Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Mijn ervaring met lezingen geven

Vanuit eigen ervaring en opgestapelde kennis spreek ik al een aantal jaren over mijn leven met autisme en neurodiversiteit. Daarbij ga ik in op het krijgen van de diagnose, de kenmerken van autisme, hoe ik omga met autisme en wat de invloed ervan is op mijn leven. Dat kan in combinatie met (eerdere) psychische problemen (co-morbiditeit). Via de organisaties MEE en FAMEUS heb ik al meerdere keren gesproken en onder andere gastlessen gegeven op hogescholen bij opleidingen social work en verpleegkunde. Ook heb ik op verschillende plekken lezingen geven, onder ander bij Café Einstein in Tilburg en voor jongeren die zijn opgenomen in de GGz. Ik heb voor verschillende leeftijden en doelgroepen gestaan, zoals arbeidsdeskundigen en huishoudelijke hulp.

Spreken als zzp-er, een stap vooruit

Sinds mei 2022 doe ik dit als zzp-er, naast mijn stage psychologie. Ik zoek zelf niet actief naar opdrachten omdat mijn focus ligt op stage. Vooral viavia kom ik af en toe aan opdrachten. Ik heb dit jaar bijvoorbeeld gesproken bij UNIT Academie en bij NVA Gelderland. Achteraf stuur ik een factuur. Voorheen sprak ik tegen een kleine vergoeding, maar na een aantal jaren ervaring werd het tijd om er een fatsoenlijke vergoeding voor te vragen. Dat was mentaal ook even een stap maar het voelt goed en de tijd is er rijp voor. Spreken is immers ook niet meer iets wat ik voor mezelf doe, waar ik in het begin nog wel ervaring kon opdoen als spreker en het zelf fijn vond om mijn verhaal te delen en gehoord te worden.

Spreken gaat ook verder dan simpelweg mijn verhaal delen. Het gaat verder dan wat ik heb meegemaakt en nu nog ervaar. Ik kan namelijk eerlijk en met afstand kijken naar mezelf en dat goed verwoorden naar anderen toe. Ik heb daarnaast veel algemene kennis in huis over autisme, herstel, mentale gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. Mijn sprekersvaardigheden heb ik ook ontwikkeld de afgelopen jaren. Zo heb ik geleerd om niet alleen te zenden maar ook contact te maken met de luisteraars en is er nu ruimte voor een humor.

Mijn werkwijze

Verder probeer ik altijd zo goed mogelijk af te stemmen op de doelgroep en leeftijd. Op basis van de voorkennis kan ik beter inschatten aan welke informatie men wat heeft. Altijd ben ik genuanceerd en persoonlijk, want mijn ervaring is uniek en niet leidend voor andermans ervaringen. Er kunnen wel lessen uit getrokken worden. Soms werk ik zonder presentatie, maar meestal met. Daarmee biedt ik visuele ondersteuning voor de luisteraars en heb ik voor mezelf een rode draad. Er is altijd ruimte voor vragen en opmerkingen, zowel tussendoor als achteraf.

Soms gaat mijn hondje Josje met me mee. Dat is voor mezelf vooral fijn tijdens het reizen met het ov. Tijdens het spreken is ze rustig, op wat gesnuffel na. Ze hoort ook bij mijn herstelverhaal. Spreken in het openbaar vind ik niet eng meer omdat ik inmiddels vertrouw op mijn eigen kunnen. Wel ben ik achteraf standaard compleet overprikkeld dus moet ik altijd een dag herstellen erna en bijkomen.

Mijn ervaring met spreken in het openbaar is dat je met openheid een indruk achterlaat bij mensen. Het brengt theorie tot leven en doorbreekt stereotypes en stigma. Want autisme zie je niet aan mij, maar zit er wel degelijk van binnen. Het biedt ook hoop, omdat het nu goed met mij gaat terwijl mijn leven jarenlang beheerst is geweest door psychische problemen. Zowel voor mensen met als zonder autisme, kan een gastles of lezing waardevol zijn. Ik krijg achteraf eigenlijk altijd wel complimenten en te horen dat mensen er iets van geleerd hebben. Fijn, daar doe ik het voor!

Neem vooral contact met me op als je interesse hebt in een gastles of lezing.

Geef een reactie