Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Sociaal & vrije tijd

‘Ik ben wat later’

Ik krijg een berichtje dat mijn vriend wat later is. Nee, niet nu, denk ik. Ik kan het vandaag niet hebben, na een dag met veel te veel prikkels. Dan moet de avond zen zijn. ‘Wat is ‘wat’?’ vraag ik, want dan kan ik een nieuw plan maken en heb ik weer overzicht.

wat later

Wat is wat later?

Vriendlief weet denk ik wel dat ik aan het stressen ben, want schat het ‘ruim’ met anderhalve uur. Dat is geen garantie, want het kan ook, om maar iets te noemen, een kwartier eerder zijn en wat als ik dan net iets aan het doen ben? Dan moet ik stressen (van mezelf hoor, niet van hem).

Wat als hij juist nóg later is? Dan ga ik echt niet meer mee hoor. Doei! Dan wordt het later dan elf uur en als ik dan nog van huis moet, is de kans groot dat ik bij vriendlief thuis om twee uur nog schaapjes lig te tellen.

Piekeren

Terwijl ik pieker, wat voelt als tijdverspilling, maak ik een sudoku. Wel eentje waar je een prijs mee kunt winnen, want anders zou ik me nog nutteloos voelen (maar mindful iets gaan doen dan? Niet NU!). Verdorie, de puzzel is moeilijk.

Niet meer gaan, is zo opstandig en ik wil helemaal niet huis blijven. Dan moet ik ook mijn planning voor morgen aanpassen en ik ben ingesteld op ‘vriend zien en niet alleen zijn vanavond’. Schakelen naar iets anders is lastig.

Stick-to-the-plan dan maar en voor nu iets anders verzinnen om te doen. Ik voel de prikkels rondvliegen door mijn voorhoofd en heb hoofdpijn. Even ademhalen. Ik kijk op mijn oorspronkelijke briefje met planning en zie dat ik het badje van de chinchilla’s nog uit hun kooi moet halen dus loop ik naar boven. Muffin (mijn dwerghamster) is wakker en ik knuffel hem. De stress zakt doordat ik even zo blij ben als een kind. ‘Babbiesss!’

Even schakelen hoor

Ik ga terug naar beneden en merk op dat ik het eigenlijk best koud heb. Ook heb ik dorst. Ik moet nu thuis doen, wat ik anders op dit tijdstip bij vriendlief zou doen. De verwarming staat niet aan en ik heb geen thee gezet, omdat ik in vertrekmodus stond. Schakelen dus.

Ik pak mijn fijne zachte dekentje, sla het om me heen, maak vegan chocolademelk en ga iets kijken op de laptop. Dan kan ik ondertussen de sudoku oplossen. Als deze maar af is als ik word opgehaald straks/zo/later/ooit, want anders wacht vriendlief maar even, hoor. :p

Hoe ga jij ermee om als een afspraak wat later is?

Geef een reactie