Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Sociaal & vrije tijd

Daten is niet-weten

Daten vind ik lastig. Net als iets niet-weten. En laat die twee nou altijd samengaan, vooral in het begin.. Het is accepteren/verdragen van alle onduidelijkheid en onzekerheid. Het is zoeken en niet te ver vooruitkijken, maar met een hoger doel: liefde vinden. Ondertussen leer ik veel over mezelf.

Daten is elkaar leren kennen

Hoe korter ik iemand ken, hoe minder informatie ik heb. Dat is wederzijds, dus moet ik ook nog eens bewust nadenken over wat ik deel en laat zien en wat nog niet. Immers, meteen zeggen dat je een autist bent, kan afschrikken als iemand mij nog niet kent als persoon. Ik wacht er ook niet te lang mee, omdat ik niet wil dat ze er via internet achter komen als ze mijn blog vinden. Overigens krijg ik zelden vervelende reacties.  

Als je elkaar online leert kennen heb je wat informatie, maar lang niet genoeg. Dus probeer ik wel binnen twee weken af te spreken. Die eerste date zegt veel meer dan heel veel appjes. Het is wel handig om een keertje te beeldbellen voor een eerste date. Dan kan ik ook al beter inschatten of ik wil daten, omdat ik dan iemand hoor en in beweging zie (i.t.t. een statische foto).

Eerste date 

Tijdens een eerste date ben ik zo bezig met de persoon in me opnemen, met luisteren, met vragen stellen en met de tig prikkels van het café om me heen, dat mijn hoofd zowat ontploft. Het wil niet zeggen dat ik het niet leuk kan vinden. Zolang ik mezelf durf te zijn en ik een leuk gesprek heb met iemand (niet over koetjes en kalfjes), kan het gezellig zijn. Als iemand me aan het lachen maakt, krijgt hij bonuspunten.  

Op een gegeven moment zit ik echt vol en probeer ik een afsluiting te zoeken. Gelukkig heb ik een hondje dat op een bepaalde tijd weer uitgelaten moet worden. Thuis stuitert mijn uren nog hoofd na (uhm, error, andersom natuurlijk). Ik kan niet meer goed nadenken. Soms kan ik gelukkig nagenieten. Dan wil ik nog een keer afspreken.  

Na één date heb ik nog niet echt een gevoel (lees: ik voel van alles, maar kan het nog niet duiden). Daar heb ik meerdere dates voor nodig. Zeker omdat ik me kan afstemmen op de ander en ga volgen als het ware. Wil de ander snel afspreken? Dan wil ik snel afspreken. Vind de ander mij leuk? Dan vind ik hem leuk. De kameleon in mij moet keer op keer op keer bij zichzelf stilstaan en checken: wat wil ik? In de zoektocht naar verbinding wil ik mijn autonomie namelijk niet kwijt raken.

Wat zoek ik?

Als ik probeer te achterhalen wat ik voel of wil, denk ik ook na wat voor mij belangrijk is tijdens het daten met iemand en daarna (zie ook mijn blog over mijn ervaring met relaties). Daten an sich moet leuk zijn, ik moet er naar uit kijken om de persoon te zien en ik moet me aangetrokken voelen tot de persoon. Er is wederzijdse interesse. Tijdens de date moeten we kunnen praten, kunnen lachen en ik moet een beetje op mijn gemak zijn. Ik wil niet alleen maar praten, maar ook dingen ondernemen; kleine dingen en bucketlist-dingen (parachutespringen?). 

De insteek van daten is uiteindelijk een liefdesrelatie krijgen. Als die relatie er komt, zijn er verschillende dingen die ik belangrijk vind, aanvullend op wat ik al belangrijk vind tijdens de date-fase: 

 • Goed kunnen communiceren.
 • Kleine en grote dingen delen.  
 • Er voor elkaar zijn. 
 • Geven en nemen (waarbij je graag geeft, niet omdat het hoort). 
 • Ruimte, je eigen ding kunnen doen. 
 • Elkaar aanvullen, niet opvullen.  
 • Leren van elkaar, elkaar inspireren en uitdagen.  
 • Verbondenheid en liefde voelen.  
 • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf.

