Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Therapie & begeleiding

Methylfenidaat bij autisme

Ik ben zelf ooit onderzocht op ADHD, maar bij mij waren geen duidelijke kenmerken als kind vast te stellen. Dat is achteraf natuurlijk ook lastig om terug te halen. Hoe dan ook, heb ik de laatste jaren veel klachten die mijn functioneren belemmeren en die lijken op ADD, maar die denk ik in de basis toch komen door autisme. Er is best veel overlap tussen ADD en ASS. Zou methylfenidaat me kunnen helpen bij die klachten?

Methylfenidaat voor ADHD

Ik wilde al heel lang medicatie proberen ter ondersteuning van mijn klachten. Dat wilden psychiaters nooit voorschrijven omdat ik geen ADHD-diagnose heb. Dat vind ik vreemd, want antidepressiva is ook niet alleen voor mensen met een depressie. Het kan ook helpen bij angst en dwang. Ik heb ook antipsychotica geprobeerd voor mijn onrust, dus die medicatie wordt ook niet alleen voorgeschreven bij psychoses.

Gelukkig wilde mijn huisarts methylfenidaat voorschrijven. Ik vroeg het op een assertieve i.p.v. onderdanige manier en dat hielp (punten voor eigen regie). Heel langzaam heb ik het opgebouwd en en een paar maanden geprobeerd.

Helaas kreeg ik te veel bijwerkingen en werd ik er doodmoe van. Mijn stemming werd labieler, mijn bloeddruk lager, mijn tandvlees trok terug en ik werd gevoeliger voor prikkels. Nu ben ik langzaam aan het afbouwen. Het is een teleurstelling, maar ik heb eindelijk kunnen proberen wat ik al jaren wilde proberen en heb geen spijt.

Methylfenidaat

Holistische benadering

Vorige week ben ik bij mijn nieuwe huisarts geweest. De antroposofische huisarts had eindelijk ruimte voor nieuwe patiënten en ik geloof meer in behandeling van mensen als geheel, dus ben ik overgestapt. Deze huisarts wist me te vertellen dat het bij volwassenen wordt afgeraden om nog te starten met methylfenidaat.

Als ik klaar ben met afbouwen ga ik weer langs om te kijken hoe verder. Mogelijk is Myrrha comp nog het proberen waard. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om wat werkt in de praktijk, wat helpend is voor mij persoonlijk. Dat is belangrijker dan wat theoretisch de oorzaak is en dus of het ADD en/of autisme is.

Wat zijn jouw ervaringen met medicatie voor een betere focus en impulsbeheersing?

12 Reacties

 1. Ik heb helemaal geen ervaringen met pillen daarvoor. Ik denk dat dit komt omdat ik door mijn lage iq en niets durven zeggen. Dat ik sowieso afgeschreven was voor werk op 15 toen ik de diagnose kreeg (al wou ik dat niet beseffen toen). En nadien ben ik ook nooit meer bij het diagnosecentrum geweest ter uitleg of ondersteuning omdat ik nogal angstig ben voor mensen. Maar voor mij is stilte en rust en alleen zijn al een grote hulp. Al moet ik nu niet meer leren eigenlijk maar toch is mijn schrijven veel verbetert dan tegenover ik in de drukte van school zat.

  Ik vind het wel dapper dat je al dit soort pillen zo durft nemen. Want als ik die bijwerkingen lees online. Daar zou ik toch wel angstig naar zijn. Maar je weet natuurlijk nooit of het toch een wondermiddel moest zijn.

