Leven op het autismespectrum

Recensies

Oude dame met autisme, een levensverhaal

Het boek ‘Oude dame met autisme’ is geschreven door Marjolijn Schreiver (1953). Zij kreeg op haar 65e de diagnose ‘hoog functionerend autisme’ en deelt in dit boek haar levensverhaal. Een belangrijk onderwerp, want de meeste boeken over autisme bij vrouwen zijn geschreven door niet-ouderen. Wat vond ik van het boek?

‘Licht’ of ‘mild’ is een beschrijving van hoe het er aan de buitenkant uitziet. Hoe ik het heb beleefd, is toch een heel ander verhaal.

Marjolijn Schreiver

In het eerste deel blikt Marjolijn terug op haar leven voor de autismediagnose. Ze kijkt onder meer naar haar gezin van herkomst, de liefde, studeren en werk. Daarbij komt subtiel autisme her en der terug. In het tweede deel gaat ze in op de zoektocht naar zichzelf, naar de autismediagnose krijgen, de worsteling met hulpverlening en veroudering in relatie tot autisme.

Ervaringen en stukjes theorie

Tussen haar ervaringen deelt ze interessante stukje algemene informatie uit boeken en van websites. Daaruit blijkt dat ze zich goed ingelezen heeft om autisme te kunnen begrijpen. Dat is herkenbaar voor mij, want met alleen hulpverlening kwam ik niet tot diepgaand begrip van mezelf en autisme. Ook staan er soms aparte stukjes in het boek die eerder online in een blog zijn verschenen.

‘Oude dame met autisme’ heeft voor mij meerdere pluspunten. Marjolijn maakt steeds verbinding tussen haar en de buitenwereld, zoals haar schoonfamilie en prinsessen in sprookjes. Ze neemt de context mee, de maatschappij waarin ze opgroeit. Dat is interessant en belangrijk. Verder is ze eerlijk over zichzelf. Zowel wat ze lastig vindt, als wat haar krachtig maakt, komt naar voren. En wat de rol van autisme is, zodat soms de meest gewone dingen niet lukken, zoals uit een kopje drinken in het bijzijn van mensen. Die voorbeelden zijn belangrijk om de impact van autisme te laten zien. Marjolijn doet dit met nuance. Ze zoekt, heeft het moeilijk, maar ontwikkelt zich ook.

Eerlijk en biedt herkenning

Allerlei onderwerpen en situaties komen één voor één aan bod. Ik mis daarbij soms wel verbindingswoorden wat het lezen wat prettiger zou maken. Ook de opmaak had wat mij betreft meer aandacht mogen krijgen. Zo is de coverafbeelding bijvoorbeeld een stockfoto en dat vind ik jammer. Toch blijft de inhoud staan en leest het boek prettig.

Het boek kan herkenning en steun bieden voor ouderen met autisme. Daarnaast geeft het een idee voor nog niet-ouderen met autisme en voor mensen zonder autisme. Bij Marjolijn neemt de sensorische gevoeligheid bijvoorbeeld toe met de leeftijd en lichamelijk is er ook nog eens minder energie. Ik persoonlijk had nog wat meer over het moederschap willen lezen en de rol van autisme daarin. Al met al een aanrader voor wie meer wil lezen over autisme bij ouderen vanuit ervaringsperspectief.

Een ander zinnetje is “Goed dat je het zegt.” Dat zet ik in als iemand iets zegt waar ik eerst over na moet denken, voordat ik het echt kan accepteren en inpassen in mijn denkwereld. De waardering van wat de persoon zegt, heeft nog meer tijd nodig.

Marjolijn Schreiver

Specificaties Oude dame met autisme

Auteur: Marjolijn Schreiver | Januari 2022 | 170 blz | Uitgeverij: Boek.scout | ISBN: 9789464502114

Als je het boek via bovenstaande link bestelt, help jij mij. Ik krijg dan een kleine bijdrage voor het doorverwijzen waarmee ik mijn website kan onderhouden. Bvd!

 1. MathHans

  Hallo Mandy,

  Mooi dat je hier aandacht geeft aan Marjolijn als schrijver.
  Ik had al een oudere blog van haar gelezen op Autisme is Veelzijdig, over ‘Humor of Leedvermaak’ die me erg aansprak. En terwijl ik deze zin typte, besefte ik weer dat je oudere blog op meerdere manieren kunt lezen.
  Ik ben ook een oudere die de stap naar Blogger aan het maken is. Ik sta al bij de bloggerspagina, maar mijn eerste blog staat nog in de wachtrij.

  Het boek stond al op mijn mogelijke aanschaf lijstje. Ik denk dat ik via jouw link ga proberen. Ik weet niet of mijn tegoed bij bol dan ook werkt.

  • Reactie door auteur

   Hoi Hans,
   Het tegoed werkt dan ook hoor, dat staat er verder los van. 😉

   • MatHans

    Krijg net helaas de melding dat het boek niet meer leverbaar is en uit mijn winkelwagen was gehaald. Dus waarschijnlijk een succesvolle actie geweest.

    • MathHans

     Net nog een keer geprobeerd en toen lukte het wel.
     Ik ga mijn brievenbus in de gaten houden.
     Heb ik genoeg om te lezen in de zomervakantie.
     (Afwijkend en toch zo gewoon, Het voorspellende brein en deze van Marjolijn)

 2. tine vervaet

  dank voor deze blog Mandy! Ik heb het boek besteld via de link. En ben nu naar de filmpjes aan het luisteren op de website van Marjolijn. Heel interessant!

Geef een reactie