Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Autismespectrum

Prikkels in balans, fysieke en mentale

Er zijn verschillende soorten prikkels en ook nog in verschillende hoeveelheden. En dan verschilt het nog per persoon welke prikkels fijn zijn, en welke niet of minder. Net als dat het individueel verschilt hoeveel prikkels je kunt verwerken. Het is dus een hele uitdaging om van jezelf te weten hoe het precies zit in de praktijk. En helemaal om vervolgens de prikkels in balans te houden, zodat jij zelf in balans blijft. Balans is weer goed voor je gezondheid en welzijn.

Hoeveel prikkels en welke prikkels?

Overprikkeld en onderprikkeld zijn ken je misschien al. Ik denk dat het niet zo zwart-wit is, maar meer zoals in dit schema.

 Weinig mentale prikkels Genoeg mentale prikkels Veel mentale prikkels 
Weinig fysieke prikkels Onderprikkeld Fysiek onderprikkeld Fysiek onderprikkeld 
Genoeg fysieke prikkels Mentaal onderprikkeld In balans Mentaal overprikkeld 
Veel fysieke prikkels Mentaal onderprikkeld Fysiek overprikkeld Overprikkeld 
Waar zit jij nu?

prikkels in balans
Op tijd naar bed gaan is belangrijk

Omgaan met onderprikkeling en overprikkeling

Met inzicht alleen kom je niet per se verder. Hoe kun je in jouw dag nou zorgen voor een betere balans in je prikkels? Daar wat eigen regie over hebben, is heel fijn. Het kan zorgen dat je niet onder- of overprikkeld raakt.

 Gevolgen zijn bijvoorbeeld:Wat kun je zoal doen? 
Fysiek onderprikkeld Pijn niet voelen.
Honger niet opmerken.
Eten zonder te proeven.
Sporten.
Bewust eten.
Masseren.
Douchen.
Knuffelen.
Dieren aaien.
Stimming toestaan.
Mentaal onderprikkeld Somberheid.
Verveling.
Gevoel van leegte.
Nergens zin in hebben.
Interessant boek lezen.
Cursus volgen.
Nieuwe dingen ondernemen.
Mensen opzoeken.
Fysiek overprikkeldSpierspanning.
Hoofdpijn.
Stress.
Te warm of te koud hebben.
Ademhalingsoefening.
Natuur opzoeken.
Op tijd naar bed.
Yoga.
Aarden.
Ontspannen.
Mentaal overprikkeldNiet kunnen concentreren.
Niet helder na kunnen denken.
Piekeren.
Prikkelbaar zijn.
Mediteren.
Gedachten van je af schrijven.
Hoofdmassage.
Grenzen aangeven.
Prioriteiten stellen.
Minder op je telefoon.

Breng je prikkels in balans

Je kan voor jezelf een eigen plan maken, download het werkblad:

Heb jij aanvullingen op bovenstaande? Deel het in de reacties. Samen sterk!

 1. Ferdinand

  Hoi,

  Vanwege mijn autisme heb ik vaak last overprikkeling en als mijn adhd om de hoek komt krijg ik last met onderprikkeling.
  Daar moet ik dus een balans in zien te vinden en dat valt dan niet mee.
  Ik wil met alles op de hoogte gebracht worden vooral als het met politieke aspecten te maken heeft.Ik kijk debatten op tv,op de tel( youtube) maar wanneer ik dan teveel kijk merk ik dat niet op en dan ga ik sneller over me grens heen richting overprikkeling.Maar ik kan er ook geen afscheid van nemen want dan ben ik bang dat ik veel informatie mis.Want over bepaalde onderwerpen bijt ik me er stevig in vast als het ware en dan is het moeilijk voor mij om weer los te laten.Ik wil me oriënteren over een breed scale van diverse onderwerpen maar dat kan dan maar voor enkele periodes of momenten zijn en bij mij is al snel iets op automatische piloot en dan raak ik er dus op uitgekeken.Maar daar tussen zit niet echt een tijd nee ik wil dan gelijk weer iets anders en zo blijf ik steeds dus iets zoeken en zodra ik me ga vervelen omdat ik het al weet of ik ben er klaar mee zoek ik weer wat anders.En dan krijg ik weer overprikkeling.
  En heb ik die overprikkeling ben je natuurlijk al te laat maar dan ben je zo mentaal gesloopt dat je helemaal niks meer aanpakt omdat je gebrek hebt aan mentale energie dan kom ik langzaam in een onderprikkeling waardoor ik echt down kan worden en de motivatie verlies om dan ook maar iets te doen en dan kunnen er weer andere dingen insluipen.
  Ik wil me heel graag verbeteren en ik ben daar best perfectionistisch in maar dat kan dus ook je valkuil beteken en je naar een afgrond latennglijden en daar moet je voor uitkijken.
  Als anderen mij een compliment geven geloof ik het meestal niet en dan nog zal ik zeggen dat het niet goed genoeg is en dat het beter kan en beter moet.
  Ik ben blij dat ik over een creatieve brein
  Beschik dus ik zal altijd alles doen en steeds opnieuw te sparren met een werkmethode tot dat je zeker weet dat het de methode is om je werk te kunnen verrichten en op een goeie manier dan ook.
  Ik zal er altijd meer dan 100 procent inzetten om de juiste manier te vinden.
  Maar bij mij is alles in het streven door te hoge eisen stellen voor jezelf maar ook voor andere maar dan moet je het nog wel gaan waar maken natuurlijk en komt er weer druk op de hoek kijken.
  Dus overal in wat je doet zitten goeie eigenschappen in maar dan moet je alleen nog een balans in vinden zodat je geen last kan krijgen van overprikkeling maar ook geen onderprikkeling.

  Groeten ferdinand

  • Ferdinand

   Sorry,ik lees hier dus een paar kleine foutjes qua typen.
   Excuses voor diegene als ze al iets zeggen niet op me kleine foutjes wijzen omdat ik het zelf al heb gezien en het dan voor mij overbodig wordt om het nog een keer te horen.
   Soms ben ik daar exact in maar soms ben ik zo bezig met wat ik wil typen dat ik pas nadat ik het stuur ontdek.
   Foutje is menselijk😅

   Groeten ferdinand

Geef een reactie