Geleerd van daten 

Inmiddels ben ik ruim drie jaar vrijgezel. Ik heb grote stappen gezet in mijn herstel en vermaak me prima in mijn eentje. Maar ik heb nu ruimte in mijn leven voor iemand. Ik heb de afgelopen jaren verschillende keren gedate, van een eenmalige afspraak tot drie maanden. Ik heb verschillende dingen geleerd: 

 • Belangrijker dan wat mannen zeggen, is wat ze doen en laten zien. Dus ik moet niet te letterlijk nemen wat ze zeggen.
 • Ik heb veel tijd nodig om bij mijn gevoel te komen en daarvoor moet ik alleen zijn.  Zeker omdat je in het begin veel informatie krijgt als je elkaar ziet en in je hoofd zit (dat moet ik onthouden, daar wil ik op doorvragen, ….).
 • Informatie over mijn kwetsbaarheid moet ik gedoseerd geven en zonder veroordelend te zijn naar mezelf. Ik mag daarbij best positief zijn, door bijvoorbeeld te laten zien wat ik geleerd heb.
 • Hyper zijn of een hyperfocus hebben, wil niet zeggen dat ik verliefd ben. Dat laatste gaat veel dieper en duurt langer.  
 • Als ik ergens door geraakt word, getriggerd wordt, moet ik uitzoeken wat dat is. Oud zeer bijvoorbeeld? Of moet ik grenzen stellen, hier en nu, in dit contact?
 • Een verandering, zoals een nieuwe persoon in mijn leven, kost veel energie. Uiteindelijk moet het positieve groter zijn dan het negatieve.
 • Het is goed voor mij om met een paar mensen te praten over het daten, zodat ik hun visie krijg (en tips) en zelf ook eerlijker naar de relatie kan kijken. 
 • Ik heb een vre-se-lij-ke hekel aan datingspelletjes, terwijl ze heel gangbaar zijn. Denk aan hard-to-get spelen. Ik ben daar te eerlijk en ongeduldig voor.  
 • Ik ben liever sociaal onhandig, dan dat ik normaal doe en van binnen dood ga van de spanning. Als het er van mij mag zijn, mag het er van de ander ook zijn, is mijn ervaring. Dan kunnen we er ook samen om lachen.
daten is
<3

Mezelf zijn

Het belangrijkste is dat ik geleerd heb om mezelf te zijn. Ik wil alleen een relatie met iemand die mij leuk vindt zoals ik ben. Als iemand mij niet leuk (genoeg) vindt, dan zie ik dat niet als afwijzing. Het gaat erom dat ik mezelf niet afwijs (daar heb ik 32 voor moeten worden). 

Pas zei een collega ook nog iets wijs tegen mij: ‘te veel begrip is dodelijk voor je emoties.’ Ik kan echt eindeloos begrip voor iemand hebben en ondertussen doven mijn emoties uit, verdwijnen naar de achtergrond. Terwijl het voor mij een hele goede stap zou zijn om emoties te tonen, het liefst direct (dus niet achteraf erover vertellen). Ik ben immers geen hulpverlener en je hoeft elkaar ook niet altijd volledig te begrijpen. Je moet er kunnen zijn, zoals je bent, met wat je voelt.

Nu heb ik gelukkig Josje. Zij is er altijd. Als ik wel date (dan is ze heeellll jaloers) en als ik niet date. Niet daten is lekker rustig, maar soms saai. Wel daten is het niet-weten verdragen, maar als dat opweegt tegen plezier, ga ik ervoor.   

Zullen we een tv-programma maken ‘Autist zoekt partner’? 

10 Reacties

 1. Bjorn

  Ik zou me inschrijven. Al heb ik dat ook gedaan bij durfjijmetmij.nl (platform speciaal voor het in contact komen met andere kwetsbare mensen) maar merk dat er tot nu toe pas een dating site voor mij heeft gewerkt, (paiq) en dat mijn mooiste relatie uit het echte leven is ontstaan. Ik probeer drukke plekken als clubs te vermijden en vind het voor dates leuk om bijvoorbeeld een touristische route door de biesbos of een stad als den Bosch. Bordspellen club vind ik ook fijn om iets tussen elkaar te hebben als medium van interactie.
  Vaak begin ik een eerste date door een terrasje te pakken en dan drinken, dan besluiten of we samen willen lunchen, en als het klikt er nog een middag planning aan te klikken.
  Ik heb gemerkt dat koetjes en kalfjes praat inhoudelijk misschien niet intressant is, maar het wel aanknopingspunten geeft.
  Ook zit ik niet te wachten op iemand die 24/7 op mijn lippen zit. Ik heb af en toe tijd voor mezelf nodig. Dat hoeft niet alleen te zijn, zolang ik mijn aandacht maar vrij kan besteden.
  Kwa dating “spelletjes” zijn er die ik haat, maar ook waar ik wel wat inzie.
  Ik heb er een hekel aan als mensen ergens omheen draaien, “bang” zijn om me te kwetsen, ik heb graag duidelijkheid. Klikt het niet, dan is dat prima, maar zeg dat dan. Of als iemand met je flirt voor de aandacht maar eigenlijk al bezet is. Dat snap ik ook niet.
  Aan de andere kant zijn er ook spelletjes zoals doen,durven en de waarheid waardoor je elkaar goed kan leren kennen. Of een beetje plagen, dat kan de weerstand testen en vergroten als je een grapje van elkaar kan hebben.

