Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

De beren op de weg bij het zzp-er worden

Al een tijd heb ik een wens om zelfstandig te ondernemen, om zzp-er te worden. Maar ik stelde dat steeds uit omdat ik beren op de weg zie. Ik blijf piekeren in plaats van dat ik dingen ga proberen en doen. Met behulp van begeleiding ben ik gelukkig toch de drempel over gegaan door hele kleine stapjes te zetten om in beweging te komen.

Wat me ook helpt in de weg van denken naar doen, is de gedachten opschrijven. Dus ook de beren op de weg, zowel de motverende als belemmerende. Door de gedachten zichtbaar te maken, krijg ik overzicht en hoef ik ze minder te herhalen in mijn hoofd. Dan is daar weer ruimte voor nieuwe gedachten. Dus bij deze!

Motiverende beren op de weg

  • Ik leer graag nieuwe dingen, zo ook over het zzp-er zijn. Daarvan word ik wereldwijs en groei ik als persoon.
  • Werken levert veel mooie dingen op zoals iets kunnen betekenen voor anderen, voldoening voelen, groeien in eigenwaarde en verbinding voelen met de maatschappij.
  • Als ZZP-er kan ik meer werken vanuit afstemming op mijn persoonlijke situatie en talenten. Ik heb meer regie over wat ik doe, hoe en wanneer. Zo kan ik dicht bij mezelf blijven. Op die manier komen mijn talenten beter tot hun recht.
  • Met werken verdien ik geld en ben ik financieel onafhankelijker van de Wajong-uitkering van het UWV. Als ik ooit zoveel verdien dat ik uit de Wajong kom, zou me dat een fijn gevoel geven en veel UWV-gedoe schelen.
  • Zolang ik nog geen minimuminkomen verdien als ZZP-er, heb ik de Wajong als aanvulling. Als ik wel uit de Wajong kom, kan ik er altijd nog op terugvallen mocht dat nodig zijn. Dat geeft me een veilig gevoel en scheelt veel druk en stress.

Belemmerende beren op de weg

  • Bij het ZZP-er-schap komt een boel kijken, ook als Wajonger. Dat allemaal uitzoeken en snappen kost tijd en energie. Nieuwe dingen en veranderingen gaan bij mij gepaard met veel angst. Lang leve autisme!
  • Veranderingen in werk roepen altijd UWV-angst op, waarbij ik me zorgen maak over dat ze me in de weg gaan zitten. Dit heeft te maken met het trauma door de rechtszaak toen ik mijn Wajong onverwacht verloor in 2013.
  • Om mijn autistische manier van informatieverwerking kan ik niet heen. Sociaal contact, zoals netwerken, kost mij veel energie. Mijn belastbaarheid is minder en ik kan minder productief zijn op een dag dan de gemiddelde volwassene. Ik ben gevoelig voor prikkels en moet steeds mijn best doen om niet overprikkeld te raken in mijn werk. Als ik wel overprikkeld raak, heb ik veel hersteltijd nodig.
  • De aard van het beestje is geen ster in initiatieven nemen, assertief zijn, grenzen aangeven en mezelf aanprijzen. Terwijl dat handige eigenschappen zijn als ZZP-er. Omdat het niet natuurlijk is voor me, maar aangeleerd gedrag is, zal dit veel energie kosten.

Keuze maken

Wat ik, nu 34 jaar, inmiddels weet is dat ik keuzes niet alleen moet maken op basis van eventuele beren op de weg, eventuele voor- en nadelen. Sommige voor- en nadelen hebben namelijk meer gewicht dan de andere. Ook zijn er voor sommige nadelen oplossingen beschikbaar. Naast de ratio, wil ik luisteren naar mijn intuïtie en wensen. Daar kom ik niet snel bij, maar als ik erbij komt, wil ik er graag naar luisteren. Dus ik ga heel goed voelen de komende tijd en daarna een keuze maken.

Geef een reactie