedback van groepsgenoten en moest andersom hen weer feedback geven en steunen. De therapeuten deelden niks persoonlijks, behalve hun naam.

Verder had ik een signaleringsplan zodat ik wist wat ik kon doen als het slecht ging. Er stond ook op wat anderen konden doen. Buiten therapieblokken moest je altijd onder de mensen zijn en ’s nachts sliep je ook met anderen op een kamer. Er waren ook corveetaken zoals boodschappen doen. Soms waren er aparte activiteiten zoals een sportdag of een paar dagen op kamp. In het weekeind ging ik meestal naar huis, maar soms had ik een ‘binnenweekend’ en bleef ik daar met een paar anderen cliënten.

Hoe heb ik De Viersprong ervaren? 

Heftig vond ik het! Vaak was ik overprikkeld en oververmoeid. Helaas heb ik het ook als traumatiserend ervaren omdat ik nog niet wist van autisme en ver over grenzen moest gaan. Ik voelde me vaak niet gehoord en gezien. Er werden vaak nare termen gebruikt zoals dat ik een ‘hulpafwijzende klager’ was. Het voelde soms alsof ik geen stem meer had en geen eigen regie.

Er waren veel regels en daar had ik regelmatig strijd om, want ik had al zoveel regels die ik mezelf oplegde. Zo moest je een toetje eten. De problemen van anderen, vond ik bovendien heel heftig. Iedereen zat daar met een persoonlijkheidsstoornis en vaak ook nog met een co-morbide stoornis zoals PTSS, een verslaving of een eetstoornis. Het was echt een andere wereld. Het was een groot gevecht voor mij om daar te moeten zijn. Het reizen en schakelen tussen daar en het weekend thuis was ook lastig.

De Viersprong
Sociotherapie

Niks is voor niks

Gelukkig is het niet helemaal voor niks geweest. Zo heb ik veel zelfinzicht gekregen onder andere over mijn angst voor afwijzing en andere diepgewortelde problemen. Ook heb bijzondere vriendschappen aan de opname overgehouden. Sowieso ben ik een levenservaring rijker. En ik heb geleerd dat ik naar mijn gevoel moet luisteren, want ik wist al heel snel dat dit niet de juiste plek voor me was, maar ik bleef omdat de therapeuten het lang niet met me eens waren. Uiteindelijk zagen ze toch in dat ik niet op de goede plek zat.

Ik heb mijn dossier nog opgevraagd en helemaal doorgelezen. Wat ik het vreselijkst vond was dat ik regelmatig invullingen van therapeuten las over mij die totaal niet klopten met hoe het werkelijk was in mijn binnenwereld. Bijvoorbeeld dat ik ‘niet wilde meewerken’ terwijl de oefening me gewoon niet lukte door een blokkade. O wat voelde ik me machteloos en boos! Ik heb een klacht ingediend en contact gehad met een patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) om het een beetje af te kunnen sluiten.

schematherapie
Een van mijn uitgewerkte schema’s

Verder na De Viersprong 

Na De Vierpsrong begon ik met een deeltijdbehandeling elders. Naast het weer leren leven in de normale wereld. Toen op mijn 27e pas autisme werd vastgesteld bij mij, kreeg ik een heldere verklaring waarom mijn opname niet werkte. Ik heb dit benoemd bij zowel De Viersprong als de Kliniek voor Gedragstherapie en kreeg een begripvolle reactie. Net als de opmerking dat ze inmiddels al meer oog hadden voor autisme bij vrouwen. Fijn!

De opname is een tijd geleden, want ik ben nu 34 jaar. Het voelt als heel ver weg, want mijn leven ziet er zo anders uit nu. Ik ben niet meer in therapie, accepteer mezelf zoals ik ben en zit goed in mijn vel. Ik voel me verbonden met anderen, doe actief mee met de maatschappij en ben hoopvol over mijn toekomst. Mijn leven richt zich nu op herstel; op wat ik wel wil en kan, ondanks mijn kwetsbaarheden.

Ben jij wel eens opgenomen geweest en hoe was dat?

 1. De Viersprong Halsteren 3x geweest!
  Nooit zal ik vrijwillig daar nog 1 stap binnen zetten!!
  Ik kreeg een Psycholoog zo, ik twijfel Helemaal wat ze was! Ze kon niet tegen een grapje. Verkeerde indruk gegeven vanaf het begin tot het eind!!
  Ze stelde de vraag of ik in Demonen en de Duivel geloofde?? Ja, zei ik, Maar wil totaal Niks met hun te maken hebben!!
  Uitslag van haar was:
  Ik zou me bezighouden met Hekserij
  😱😳😱😳
  Ik had gezegd Ik wil me daar niet mee bezighouden!!!
  Zijzelf was er niet bij, en Gelukkig maar ook!!
  Ik heb de Echte Psycholoog haar de waarheid gezegd!!
  Dat ik Zéker wéten: GÉÉN HEKS WAS!!!
  Helemaal Geen Idee hoe ze daar aan kwam ook!! Maar netjes gezegd, Dat ik Ver van de Duivel af wil zijn!!
  Ik ben een Getuigen van Jehovah God dus sta ik ver van de Duivel en Demonen vandaan!!
  Heb het haar ook gezegd!! Maar zij weet dus niet wat Jehovah’s Getuigen Geloven.
  Wij leven Wereldwijd op aarde en het is een bevrijding om Ver van de Duivel te leven!!
  Jehovah is de naam van God❣️
  Die Eren wij❣️ En ik ben in dit Geloof groot gebracht, maar op mijn 16e jaar heb ik zelf voor Jehovah God gekozen om Hem te gaan Aanbidden, Eigen Keuze❣️En nog steeds doe ik dat🙂

 2. Ronald Walter

  Mijn ex verbleef in 1991-92 een jaar of veertien maanden in De Driesprong. Dat was voor iedereen een hele moeilijke tijd. Niet alleen voor haar maar natuurlijk ook voor mij en mijn ouders en haar moeder. Toen ze stopte met de behandeling was ze veel veranderd. Ze was in De Viersprong al een relatie met iemand begonnen en met hem is ze een tijdje doorgegaan. Wat mij uiteindelijk nog het meest raakte was een opmerking van haar, een of twee jaar na de behandeling ( ze woonde dicht bij mij in de buurt dus ik kwam haar soms tegen). Ze zei dat ze helemaal niets aan haar haar tijd daar had gereageerd. Het heeft echt twee tot drie jaar geduurd voordat ik deze hele ervaring had verwerkt..Ik heb er ook een aversie tegen elke vorm van behandeling en therapie aan overgehouden omdat ik deels De Viersprong verwijt wat er tussen ons was gebeurd. Al moet ik eerlijk toegeven dat onze relatie zonder behandeling toch gedoemd was om te mislukken. Ik zag haar voor het laatst in 1996 en heb nooit kunnen achterhalen hoe het haar na die tijd is vergaan en of ze haar tijd daar misschien later wel nuttig vond. Ondanks de nodige pijn en boosheid van mijn kant hoop ik dat toch van harte.

  Om het verhaal kort te houden wil ik maar zeggen dat een opname natuurlijk vooral moeilijk is voor de patiënt zelf maar ook voor partners en familie. En ik denk dat haar behandeling hetzelfde was als die van jou in 2008.

Geef een reactie