Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Co-morbiditeit

Zo moe

Vanochtend kwam de schoonmaakster voor het eerst. Ik vond het enorm spannend, zoals ik alle nieuwe dingen spannend vind. Vooraf had ik allerlei scenario’s afgespeeld in mijn hoofd en lijstjes gemaakt. Ik was al moe toen ze nog niet geweest was. Toen ze er was, moest ik mijn draai vinden. Ik heb wat dingetjes gedaan waarvoor ik mijn brein niet te veel hoefde te gebruiken, want al mijn gedachten waren bij hoe ik om moest gaan met deze nieuwe situatie.

Toen ze weg was, viel ik uitgeput op bed. Ik was natuurlijk blij met mijn schone huisje, maar moest wennen aan de schoonmaakster zelf. Ik was vooraf al moe natuurlijk, dus dat hielp ook niet. Eigenlijk ben ik sinds zondag uitgeput. Misschien heeft het te maken met de wintertijd en heb ik een mini-jetlag. Je krijgt een uur cadeau, maar het is toch een verwarring voor lichaam en geest.

Lichaam moe of de geest?

Maandagavond vergde het het uiterste van me om mee te doen aan zumba. Die avond sliep ik sinds lange tijd weer eens voor twaalf uur, dus dat was wel positief. Meestal wisselen sombere periodes met moeheid af met periodes van stress en onrustig zijn. Mijn stemming is beter bij de laatste, maar op een gegeven moment raak ik uitgeput van de bezige bij in mij door te weinig slaap en te veel prikkels. Dan is het gedaan met enthousiasme en moet ik rustiger aan doen. Cognitief of gedragsmatig kan ik de hyperknop niet uitzetten. Met een moe lijf heb ik geen keus en gebeurt het stopzetten gewoon.

Gisteren sleepte ik mezelf voort door de dag. Ik was toch niet somber; iets wat vaak juist wel samengaat met lichamelijke moeheid. ’s Middags ging ik naar mijn vriend, waar later een vriendin van ons kwam. Op een gegeven moment kon ik alleen maar denken aan mijn bed, hoewel ik het naar mijn zin had. Ik zag op tegen het naar huis fietsen, dus wilde dat zo snel mogelijk doen.

moe

Deze middag ben ik wel somber

Ik heb nergens zin in. Ik heb genoeg te doen, maar meneertje Focus en mevrouwtje Zin zijn vandaag in bed blijven liggen. Het weer is ook zo ongezellig in tegenstelling tot de onverwachte troostende lentedag van gisteren. De herfst maakt me ieder jaar weer bang voor een depressie. Af en toe kijk ik even naar de officiële symptomen om mijn gevoel te vergelijken met de feiten. Nu is het gewoon een dipje dat weer overgaat, zoals ik wel vaker een dipje heb.

Er zijn een aantal dingen die ik moet doen vandaag, maar door het trage tempo moet ik dingen van mijn lijstje strepen. De herfst en winter zijn eigenlijk ook seizoenen om het iets rustiger aan te doen, kijk maar naar dieren en volken die met de seizoenen meeleven. De yoga van vanavond streep ik niet door, hoewel ik er tegenop zie. Als ik eenmaal over de drempel ben, is het meestal fijn om even thuis weg te zijn. Na yoga douchen, pyjama aan, wat lezen en dan eindelijk slapen.

Hebben de seizoenen invloed op jouw stemming?

 1. ArcusKogamiyata

  Plan inderdaad om de dag schrijfen, 2x per week vaste dag 😉 Stukjes missen. Als je vermogend bent overweeg voedingssupplementen advies via, vb Orthomoleculair Diëtiste | PNI Therapeuteut http://www.marlieskikken.com Bij mij druppel op de gloeiende plaat maar had baat bij, BCAA,vitd,vitb12, ribose en L glutamine. Een aantal zijn essentiële bouwstoffen voor de hersenen, bij ons over uren draaien of door de populaire mindfullness depressieve gedachtes een ander plaatsje moeten geven, extra energie/bouwstoffen nodig voor de hersenen. Veganist zijn, lastig voedingspatronen zijn?

  • Reactie door auteur

   Mandy

   In november ga ik om de dag bloggen 😉 Ik slik al vit D en B12 en Iodium voor mijn schildklier. Klachten zijn niet erger sinds ik veganist ben. Ik zal eens kijken naar je overige tips, dankjewel. Onze hersenen draaien inderdaad op volle toeren #zucht

Geef een reactie