Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Uitspraak Wajong-rechtszaak tegen UWV

Eindelijk uitspraak! Maar eerst even terug naar het begin, omdat mensen me soms vragen naar het gehele proces. Toen ik 19 was, werd ik opgenomen. Eerst een half jaar voor een dwangstoornis en daarna bijna een jaar voor een persoonlijkheidsstoornis. Omdat ik niet kon werken en nog nooit gewerkt had door ziekte, kwam ik in aanmerking voor de Wajong. Dat staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en wordt verzorgd door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).

Ver voor de uitspraak

Inmiddels ben ik 30 en zijn de regelingen anders (strenger), maar ik viel nog onder de oude Wajong (dan heb je je uitkering aangevraagd voor 2010). De Wajong is sinds 2015 bijna helemaal vervangen door de Participatiewet. Het UWV bekijkt alle dossiers van Wajongers om opnieuw vast te stellen of iemand kan werken. Vraag me niet waarom, maar ik ben eerder uitgenodigd voor een gesprek en behoorde dus niet bij deze standaard procedure.

Ik kreeg een herbeoordeling in 2013. Eerst zag ik een verzekeringsarts en daarna een arbeidsdeskundige. Dat was het; twee korte oppervlakkige gesprekken, zonder ruimte voor mijn hele en complexe verhaal. Mijn pgb-begeleidster was mee als ondersteuning. Ik stapte er naïef in, want ik studeerde in deeltijd en had daarnaast echt geen energie voor een betaalde baan. Ik werkte aan een toekomst en aan mijn persoonlijke herstel. Daar zou het UWV toch wel begrip voor hebben?

Uitspraak

Maar de FML gooide roet in mijn eten..

Een functie mogelijkheden lijst brengt mogelijkheden en beperkingen in kaart. Kan je iets optillen? Kan je omgaan met autoriteit? Et cetera. Als er genoeg werkzaamheden over blijven waarbij een beroep past, wordt je uitkering patsboem stopgezet. Ik werd geschikt geacht om zelfstandig in mijn inkomen te voorzien, omdat ik minimaal vier functies zou moeten kunnen uitvoeren. Denk aan medewerker tuinbouw of wikkelaar (geen idee wat het is). Totaal geen maatwerk dus. Bovendien was er geen begeleiding mogelijk vanuit het UWV.

Weg Wajong! Dat was een klap in mijn gezicht. Regulier werk was en is (voorlopig) geen optie. Gezondheid is prioriteit. Wat niet wil zeggen dat ik lui op de bank zit. Ik heb therapie en doe vrijwilligerswerk. Ik heb weinig energie en ben snel overprikkeld, dus werk ik maar twee uur per dag en niet iedere dag van de week. Dan kan je me echt al opvegen. En dat is anno 2018, terwijl ik sterker in mijn schoenen sta dan toen ik herkeurd werd in 2013. Ik heb kei hard aan mezelf gewerkt de afgelopen jaren.

Naar de Centrale Raad van Beroep

Terug naar 2013. Ik was boos en maakte bezwaar tegen de beslissing, maar die werd afgewezen. Bij een bezwaarschrift kijkt een andere medewerker naar de beslissing van zijn collega. Vervolgens ging ik in beroep bij de rechtbank. De zitting vond plaats in Breda (bij een nare rechter). Helaas verloor ik weer. Ik had een advocaat die niet voor me opkwam. Gelukkig vond ik daarna een advocaat die me wel goed bijstond. Ik ging met haar in hoger beroep bij de CRvB (Centrale Raad van Beroep). Dan kijkt een hogere rechter opnieuw naar de zaak.

Toen ik in 2013 werd herkeurd had ik nog geen autismediagnose. Die kreeg ik pas in 2015. Dit heb ik als nieuwe medische informatie opgestuurd. Een verzekeringsarts, die mij nooit had gezien, trok mijn autismediagnose in twijfel. Ik vond dat onprofessioneel en was gekwetst. Er werd gelukkig een onafhankelijke psychiater ingeschakeld door de rechter. Die bevestigde de diagnose.

In november 2017 was de rechtszaak bij de CRvB in Utrecht. Er was één rechter aanwezig. Ik was er met mijn advocaat en begeleidster. De CRvB oordeelt in hoger beroep over geschillen op het terrein van de sociale verzekeringen, sociale voorzieningen en ambtenarenzaken. Ik moest hyperventileren en huilen van de spanning. Gelukkig kun je gelijk gaan zitten en hoef je geen handen te schudden.

Afgelopen mei moest ik weer naar de CRvB, want blijkbaar waren er nog dingen niet duidelijk. Er waren nu drie rechters. Ik was er weer met mijn advocaat en begeleidster. Dit keer was ik ook vreselijk gespannen. Iemand van UWV en mijn advocaat hebben een woordje gedaan. De rechters lieten niks los, maar mijn advocaat had goede hoop. Na tien minuten stond ik weer buiten.

Slapeloze nachten door wachten op de uitspraak

Zes weken later zou de uitslag komen. Ik had maar vier uur geslapen en moest de hele ochtend naar de wc van de spanning. En toen… bleek dat mijn advocaat de uitspraak niet op tijd had gekregen. Dus moest ik nog een paar dagen wachten tot ze die met de aangetekende post kreeg (de CRvB geeft de uitspraak niet telefonisch door).

Afgelopen week belde mijn advocaat dan eindelijk. Omdat ik sterker beperkt ben op het punt van samenwerken volgens de onafhankelijke psychiater dan het UWV beweerde, vervalt de functie waarbij ik veel moet samenwerken. Daardoor blijven er te weinig functies over volgens de FML (lees hier de uitspraak).  Dus ga ik uit de bijstand en terug in de Wajong. YES, ik heb rechtvaardigheid gekregen! En hoop voor anderen individuen die strijden tegen een machtige, harde en starre organisatie waar geld centraal staat en niet welzijn en gezondheid.

Wat was het een gevecht, maar ik kwam op voor mijn rechten. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid. Het voelde alsof ik moest bedelen voor geld, alsof er geen plek is voor mij in de maatschappij als je een uitkering krijgt. Een grote trigger voor een gevoel van minderwaardigheid dus. Gelukkig is Nederland toch nog een beetje sociaal voor de kwetsbare mens.

Wat zijn jouw ervaringen met het UWV?

36 Reacties

 1. solidsinner

  Mandy, ik kwam toevallig terecht op jouw blog na het raadplegen van dokter Google. Ik heb nl HSP “diagnose” van psych maar ik voel me meer thuis (Lees;helemààl thuis) bij AS. Er is in de voorbije jaren al heel wat misgelopen op gebied van werk, diagnoses, hulpverlening,………….. Het lijkt alsof ze me niet geloven/serieus nemen “je kan meer dan je denkt” “je komt normaal over” (maar niemand weet wat er achter dat masker zit) . Ben al 15 jaar op zoek. Jouw blog geeft me toch inspiratie om door te gaan. ‘K Heb al veel screenshotjes genomen om mee naar hulpverleners te nemen ter ondersteuning, omdat jij heel goed verwoord, wat ik denk en ik hoop dat de hulpverleners Het dan ook eindelijk kunnen begrijpen wat ik bedoel. Dankjewel om jouw ervaringen te delen, ik weet zeker dat er heel veel mensen baat bij hebben.

 2. Judith van biljouw-aarden

  Beste
  Helaas zit ik met t zelfde verhaal behalve dat ik een andere aandoening heb een ileus datm aandoening 34 ziekenhuisopnames en nu is er niets meer aan te doen gaat de darm niet open want alles is verkleefd houd mijn leven op ben net zo behandeld en mag ook oa wikkelaar worden heb ook een advocaat van t CNV en die heeft nu ook een rechtzaak aangespannen tegen t uwv helaas zal ik daar door corona nog even langer op moeten wachten de spanning stijgt hoop ook dat ik een goede rechter krijg .

 3. Ebo Hoekstra

  Hallo
  Super dat er eindelijk duidelijkheid is voor je.
  Maar de uwv is laks in alles.
  Ik werk met behoud met uitkering.
  Maar de laatste jaar is ramp met de uwv.
  Ik zit op een loonwaarde van 25%
  Dus mijn loon was dus niet echt hoog
  Maar nu werk ik via een payroll bij een boer.
  Dus om het verhaal kort te houden is nu elke keer mijn sw loon te hoog.
  Dus er zit een fout bij de payroll.
  En dat zeg ik ook steeds tegen de uwv.
  Maar die vertikken om info vragen bij de payroll.
  Ze kijken alleen maar bij de belastingdienst.
  En niet verder
  dus een jaar gewerkt voor nop om dat mijn sw loon te hoog was .
  De normale uitkering was 75%tot 100%
  Maar nu om dat sw loon te hoog was
  Ging mijn uitkering naar 50% tot 75 %
  Dus kon elke periode weer geld terug betalen
  Dus een jaar naar de klote.
  Dus ik heb de uwv niet hoog in de vaandel staan.