  Zelf heb ik het idee dat veel mensen op sites snel resultaat willen zien, en een eerste indruk blijvend is. Wat best onhandig is als jij bijvoorbeeld onhandig kunt zijn xD. Ik denk zelf altijd dat ik genoeg te bieden heb, maar dat dat niet gelijk aan bod komt. Een eerste indruk is dat, een kaft zegt niet alles over de inhoud. Ik vind sommige kaften erg onaantrekkelijk maar heb mooie herinneringen aan de inhoud. Aan de ene kant kan je zeggen dat de ander dan oppervlakkig is en het hun verlies is. Maar toch knaagt er vaak iets en het verlangen om het leven met iemand te delen blijft.
  Na mijn laatste relatie van 10 maanden ben ik wat kieskeuriger geworden, want ik kan het heel leuk met iemand hebben, maar heb ervaren dat liefde veel meer is dan dat.
  Het kwam op mijn pad toen ik het niet verwachte, en toen ik het in het verleden zocht alleen maar weg jaagde. Dat heeft me geleerd meer geduld te hebben. Het is het wachten hopelijk waard :p

 2. Sébastiaan

  Ik ben zelf ook jaren vrijgezel.

  Mijn laatste ex vriendin komt uit de provincie Limburg.
  Terwijl ik uit de provincie Utrecht komt.

  Maar ik sta wel open voor een nieuwe vriendin.
  Door mijn drie beperkingen laat ik mijn niet tegen houden.
  Maar ik vind het wel in het begin wel lastig om te moeten vertellen wat ik heb.

  Ik mag wel autisme hebben en nog twee andere beperkingen.
  Ik geniet wel van het leven.

 3. hjvanessen

  Grappig. Wat jij beschrijft heb ik met gesprekken met klanten. In die gesprekken komt zoveel info binnen dat ik na een paar uur afhaak. Het liefst rijd ik dan naar huis om een powernap te doen. Dan komt mijn hoofd tot rust en kan ik eea verwerken. Soms red ik ’thuis’ niet eens en ben ik een van die slapende automobilisten op een P, langs de snelweg. Mindmaps maken helpt enorm om de info daarna te ordenen en helder te krijgen, maar ja om nu op een date te gaan zitten mindmappen gaat misschien (joh?) iets te ver.

 4. Martine

  Hai Mandy,
  Super herkenbaar. Laatst voor het eerst echt bewust van die kameleon. Ben tot voor kort altijd vooral bezig geweest met of de ander mij wel leuk vindt. De mening van de ander is wel belangrijk natuurlijk, maar niet belangrijker dan wat ìk van de ander vindt. Daar moest ik bijna 44 voor worden. 😉 (Heb overigens pas sinds 2 dagen officieel de diagnose ASS.)

 5. Erwin

  Jouw blog kan dan wel gaan over autisme bij vrouwen, maar ik heb – ook weer in dit verhaal over daten – heel veel herkenning! Terwijl ik toch echt op en top man ben 😉 Zo zie je maar: DE autist bestaat niet

 6. Deniz

  Goed idee om een tv programma te laten maken over mensen met autisme, en daten.

  Ik heb zelf ook autisme en ben al lang single.
  En ja het is goed zo, vermaak me prima alleen

  Daten is voor mij ook heel lastig, want veel prikkels tijdens het daten.
  Heb daarom het daten op een lager pitje gezet,
  Zie het vanzelf wel

  Groetjes van Deniz

 7. Prima de lux 👌

 8. Heel erg boeiend artikel en op veel punten herkenbaar. Vooral ook het verschil tussen hyperfocus en verliefdheid. Dat tv-programma? Hm, doe mij dan maar zonder camera’s:). Mooi boek lees je daar trouwens, op de foto.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: