Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Recensies

Onder een verzwaringsdeken slapen

De afgelopen twee weken heb ik onder een verzwaringsdeken van Calmzy geslapen. Dat is deken met meer gewicht dan een gewoon dekbed wat voor positieve effecten kan zorgen. Ook voor mensen met autisme, dus daarom was ik wel benieuwd. Maar tegelijk ook een beetje huiverig, juist omdat ik zo gevoelig ben, kan iets heel fijn zijn maar juist ook heel vervelend. Ik heb eerder nooit onder een zwaartedeken durven slapen omdat ik bang was voor knellende ledematen en getintel. Terwijl ik druk op mijn lichaam juist heel fijn vind overdag. Zo heb ik een zwaartekussen op mijn schoot als ik achter mijn bureau zit.

Toch heb ik nu de stap gemaakt om ook te slapen onder een verzwaringsdeken. Slapen is namelijk niet mijn sterkte punt, al sinds mijn tienerjaren niet. Ik heb moeite om de dag af te sluiten, om los te laten, te ontprikkelen. En ik heb vaak al spanning voor de volgende dag. Alles wat mij helpt in de slaapkamer, is het proberen waard. Slaap is immers zo belangrijk. Als ik goed uitrust, begint mijn dag goed en kan ik meer aan op een dag, qua prikkels bijvoorbeeld.

Verzwaringsdeken van 6 kg met een fijne hoes

Ik was vooraf al gerustgesteld omdat de dekens van Calmzy geschikt zijn voor alle seizoenen en dat het materiaal ademend zou zijn. Vanwege het natuurlijke materiaal, heb ik voor een bamboe deken gekozen. Ik heb een donkergrijze verzwaringsdeken van 150 x 200 cm en 6 kg op basis van mijn lichaamsgewicht. De deken bestaat uit 300 vakjes zodat de (hypo-allergene) korreltjes altijd gelijkmatig verdeeld zijn over de deken.

Omdat de deken zelf niet in de wasmachine kan, vind ik het voor de hygiëne belangrijk dat er een wasbare hoes om heen kan. Ik heb een dunne donkergrijze hoes die fijn is voor de lente en zomer. En een heerlijk zachte dikke lichtgrijze hoes van katoen voor de winter. De verzwaringsdeken van Calmzy heeft twaalf lusjes waarmee je de deken kunt vastbinden aan de twaalf binders aan de binnenkant van de overtrekhoes (zie het filmpje hieronder hoe je dat doet). Hierdoor gaat de deken niet schuiven tijdens het slapen. Je moet wel stevige strikjes maken is mijn ervaring. De hoezen gaan dicht met een rits.

Een fijne prikkel

De beschrijving bij de verzwaringsdeken belooft dat het kan zorgen voor makkelijker en dieper slapen, minder angst en stress, meer ontspanning en energiek wakker worden. Wat kan ik daar na ruim twee weken over zeggen? Ik vind het sowieso fijn voelen, die zwaarte op mijn lichaam. Dat kalmeert mij al direct en geeft een geborgen gevoel De deken is ook niet te zwaar, dus ik heb geen last gehad van knellende ledematen en tintelingen. :p Dat is een geruststelling. Ik kon er ook snel aan wennen en lig minder te woelen.

Ik vind het fijn slapen in ieder geval.

Wat voor mij belangrijk is bij prikkels, is dat ik er regie over heb. Dus daarom heb ik mijn gewone dekbed wel in de buurt gehouden. Dan had ik altijd nog kunnen wisselen, maar het is niet nodig geweest. Het gaat bij mij niet om zo min mogelijk prikkels omdat ik autistisch ben, maar over meer balans in fijne prikkels versus onverwachte en/of vervelende prikkels. Ik heb juist veel prikkels nodig. Ik kan in de zomer bijvoorbeeld ook niet slapen zonder dekbed. Met een laken alleen heb ik te weinig prikkels en val ik niet in slaap. Dus dan is zo’n zwaartedeken ideaal.

De investering waard

Ik geloof niet dat het direct werkt op allerlei psychische en fysieke klachten, maar wel indirect doordat een goede nachtrust zorgt voor een betere basis en meer draagkracht. Wat ik jammer vind is dat de deken smal is voor een tweepersoonsbed. Dat staat iets minder mooi dan een gewoon dekbed. En dan is het lastig om er met twee personen onder te slapen, omdat je dan deken te kort komt.

Maar al met al ben ik blij met de deken en ben ik benieuwd hoe het me gaat helpen als ik er langer onder lig. Dan kan ik duidelijker merken of ik echt beter slaap en bijvoorbeeld meer diepe slaap heb en uitgeruster wakker word. Ook ben ik benieuwd hoe ik er in de zomer onder slaap. Ik vind de voordelen van een verzwaringsdeken voor je gezondheid een investering waard. Bovendien zijn de dekens betaalbaarder geworden nu steeds meer mensen er gebruik van maken.

Tips bij het kopen van een zwaartedeken

Als je ook interesse hebt in een verzwaringsdeken, of je nu wel of niet op het autismespectrum zit, kies dan een deken met een gewicht dat bij jou past. Dat kun je makkelijk opzoeken online. Let ook op de afmeting, welke voor jou gebruik het beste is. Ik raad je verder aan om er minimaal één hoes bij te kopen. Een tip om te wennen is de deken eerst eens op de bank te gebruiken, zodat je er niet gelijk een hele nacht onder ligt. Rustmomentjes overdag zijn ook al heel goed.

En check ook eens de website van Slaapwijsheid waar je veel algemene informatie vindt om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Truste!

DE VERZWARINGSDEKEN EN OVERTREKHOES HEB IK GRATIS ONTVANGEN OM TE REVIEWEN.

 1. Steven

  Heb er ook een, en het helpt om te kalmeren.

 2. Angela

  Ik was er wel in geïnteresseerd, maar was overwhelmed door de opties destijds en wat dan goed zou zijn.
  Ik ben dus heel blij met dit artikel! Dank je wel.
  Nu alleen nog mezelf overtuigen dat het, het geld waard is.

 3. Anja Oostenveld

  Klinkt goed Mandy, een prima keuze. Ik heb het nog nooit uitgeprobeerd, maar misschien wel eens een optie als er veel spannende dingen gebeuren. Dank voor het delen.

Geef een reactie