Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Therapie & begeleiding

Methylfenidaat bij autisme

Ik ben zelf ooit onderzocht op ADHD, maar bij mij waren geen duidelijke kenmerken als kind vast te stellen. Dat is achteraf natuurlijk ook lastig om terug te halen. Hoe dan ook, heb ik de laatste jaren veel klachten die mijn functioneren belemmeren en die lijken op ADD, maar die denk ik in de basis toch komen door autisme. Er is best veel overlap tussen ADD en ASS. Zou methylfenidaat me kunnen helpen bij die klachten?

Methylfenidaat voor ADHD

Ik wilde al heel lang medicatie proberen ter ondersteuning van mijn klachten. Dat wilden psychiaters nooit voorschrijven omdat ik geen ADHD-diagnose heb. Dat vind ik vreemd, want antidepressiva is ook niet alleen voor mensen met een depressie. Het kan ook helpen bij angst en dwang. Ik heb ook antipsychotica geprobeerd voor mijn onrust, dus die medicatie wordt ook niet alleen voorgeschreven bij psychoses.

Gelukkig wilde mijn huisarts methylfenidaat voorschrijven. Ik vroeg het op een assertieve i.p.v. onderdanige manier en dat hielp (punten voor eigen regie). Heel langzaam heb ik het opgebouwd en en een paar maanden geprobeerd.

Helaas kreeg ik te veel bijwerkingen en werd ik er doodmoe van. Mijn stemming werd labieler, mijn bloeddruk lager, mijn tandvlees trok terug en ik werd gevoeliger voor prikkels. Nu ben ik langzaam aan het afbouwen. Het is een teleurstelling, maar ik heb eindelijk kunnen proberen wat ik al jaren wilde proberen en heb geen spijt.

Methylfenidaat

Holistische benadering

Vorige week ben ik bij mijn nieuwe huisarts geweest. De antroposofische huisarts had eindelijk ruimte voor nieuwe patiënten en ik geloof meer in behandeling van mensen als geheel, dus ben ik overgestapt. Deze huisarts wist me te vertellen dat het bij volwassenen wordt afgeraden om nog te starten met methylfenidaat.

Als ik klaar ben met afbouwen ga ik weer langs om te kijken hoe verder. Mogelijk is Myrrha comp nog het proberen waard. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat werkt in de praktijk, wat helpend is voor mij persoonlijk. Dat is belangrijker dan wat theoretisch de oorzaak is en dus of het ADD en/of autisme is.

Wat zijn jouw ervaringen met medicatie voor een betere focus en impulsbeheersing?

 1. Marleen

  Hey Mandy,
  Hoe is je ervaring met bupropion / wellbutrin? Ik ben ook nog volop zoekende.

  Groetjes,
  Marleen

  • Hoi Marleen,
   Ja het is zoeken hè… ;(
   Bupropion is voor mij de beste medicatie. Niet te veel bijwerkingen (behalve gespannen kaken) en mijn stemming is stabieler (minder angst, niet super down).

 2. Meike

  Hallo Mandy, bedankt voor het delen van je ervaringen! Ik ben benieuwd of je de myrrha comp nog hebt kunnen proberen en of het je iets gebracht heeft.

  • Hoi Meike,
   Ik heb het een tijd geprobeerd maar kon niet merkbaar een verandering waarnemen. Inmiddels slik ik Bupropion / Wellbutrin.

  • Soraya

   Hoi Mandy,

   Ook bij mij kon (na 2 onderzoeken op ADHD) vanwege het ontbreken van de kenmerken van ADHD in de kindertijd,m geen ADHD vastgesteld worden.

   Onlangs ben ik na goed overleg met de psychiater aan Methylfendidaat begonnen. Eerst 2 weken met 5 mg en nu sinds een week met 10 , om te kijken hoe dat is.

   Bij 5 mg merkte ik al dat het effect van stress en chaos en overprikkeling minder lang aanhield. Ik herstelde snellen van een piek van overprikkeling en merkte dat ik daardoor ook niet al in de middag helemaal leeg was.

   Mijn hoofd was al heel snel minder vol , waardoor ik ook al snel beter ging slapen. Daardoor was mijn vermoeidheid al minder en was ik ook daardoor minder snel overprikkeld en chagrijnig. Ik merk nu ook dat ik dingen wat makkelijker op een rijtje kan krijgen en het in de chaos van het leven minder chaotisch in mijn hoofd blijft en is.

   Ik heb zelf dus echt veel baat bij het gebruik van methylfenidaat.

   • Fijn om te horen dat je er baat bij hebt zeg.

    Dankjewel voor het delen van je ervaring. Hopelijk hebben anderen daar ook weer wat aan bij hun zoektocht naar mediatie.

Geef een reactie