Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Josje

Redenen om Josje te dragen

Josje weegt maar twee kilo, dus kan ik haar makkelijk optillen. Dat doe ik af en toe dus ook, eventueel in haar draagtas. Gelukkig krijg ik niet vaak een opmerking of boze blik, maar ik blijf altijd bang voor wat mensen voor negatief commentaar hebben. Ik probeer dan maar bij mezelf te blijven en bij wat goed is voor Josje.

Ik heb zo mijn redenen om haar af en toe te dragen:

  1. Als ik verder wil lopen dan haar omdat ik ergens heen moet of gewoon nog wil wandelen en Josje is al moe. Ik merk dan dat ze achter me aan gaat lopen in plaats van dat ze voor me loopt en haar tempo is traag in plaats van vlugvlug.
  2. Josje is vaak bang en staat dan stil. Dan wacht ik even tot ze weer mee durft te lopen. Soms duurt dat echt te lang en als ik aan de riem trek, zet Josje zich schrap met haar pootjes. Omdat ik haar niet wil meeslepen, til ik haar op om even het enge stukje voor haar te overbruggen.
  3. Soms til ik haar de trap op of af, zodat ze haar kleine beentjes en knietjes niet zo belast. Ze kan overigens heel goed trap lopen, zo klein als ze is. (Vooral voor grote honden is traplopen slecht voor de gewrichten.)
  4. Soms ga ik tijdens een uitlaatrondje even een winkel in. Dan draag ik Josje ook. Soms omdat het moet van de winkelier en anders wel omdat ik niet wil dat ze in de weg loopt. En dat doet ze, want ze wil overal snuffelen.
  5. Op hele drukke plekken, draag ik haar ook wel eens. Josje is dan gestrest en ze is zo klein dat ik bang ben dat mensen haar over het hoofd ziet en ik wil geen plat hondje.
  6. Als het heel warm is buiten in de zomer til ik haar op als de grond te heet is, om brandwonden op haar voetkussentjes te voorkomen.
  7. Soms wil ik haar gewoon even heel graag vasthouden en knuffelen. Dat doe ik dan niet voor haar, maar voor mezelf. Heel eventjes maar..

Meestal draag ik Josje maar een klein stukje en dan zet ik haar weer op de grond. Ze voelt zich veilig in mijn armen en de tas vindt ze fantastisch. Die staat thuis in de gang en ze gaat er vaak in liggen als zijnde een mandje. Ze laat wel weten wat ze fijn vindt en nodig heeft.

dragen

Geef een reactie