Leven op het autismespectrum

Werk & Wajong

Uitspraak Wajong-rechtszaak tegen UWV

Eindelijk uitspraak! Maar eerst even terug naar het begin, omdat mensen me soms vragen naar het gehele proces. Toen ik 19 was, werd ik opgenomen. Eerst een half jaar voor een dwangstoornis en daarna bijna een jaar voor een persoonlijkheidsstoornis. Omdat ik niet kon werken en nog nooit gewerkt had door ziekte, kwam ik in aanmerking voor de Wajong. Dat staat voor Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten en wordt verzorgd door het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen).

Ver voor de uitspraak

Inmiddels ben ik 30 en zijn de regelingen anders (strenger), maar ik viel nog onder de oude Wajong (dan heb je je uitkering aangevraagd voor 2010). De Wajong is sinds 2015 bijna helemaal vervangen door de Participatiewet. Het UWV bekijkt alle dossiers van Wajongers om opnieuw vast te stellen of iemand kan werken. Vraag me niet waarom, maar ik ben eerder uitgenodigd voor een gesprek en behoorde dus niet bij deze standaard procedure.

Ik kreeg een herbeoordeling in 2013. Eerst zag ik een verzekeringsarts en daarna een arbeidsdeskundige. Dat was het; twee korte oppervlakkige gesprekken, zonder ruimte voor mijn hele en complexe verhaal. Mijn pgb-begeleidster was mee als ondersteuning. Ik stapte er naïef in, want ik studeerde in deeltijd en had daarnaast echt geen energie voor een betaalde baan. Ik werkte aan een toekomst en aan mijn persoonlijke herstel. Daar zou het UWV toch wel begrip voor hebben?

Uitspraak

Maar de FML gooide roet in mijn eten..

Een functie mogelijkheden lijst brengt mogelijkheden en beperkingen in kaart. Kan je iets optillen? Kan je omgaan met autoriteit? Et cetera. Als er genoeg werkzaamheden over blijven waarbij een beroep past, wordt je uitkering patsboem stopgezet. Ik werd geschikt geacht om zelfstandig in mijn inkomen te voorzien, omdat ik minimaal vier functies zou moeten kunnen uitvoeren. Denk aan medewerker tuinbouw of wikkelaar (geen idee wat het is). Totaal geen maatwerk dus. Bovendien was er geen begeleiding mogelijk vanuit het UWV.

Weg Wajong! Dat was een klap in mijn gezicht. Regulier werk was en is (voorlopig) geen optie. Gezondheid is prioriteit. Wat niet wil zeggen dat ik lui op de bank zit. Ik heb therapie en doe vrijwilligerswerk. Ik heb weinig energie en ben snel overprikkeld, dus werk ik maar twee uur per dag en niet iedere dag van de week. Dan kan je me echt al opvegen. En dat is anno 2018, terwijl ik sterker in mijn schoenen sta dan toen ik herkeurd werd in 2013. Ik heb kei hard aan mezelf gewerkt de afgelopen jaren.

Naar de Centrale Raad van Beroep

Terug naar 2013. Ik was boos en maakte bezwaar tegen de beslissing, maar die werd afgewezen. Bij een bezwaarschrift kijkt een andere medewerker naar de beslissing van zijn collega. Vervolgens ging ik in beroep bij de rechtbank. De zitting vond plaats in Breda (bij een nare rechter). Helaas verloor ik weer. Ik had een advocaat die niet voor me opkwam. Gelukkig vond ik daarna een advocaat die me wel goed bijstond. Ik ging met haar in hoger beroep bij de CRvB (Centrale Raad van Beroep). Dan kijkt een hogere rechter opnieuw naar de zaak.

Toen ik in 2013 werd herkeurd had ik nog geen autismediagnose. Die kreeg ik pas in 2015. Dit heb ik als nieuwe medische informatie opgestuurd. Een verzekeringsarts, die mij nooit had gezien, trok mijn autismediagnose in twijfel. Ik vond dat onprofessioneel en was gekwetst. Er werd gelukkig een onafhankelijke psychiater ingeschakeld door de rechter. Die bevestigde de diagnose.

In november 2017 was de rechtszaak bij de CRvB in Utrecht. Er was één rechter aanwezig. Ik was er met mijn advocaat en begeleidster. De CRvB oordeelt in hoger beroep over geschillen op het terrein van de sociale verzekeringen, sociale voorzieningen en ambtenarenzaken. Ik moest hyperventileren en huilen van de spanning. Gelukkig kun je gelijk gaan zitten en hoef je geen handen te schudden.

Afgelopen mei moest ik weer naar de CRvB, want blijkbaar waren er nog dingen niet duidelijk. Er waren nu drie rechters. Ik was er weer met mijn advocaat en begeleidster. Dit keer was ik ook vreselijk gespannen. Iemand van UWV en mijn advocaat hebben een woordje gedaan. De rechters lieten niks los, maar mijn advocaat had goede hoop. Na tien minuten stond ik weer buiten.

Slapeloze nachten door wachten op de uitspraak

Zes weken later zou de uitslag komen. Ik had maar vier uur geslapen en moest de hele ochtend naar de wc van de spanning. En toen… bleek dat mijn advocaat de uitspraak niet op tijd had gekregen. Dus moest ik nog een paar dagen wachten tot ze die met de aangetekende post kreeg (de CRvB geeft de uitspraak niet telefonisch door).

Afgelopen week belde mijn advocaat dan eindelijk. Omdat ik sterker beperkt ben op het punt van samenwerken volgens de onafhankelijke psychiater dan het UWV beweerde, vervalt de functie waarbij ik veel moet samenwerken. Daardoor blijven er te weinig functies over volgens de FML (lees hier de uitspraak).  Dus ga ik uit de bijstand en terug in de Wajong. YES, ik heb rechtvaardigheid gekregen! En hoop voor anderen individuen die strijden tegen een machtige, harde en starre organisatie waar geld centraal staat en niet welzijn en gezondheid.

Wat was het een gevecht, maar ik kwam op voor mijn rechten. Ik kan niet tegen onrechtvaardigheid. Het voelde alsof ik moest bedelen voor geld, alsof er geen plek is voor mij in de maatschappij als je een uitkering krijgt. Een grote trigger voor een gevoel van minderwaardigheid dus. Gelukkig is Nederland toch nog een beetje sociaal voor de kwetsbare mens.

Wat zijn jouw ervaringen met het UWV?

12 Reacties

 1. Auti-tweet 🇮🇩 🚂🚆 (@auti_tweet)

  Bij mij was het omgekeerde. Ik had al gewerkt in een bejaardentehuis in mijn eigen woonplaats ook ik val onder de oude wajong. Ik moest door reorganistatie en bezuinigen weg en ik had last van rouwemotie en ik ben na onderzoeken bij een bedrijfsarts nogal fragiel om te gaan werken. Ik heb sowieso helemaal geen vertrouwen in de NL politiek, en zeker niet met Jetta Klijnsma (PVDA). Ik krijg een Wajong WIA aangeboden. En dat betekent dat ik vergoed Wajong WIA krijg. Maar inderdaad jouw verhaal slaat misschien niet op mijn verhaal. Maar ik denk in het algemeen dat we toch in hetzelfde schuitje kunnen gaan zitten wat Wajong betreft. Dat is wel wat ik even kwijt wilde.

 2. steven

  als je dat leest lijkt het in belgie vanzelf te gaan om niet te moeten werken en een uitkering te trekken. bij mij was het onmogelijk zelfs maar aangenomen te worden .soms vraag ik me af of het er voor iets tussen zit dat ik zelf gestopt ben op 18 jaar. terwijl veel leerlingen tot zelfs 21 jaar blijven in school.en daar dus echt een halve week zitten te werken gratis. +dan ook nog gratis weken werken op stages in de beschutte werkplaats.dat dit hun niet aanstaat dat je er sneller geld wil verdienen en zij dus net minder verdienen.

  de periode na school als vrijwilliger tot 23 jaar met de kledingbakken en mijn vader.had ik toch niet de indruk dat ik trager was zo als ze in de bw.beweren.bij het lossen van de vrachtwagen in die bedrijven daar waren polen. om te helpen kleding zakken in grote metalen bakken te smijten.dit simpel werkje tussen mensen die mijn taal niet spreken gaf weinig stress.ook zit ik al van kinds af in onze tuin te werken van 33 are die ik dus al van vrij jong alleen onderhoud.dit is nu eigenlijk het enige dat ik nog doe samen met wat kuisen in huis.meer zou trouwens niet meer lukken nu doordat ik zo dom ben geweest mijn knie te vernielen.dit had ik beter niet gedaan maar dat het niet lukt om mee te kunnen. is zo erg om te dragen dat er wel eens iets mis moet gaan op den duur.

 3. pieter w

  Te zuur belastend verhaal om vrolijk te kunnen feliciteren. Maar uiteraard van harte. Hoop dat je ondanks jaren druk blij kunt zijn met resultaat. En jurisprudentie hebt gemaakt? Zit vermoedelijk in FML methodiek met werkafspraken? Rubriek 1, nu maar hopen dat die voortaan maatwerk kunnen worden. #beleid

 4. Ebo Hoekstra

  Hallo
  Super dat er eindelijk duidelijkheid is voor je.
  Maar de uwv is laks in alles.
  Ik werk met behoud met uitkering.
  Maar de laatste jaar is ramp met de uwv.
  Ik zit op een loonwaarde van 25%
  Dus mijn loon was dus niet echt hoog
  Maar nu werk ik via een payroll bij een boer.
  Dus om het verhaal kort te houden is nu elke keer mijn sw loon te hoog.
  Dus er zit een fout bij de payroll.
  En dat zeg ik ook steeds tegen de uwv.
  Maar die vertikken om info vragen bij de payroll.
  Ze kijken alleen maar bij de belastingdienst.
  En niet verder
  dus een jaar gewerkt voor nop om dat mijn sw loon te hoog was .
  De normale uitkering was 75%tot 100%
  Maar nu om dat sw loon te hoog was
  Ging mijn uitkering naar 50% tot 75 %
  Dus kon elke periode weer geld terug betalen
  Dus een jaar naar de klote.
  Dus ik heb de uwv niet hoog in de vaandel staan.

   • gea

    is allemaal afgewezen , reden u kan zelf eten drinken je wassen en je kan je aan kleden dus u krijgt niet meer in komen en er is niet bekent of u van af u 17 a 18 jaar al last had van de spier ziekte dus nee zegt de rechter u moet het met deze beslissing doen ik heb het op juridische gronden bekeken

 5. Judith van biljouw-aarden

  Beste
  Helaas zit ik met t zelfde verhaal behalve dat ik een andere aandoening heb een ileus datm aandoening 34 ziekenhuisopnames en nu is er niets meer aan te doen gaat de darm niet open want alles is verkleefd houd mijn leven op ben net zo behandeld en mag ook oa wikkelaar worden heb ook een advocaat van t CNV en die heeft nu ook een rechtzaak aangespannen tegen t uwv helaas zal ik daar door corona nog even langer op moeten wachten de spanning stijgt hoop ook dat ik een goede rechter krijg .

 6. solidsinner

  Mandy, ik kwam toevallig terecht op jouw blog na het raadplegen van dokter Google. Ik heb nl HSP “diagnose” van psych maar ik voel me meer thuis (Lees;helemààl thuis) bij AS. Er is in de voorbije jaren al heel wat misgelopen op gebied van werk, diagnoses, hulpverlening,………….. Het lijkt alsof ze me niet geloven/serieus nemen “je kan meer dan je denkt” “je komt normaal over” (maar niemand weet wat er achter dat masker zit) . Ben al 15 jaar op zoek. Jouw blog geeft me toch inspiratie om door te gaan. ‘K Heb al veel screenshotjes genomen om mee naar hulpverleners te nemen ter ondersteuning, omdat jij heel goed verwoord, wat ik denk en ik hoop dat de hulpverleners Het dan ook eindelijk kunnen begrijpen wat ik bedoel. Dankjewel om jouw ervaringen te delen, ik weet zeker dat er heel veel mensen baat bij hebben.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: