Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Persoonlijke ontwikkeling & zelfzorg

Van overleven naar leven

Mijn leven stond lange tijd stil voor mijn gevoel. Ik was al jong overspannen en dat resulteerde in een jarenlange depressie. De laatste jaren is dat gelukkig niet meer zo. Wat zorgde ervoor dat het eerst wel neerkwam op ‘overleven’ en wat zorgt er nu voor dat ik wel ‘leef’?

De weg naar overleven

Gevangen zitten in een angstige en negatieve cirkel
Angstig, onzeker en perfectionistisch zijn + eisen van omgeving, zoals school
Faalangst, in hoofd zitten, veeleisend zijn
Dwangmatig worden, stress
Schaamte, anders voelen, sociale angst
Zwijgen, eenzaamheid
Depressief en suïcidaal
Van therapie naar therapie met amper verbetering van klachten
Overleven, wanhoop

De weg naar leven

In een accepterende en positieve cirkel zitten
Erkenning, gezien en gehoord worden
Juiste therapie, begeleiding op maat, werkende medicatie
Zelfkennis o.a. door diagnose autisme, leren ‘omgaan met’, lotgenotencontact
Openheid, emoties uiten
Veerkracht, focus op herstel, kracht ontdekken, zinvolle dagbesteding
Zelfacceptatie, mindfulness, humor, zelfzorg, eigen regie, grenzen bewaken
Zelf-liefde, ontspanning, sociale verbondenheid, dieren
Leven, er mogen zijn, bestaansrecht voelen
overleven
Weer in je kracht komen vergt tijd en inspanning

Het leven is zo veelzijdig

Er zijn zoveel factoren die een leven moeilijk kunnen maken, maar er zijn ook zoveel factoren die je leven wel weer zinvol en prettig kunnen maken. Er is geen heilige oplossing bij psychische problemen of andere dingen die het leven zwaar maken, maar je kan wel stap voor stap elementen toevoegen aan je leven die goed zijn voor jou.

Ik ben mijn leven gaan afstemmen op wat goed en haalbaar is voor mij. Die eigen regie maakt dat ik minder geleefd word door druk van buitenaf. Ik kan weer ademhalen en ik ben tevreden met mijn leven nu. Dat wil niet zeggen dat ik altijd blij en energiek ben, maar dat is ook niet iets wat ik nastreef.

Wat zorgt bij jou voor een fijn en waardevol leven? Dat kunnen kleine en grote dingen zijn. Schrijf ze eens op of werk beeldend met tekeningen of een collage.

  1. Wat mooi! Vooral om zo schematisch ‘de weg naar leven’ te zien. Geeft ook hoop, omdat ik wat fases van mezelf herken.

  2. Wilma

    Hoi Mandy, ik vind het ook weer een duidelijk en goed te gebruiken stuk/model. Ik heb het gekopieerd voor mezelf. Ik begrijp alleen niet goed waarom je bij de weg naar leven, ook de term ‘gevangen zitten in’ gebruikt…ik zie het meer als beweging in de positieve cirkel; van het een kom je in/tot het ander…voelt niet als gevangen zitten…

  3. Priscilla

    Mandy, wat super sterk verwoord en in model/kaart gebracht. Ik heb het gedeeld op fb, het geeft nl precies aan hoe ik het verloop van overleven naar leven ervaar.

  4. Wat mooi geschreven

Geef een reactie