  1
 2. Ik heb dus wel de diagnose ASS en ADD. De ADD is pas geconstateerd nadat ik methylfenidaat ben gaan proberen.
  Ik ben jaren op zoek geweest naar rust in mijn hoofd en overzicht in denken en doen. Hier heb ik al veel medicatie voor geprobeerd maar niks hielp. Na zelf wat uitgeplozen te hebben kwam ik de methylfenidaat tegen onder de noemer ASS. Dit legde ik voor aan mijn psychiater en die stond er voor open om het te gaan proberen maar als het zou werken moest ik op AD(H)D onderzocht worden.
  Door de methylfenidaat kreeg ik meer rust en overzicht in mijn hoofd dus moest mijn moeder op komen draven om mijn jeugd onder te loep te nemen. Uiteindelijk kwam er de noemer ADD bij het rijtje bij.
  Weer een hokje zou je zeggen maar dat maakt mij niet uit. Ik heb eindelijk rust en overzicht in mijn hoofd, iets wat ik eigenlijk nooit gekend heb, dus wat maakt die “stempel” mij dan uit.
  Ik gebruik wel de langwerkende methylfenidaat anders ben ik bijna iedere 2 uur tabletten aan het slikken…
  Dat volwassenen dus niet met methylfenidaat moeten starten vind ik onzin, ieder persoon is anders en heeft op zijn of haar manier iets nodig of dat links- of rechtsom is als het benodigde effect maar verkregen wordt.
  😘

  • Reactie door auteur

   Mandy

   Super fijn toch dat het jou helpt. Daar gaat het om. 🙂
   Maar ik vind het wel vreemd dat psychiaters zo vasthouden aan dat deze medicatie alleen maar hoort bij ADHD.
   Xx

 3. Tijmen J

  Er kunnen ook supplementen zijn die je kunnen helpen. Of bepaalde voeding. Ikzelf neem naast mijn medicatie een bepaald supplement voor mijn depressie (o.a.) en dat werkt bijzonder goed. Ook heeft bepaalde voeding een gunstige uitwerking. Je darmflora heeft namelijk ook veel invloed op je hersenen.
  Ik kan wel helpen zoeken eventueel. Ik herken (ondanks dat ik geen autisme heb) heel veel van jouw kenmerken.

  1
 4. Ik heb methylfenidaat ook een tijdje geprobeerd voor mijn autisme en had niet het gevoel dat het verschil maakte, dus ik ben gestopt.
  En van een anti-psychoticum werd ik erg moe….
  Een anti-depressivum (Efexor) slik ik al jaren, in combinatie met een angstremmer (Buspiron).

  Van een ‘noise-cancelling koptelefoon’ had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord. Ik heb ze even gegoogeld, maar ze zijn mij te duur. Wasbolletjes van ohropax dempen de ergste herrie ook.

  1
 5. nadine

  ik heb de diagnose adhd , waarschijnlijk heeft mijn dochter ASS.. en hierdoor ben ik me gaan verdiepen in meisjes/vrouwen met ASS.. Alle info ,site,forums,boeken verdiep ik me in.. Voor zowel mijn dochter als voor mezelf vielen de puzzelstukjes in elkaar.. toen ik begin 20 was, kreeg ik diagnose Dysthyme stoornis,ontwijkende persoonlijkheidsstoornis,gegeneraliseerde angststoornis met borderline kenmerken.. begin 30 kreeg ik diagnose adhd, maar toch kon ik me daar niet geheel in vinden.. Alle adhd medicatie uitgeprobeerd ook methylfenidaat maar dat werkte ook voor mij niet. dexamfetamine daarintegen werkt wel voor mij en kwam meerdere keren tegen dat vrouwen met diagnose adhd/ass dit voorgeschreven krijgen. Als ik mijn medicatie niet neem, raak ik heel snel overprikkeld, geluiden irriteren mij, ik kan heel weinig hebben. telefoon neem ik niet op. kosten gewone dagelijkse dingen mij zoveel moeite.. gesprekken kan ik amper volgen, ben overbewust van mezelf in bijzijn van anderen.. ik ga nu zelf ook voor een diagnose ass. kan me veel meer vinden in ass dan in adhd.

 6. Meike

  Hallo Mandy, bedankt voor het delen van je ervaringen! Ik ben benieuwd of je de myrrha comp nog hebt kunnen proberen en of het je iets gebracht heeft.

  1
 7. Marleen

  Hey Mandy,
  Hoe is je ervaring met bupropion / wellbutrin? Ik ben ook nog volop zoekende.

  Groetjes,
  Marleen

  • Hoi Marleen,
   Ja het is zoeken hè… ;(
   Bupropion is voor mij de beste medicatie. Niet te veel bijwerkingen (behalve gespannen kaken) en mijn stemming is stabieler (minder angst, niet super down).

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: