Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Persoonlijke ontwikkeling & zelfzorg

Herstel met een hond, gastblog Tictalkmore

Laura van Tictalkmore: ‘Wanneer het gaat over je beter voelen, herstel of behandeling, dan gaat het heel vaak alleen over medicatie en therapie. Maar andere dingen in het leven hebben net zoveel invloed op hoe je je voelt! Mandy Verleijsdonk weet dat heel goed. Haar hondje Josje helpt haar alles op een rijtje te krijgen in haar leven met autisme. Ze blogt hierover haar site. Ik heb haar gevraagd deze gastblog te schrijven, omdat ik het belangrijk vind dat ook jullie weten over hoe huisdieren bij kunnen dragen aan een fijn leven.’

Een hond kan helpen bij herstel

Mandy: ‘Over een kleine maand wordt mijn langharige chihuahua Josje twee. Toen ik haar als pup had, vond ik het wel lastig allemaal, pff. Ik schreef eerder een blog over de angst die toen overheerste, waar ik uitgeput van raakte en uiteindelijk depressief. Veranderingen zijn lastig voor me, vanwege autisme. Gelukkig ben ik mede dankzij begeleiding, mijn sociaal netwerk en medicatie door die periode heen gekomen, want Josje heeft mijn leven inmiddels zo verrijkt.

De omslag kwam toen ik met Josje bij familie ging logeren. Ik kon daar op adem komen. Toen ik daarna weer naar huis ging, begon ik langzaam weer te ‘leven’ en was er weer ruimte voor mijn herstelproces, waarbij je kijkt naar mogelijkheden voor een fijn en zinvol leven ondanks je kwetsbaarheid. Mijn dagelijks leven stond niet meer alleen in het teken van Josje (hyperfocus). Toen ze zindelijk was, kreeg ik ruimte om mijn eigen structuur aan te houden.’

Hier kan je de blog over Josje en herstel verder lezen.

herstel
Fotograaf: Mildrid Nieraeth
  1. Hoi Mandy, wat een mooi artikel over wat het met je doet om voor Josje te kunnen zorgen. Ik begrijp heel goed dat het in het begin toch wennen was. Wat mooi om te lezen dat Josje zo veel voor je betekent. Ik volg al even je blog en je zorgzaamheid is werkelijk een prachtige eigenschap. Beste Mandy, je doet het super. Ik vind het lovenswaardig. Ga zo door.

Geef een reactie