Leven op het autismespectrum

Alle blogs

Lezing over neurodiversiteit, in Purmerend op 7 november

Op 7 november organiseert de NVA Noord-Holland een informatiemarkt over autisme. Ik zal dan ook een lezing over neurodiversiteit geven vanuit eigen ervaring.

Stoornis of anders?

Op mijn 27e werd een autisme spectrum stoornis (ASS) gediagnosticeerd. Die diagnose was een kantelpunt in mijn leven. Voorheen was ik vaak overbelast omdat ik ‘normaal’ wilde zijn. Daardoor ontwikkelde ik psychische problemen zoals OCD en depressie. Ik leefde in voortdurende angst omdat ik niet genoeg houvast had en mijn eigen identiteit niet goed ontwikkelde. Na de diagnose ben ik mezelf pas echt gaan leren kennen en ben ik mijn leven gaan afstemmen op wie ik ben en wat ik nodig heb. Inmiddels spreek ik liever van neurodiversiteit dan van een stoornis, omdat autisme an sich niet mijn probleem is. Wel loop ik tegen van alles aan in deze maatschappij dus moet ik heel bewust aanpassingen doen om stabiel en gezond te blijven. Zo krijg ik wekelijks persoonlijke begeleiding.

In de lezing vertel ik je hier meer over. Wat is de rol van autisme en wat is neurodiversiteit? Op welke manier ben ik ‘anders’? Hoe ziet mijn leven eruit? Hoe verliep mijn herstelproces? Wat moet ik doen om mentaal gezond te blijven? Welke krachten heb ik juist door mijn neurodiverse brein? Ik deel dat met nuance en open en eerlijk. Ik hoop dat jij iets hebt aan mijn ervaringen voor herkenning, erkenning, tips en hoop. Iedereen is welkom en er is ruimte voor vragen.

Praktische informatie

Locatie: wijkcentrum De Inval, Karekietpark 16 in Purmerend
Kosten: de toegang is gratis (er wordt een kleine bijdrage voor koffie en thee gevraagd)
Tijden informatiemarkt: 13.00 – 17.00 uur
Lezing over neurodiversiteit: 14.00 – 15.30 uur

Aanmelden

Aanmelden is mogelijk via dit formulier. Vragen over de lezing kun je hieronder stellen. Voor overige vragen kun je mailen naar NVA Noord-Holland via nva.noordholland@autisme.nl.

 1. Ferdinand

  Hoi Mandy,

  Ik hoop dat het geslaagd was en voor herhaling vatbaar.
  Ondanks ik niet al tever van purmerend af woon moest ik toch teveel opstakels ondernemen om er te komen.
  Ik wou je graag in het echt ervaren maar helaas moet het een andere keer op een andere lokatie.

  Ferdinand

 2. Hans van der Lijcke

  Dankjewel Mandy.

  Ondanks de spanning vooraf, kijk ik er erg naar uit.

  Groet,
  Hans

 3. Hans van der Lijcke

  Succes Mandy, op de informatiemarkt.
  Mooi dat je dat voor andere mensen wilt doen.

  Ik vind een stukje tekst uit een liedje van Howard Jones, “Hide and Seek” er mooi bij passen. Hope you find it, hope you find it, hope you find me in you.

  Ik vind het te ver om even langs te komen.
  Volgende week Autminds in Amsterdam is al een hele opgave (vanuit Middelburg).

  Groet,
  Hans

  • Reactie door auteur

   Veel plezier in Amsterdam en goede reis!

   • Hans van der Lijcke

    Het voelde afgelopen zaterdag weer als thuiskomen bij Autminds. Fijne gesprekken met medebezoekers. Sarah Morton was er ook (daar heb je toch een mooie review voor gemaakt, afwijkend en toch zo gewoon).
    De lezingen/workshops die ik bezocht heb gingen over het starten van een autisme community, design je leven (in beeld brengen waar je tegenaan loopt in je eigen woonplek en zoeken naar oplossingen die dingen iets beter laten vloeien), lezingen over bewustzijn en onderbewustzijn, en dat allemaal onder het thema: kijk op welzijn.
    De heenreis (ik ging al de avond ervoor) was wel een echte vrijdag de 13e. Tot Roosendaal ging het nog voorspoedig, maar daar moesten we wachten voor een rood sein en even later werd de rit helemaal gecancelled. Dan maar de andere route via Tilburg, Den Bosch, Utrecht naar Amsterdam Amstel.
    Toen ik in het hotel aankwam was de saté ook al op. Maar gelukkig smaakte de pasta met spinazie wel lekker.
    Vega is zo slecht nog niet.

    Groet,
    Hans

    • Hans van der Lijcke

     Oh nu vergeet ik nog het stuk van de treinrit naar Den Bosch. In Roosendaal kwam de overvolle trein langzaam op gang. Het leek of die niet op volle kracht kon optrekken. Vervolgens gingen de lichten af en toe helemaal uit.
     Dus veel schietgebedjes dat deze trein ook niet ging uitvallen.
     Gelukkig ging het steeds beter. Natuurlijk veel vertraging, maar ik ben wel op de plaats van bestemming gekomen. Oef.

     • Reactie door auteur

      Wat fijn dat Autiminds als thuisomen voelde! Super dat je bent gegaan. Wel jammer van het OV. :s Dat was me het ritje wel. Ik kan er over meepraten, want had vrijdag panne met de auto. Ik heb met mijn vriend uren langs de snelweg gestaan. Stress!

Geef een reactie