   • gea

    is allemaal afgewezen , reden u kan zelf eten drinken je wassen en je kan je aan kleden dus u krijgt niet meer in komen en er is niet bekent of u van af u 17 a 18 jaar al last had van de spier ziekte dus nee zegt de rechter u moet het met deze beslissing doen ik heb het op juridische gronden bekeken

 4. pieter w

  Te zuur belastend verhaal om vrolijk te kunnen feliciteren. Maar uiteraard van harte. Hoop dat je ondanks jaren druk blij kunt zijn met resultaat. En jurisprudentie hebt gemaakt? Zit vermoedelijk in FML methodiek met werkafspraken? Rubriek 1, nu maar hopen dat die voortaan maatwerk kunnen worden. #beleid

 5. steven

  als je dat leest lijkt het in belgie vanzelf te gaan om niet te moeten werken en een uitkering te trekken. bij mij was het onmogelijk zelfs maar aangenomen te worden .soms vraag ik me af of het er voor iets tussen zit dat ik zelf gestopt ben op 18 jaar. terwijl veel leerlingen tot zelfs 21 jaar blijven in school.en daar dus echt een halve week zitten te werken gratis. +dan ook nog gratis weken werken op stages in de beschutte werkplaats.dat dit hun niet aanstaat dat je er sneller geld wil verdienen en zij dus net minder verdienen.

  de periode na school als vrijwilliger tot 23 jaar met de kledingbakken en mijn vader.had ik toch niet de indruk dat ik trager was zo als ze in de bw.beweren.bij het lossen van de vrachtwagen in die bedrijven daar waren polen. om te helpen kleding zakken in grote metalen bakken te smijten.dit simpel werkje tussen mensen die mijn taal niet spreken gaf weinig stress.ook zit ik al van kinds af in onze tuin te werken van 33 are die ik dus al van vrij jong alleen onderhoud.dit is nu eigenlijk het enige dat ik nog doe samen met wat kuisen in huis.meer zou trouwens niet meer lukken nu doordat ik zo dom ben geweest mijn knie te vernielen.dit had ik beter niet gedaan maar dat het niet lukt om mee te kunnen. is zo erg om te dragen dat er wel eens iets mis moet gaan op den duur.

 6. Auti-tweet 🇮🇩 🚂🚆 (@auti_tweet)

  Bij mij was het omgekeerde. Ik had al gewerkt in een bejaardentehuis in mijn eigen woonplaats ook ik val onder de oude wajong. Ik moest door reorganistatie en bezuinigen weg en ik had last van rouwemotie en ik ben na onderzoeken bij een bedrijfsarts nogal fragiel om te gaan werken. Ik heb sowieso helemaal geen vertrouwen in de NL politiek, en zeker niet met Jetta Klijnsma (PVDA). Ik krijg een Wajong WIA aangeboden. En dat betekent dat ik vergoed Wajong WIA krijg. Maar inderdaad jouw verhaal slaat misschien niet op mijn verhaal. Maar ik denk in het algemeen dat we toch in hetzelfde schuitje kunnen gaan zitten wat Wajong betreft. Dat is wel wat ik even kwijt wilde.

 7. hhg huizenga

  herken veel in je verhaal. heb met mijn zoon hetzelfde gevecht gevoerd en hij heeft ook gewonnen.
  en het was een lange heftige emotionele strijd waar vaak wat misging, buiten zijn schuld.
  hij was geschikt genoeg om golfballetjes! , die witte met kuiltjes, te wassen! dus niet toch.
  ook een onnodige, want aanvraag voor 2010, herkeuring doorgemaakt.
  met dezelfde ongeinteresseerde ‘deskundigen’ die zorgvuldig uitgezochte diagnose ass/pddnos/add in twijfel trokken. ( laatste pagina van een verslag niet gelezen). boeven zijn het.
  ondertussen gaat het niet goed met hem, maar geldzorgen heeft hij gelukkig niet meer.
  hij kan niet veel maar zuinig leven en zuinig op zichzelf zijn wel.
  ik wens jou een goede toekomst!

 8. steven

  maar dan woon je toch wel bij iemand ouders of partner .want inderdaad met dat bedrag doe je niet veel.ik kan me ook voorstellen dat een rolstoel en aanpassingen aan huis ook extra geld kosten.het leven kan mooi zijn als je normaal mee kan. maar eens er iets scheelt komt dat geldprobleem er ook nog bij.

  • gea

   ben alleen staand moeder zit in verzorgingshuis alle kosten hangen boven mijn hoofd en dan heb je de bijstand die lopen zeuren van ja je moet bij de uwv zijn en de uwv je moet bij de gemeente zijn je word gewoon de kelder in gedonderd ben klaar met de uwv en de gemeente rot volk

 9. Reactie door auteur

  Mandy

  van 672 kun je niet rondkomen nee 🙁

 10. gea

  mijn ervaring met de uwv is beneden de maat ik ben al meer dan 30 jaar arbeidsongeschikt en leef van een wao uitkering onder bijstandsnivo en hoorden van verschillende kanten van hoe kan dat nou iedereen heeft toch recht op een uitkering om van rond te komen wajong of als je 100% bent afgekeurd het volledig bedrag ik zei ik heb maar 672 in de maand en daar moet ik alles van betalen , dat kan toch niet dat kan ook niet maar word op alle fronten tegen gewerkt . toen heb ik 2x bezwaar aan getekend tegen de uwv afgewezen hoorzitting afgewezen rechtzaak loopt nog , maar aan de telefoon zei de mevrouw van de wajong och mevrouw u had op u 22ste al recht op wajong ik zei wil u dit zwart op wit vast leggen antwoord Nee dat mag ik niet. heb herkeuringen onder gaan maar de uwv wil de ziekte niet in het documenten vast leggen . en als ik meer geld wou hebben moest ik maar weer gaan werken terwijl ik voor de 100% ben afgekeurd. de artsen in het ziekenhuis zijn bang voor de Uwv ze zeiden dat je een gevecht aan gaat tegen zo,n grote organisatie als de uwv . ik wil hebben waar ik recht op heb . ze zullen zich in alle hoeken wringen om er onder uit te komen je zou de uwv en de gemeente alle twee aan moeten pakken dat ze ook eens naar mensen luisteren die ook graag mee kunnen komen in de maatschappij en niet voor de lol in een rolstoel zitten maar ook zich graag willen redden al zal het niet zo snel gaan als een gezond iemand ik denk maar zo lukt het vandaag niet dan is er morgen weer een dag en anders over morgen wel weer geef de moed niet op al kost het heel veel energie en vecht lust

  • Sam

   Gea, je kunt een toeslag aanvragen bij het uwv! Zie op uwv pagina en zoek even naar toeslagen.

   • gea

    ja die zit al ver werkt in die 672 en meer krijg ik niet om dat ik maar 12 uur in de week werkten en net 20 jaar was toen ik arbeids ongeschikt raakten . de uwv denkt dat ze leuk zijn met op merkingen het is niet ons probleem

 11. gea

  ik heb ook een rechtzaak lopen tegen de uwv ze weigeren aan te vullen tot bijstands nivo en ze maken een op merking op wajongh heb je geen recht want je bent geboren voor 2015 heb je uberhaut een kind van 2 a 3 jaar recht zien hebben op wajongh

 12. Maarten

  Ik heb jouw blogs door de tijd meegelezen, kon er helemaal niet tegen dat dit onrecht plaatsvond. En wat een opluchting nu!!! Eindelijk wat rust op dit gebied, ben heel opgelucht en blij voor je.

 13. Hans

  Ik wil ook een advocaat die voor me op komt.

  • gea

   ik weet een hele goede advocaat ze zit in zwolle en wijhe en raalte

   • brizjied

    Hallo, wat is de naam van deze advocaat? Wij hebben namelijk een advocaat nodig die ook het een en ander over autisme weet. Ik zelf heb vroeger enorm gezeik gehad met UWV toen nog het GAK, kan er nu nog boos om worden en machteloos. Uiteindelijk ben ik er overstuur weg gelopen en kreeg dus niks geen uitkering. Nu een paar jaarpremie teug diagnose autisme gekregen . Nu is mijn vriend aan de beurt. Zit met z’n 4 de burn-out thuis en depressie. Heeft sinds kort ook diagnose autisme en hoog begaafd. Hij zit nu inmiddels al paar jaar thuis en in de ww want volgens UWV kan hij aan het werk. Alle gesprekken gaat er een psycholoog mee, maar UWV heeft nergens een boodschap aan, want mijn vriend ziet er goed uit dus kan aan het werk. Iedere burn-out due hij kreeg was een zwaardere dan de voriige, dus mijn angst als hij aan het werk gaat hij weer door z’n autisme een burn-out oploopt en er dan een eind aan maakt, want dat was een tijd terug ook zijn gedachte en dat ik mijn vriend en papa van mijn zoon kwijt raak door depressie. Ook nu is hij zeer snel overprikkeld ook doordat hij nog steeds een burn-out heeft hij kan zeer weinig hebben. Ik herken mijn oude vriend niet weer die altijd zo positief was daar is niks van over.. Kortom ik heb zelf enorm veel kennis over dit onderwerp door mijn eigen geschiedenis en nu dat van mijn vriend en weet dat het geen optie is voor hem om aan het werk te gaan, hij is op, geen rek meer in leeg. Groetjes Brizjied

    • Reactie door auteur

     Mandy

     Hoi, mijn advocaat zit in Tilburg: advocaat4u. Een advocaat heeft echter geen verstand van autisme (of hij/zij moet er toevallig zelf mee te maken hebben. Het is wel belangrijk dat een advocaat echt naast je staat en je autisme serieus neemt. Je zult zelf uit moeten leggen wat het inhoudt. Ik hield me altijd vast aan dat als ik iets niet kan, ik het ook echt niet kan. Al roept het UWV nog zo hard van wel. Zij kennen me totaal niet. Als je een gebroken been hebt, kan je geen staand werk doen. Als je overspannen en depressief bent, kan je geen regulier werk doen. Het is wel goed om aan te tonen hoe hij aan zijn herstel werkt, zodat je laat merken dat het niet om luiheid gaat. Misschien kan hij een uurtje vrijwilligerswerk doen, een cursus volgen of therapie. Heel veel sterkte!

   • brizjied

    Hallo mandy, wat fijn dat je z snel reageert. Hij is nu niet steeds onder behandeling bij een psycholoog en doet vrijwilligerswerk bij een cultureel centrum de ene week een dag de andere week niets, wisselt. Wij zitten in Zwolle Tilburg is een beetje ver weg.

   • brizjied

    Zie dat ik iets verkeerd getypt heb. Hij is nog steeds in behandeling bij psycholoog en psychiater al een paar jaar inmiddels

 14. steven

  goed dat het in orde is wel erg dat dit al van je 19 aansleept.al die stress zo lang terwijl je van je eigen al zo gevoelig bent.het is trouwens niet dat je niets uitvoert deze blog is toch wel uitgebreid en leerzaam .

  bij mij in belgie en ik ben een erg geval duurde het tot 21 eer je iets krijgt.ik zakte altijd maar van school, gewone school ,buitengewoon onderwijs,nog lager in buitengewoon onderwijs.de bedoeling was beschutte werkplaats.ben op 18 gestopt met school wilde zelf gaan werken daar.maar plots was ik te traag voor hun.ben met vdab nog naar een andere beschutte werkplaats gegaan. en daar was net iemand anders met autisme na een paar weken gestopt. omdat het niet lukte dus wilden ze niet opnieuw de kans lopen dat het zo uitdraait.moet ik daarvoor 15 jaar naar school met stressverschijnselen die zo erg zijn dat je je weinig herinnert van school.hadden ze dan al niet sneller kunnen zeggen dit geval is ongeschikt om ooit te presteren op de werkvloer.en kan ook op school niets komen doen wegens te veel stress.dan de periode van 3 jaar dat mijn ouders denken nu moeten wij alles betalen tot zijn dood.om dan op 21 wel een uitkering te krijgen.het is dan wel geen 11 jaar zo als bij jou mandy maar weet toch een beetje hoe het voelt en het is niet aangenaam .overal hoor je dat je tegen autisten duidelijk moet zijn.en ik weet nooit van iets maar ik vraagde ook nooit iets zo houd het een het ander in stand.

 15. Inge

  Lieve Mandy,

  Ontzettend bewonderenswaardig en moedig van je om ondanks alle afwijzingen toch te blijven doorvechten voor rechtvaardigheid en dat dat nu eindelijk is beloond! Ik ben ongelofelijk blij voor je. Je hebt dit echt verdiend en met jou nog zoveel anderen die vanwege een bezuinigingsmaatregel onterecht uit de Wajong zijn gezet.

  Ik hoop van harte dat jouw verhaal voor anderen een aanmoediging kan zijn om ook bezwaar te maken en dat er voor jou nu een periode van rust en duidelijkheid aanbreekt, waarin je je kan focussen op stabiliteit en herstel!

 16. Wat een doorzettingsvermogen! Goed gedaan!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: