Leven op het autismespectrum

Autismespectrum

Mijn kindertijd, terug in de tijd

Op mijn 27e kreeg ik de diagnose autisme spectrum stoornis (ASS). In deze gastblog voor Autspoken beschrijf ik fragmenten uit mijn leven. Specifiek, van de periode tot en met de basisschoolleeftijd, maar wel met de kennis van nu. Nu ik dus weet dat ik toen al autistisch was. Met een andere neurodiversiteit word je namelijk geboren dus heb je autisme al in je kindertijd.

Hoe uitte autisme zich in mijn kindertijd?

Bij alles wat ik denk en schrijf in de blog, kun je eigenlijk twee richtingen op: dit komt inderdaad door autisme of niet. Want het blijft subjectief natuurlijk. Je kunt autisme immers niet van de persoon en de omgeving onderscheiden. Wat autisme is, niet eenvoudig te duiden in een persoonlijk leven. In de praktijk is het niet zwart-wit.

Volgens de DSM-5 moeten symptomen van ASS aanwezig zijn in de vroege kindertijd, maar komen ze soms pas tot uiting als eisen van de omgeving de draagkracht overstijgen. Dus er is ook nog een verschil tussen autistisch zijn en zichtbaar autistisch gedrag. Ik was een introvert meisje, een groep waarbij autisme vaak over het hoofd gezien word. De worsteling is zo intern, dat die niet opgemerkt wordt door de omgeving.

Lees hier verder over mogelijke kenmerken van autisme in mijn kindertijd.

kindertijd

Geef een reactie