Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Recensies

Ik ben autastisch van Toeps en Walraven

Ik ben autastisch! is de kinderversie van bestseller Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit. In dezelfde serie verscheen ook al Druks van Francien Regelink over ADHD. En binnenkort verschijnen Gevalletje borderline en Een steekje los over het hebben van een angststoornis. Boeken met belangrijke thema’s dus!

Ik ben autastisch! voor kinderen vanaf acht jaar

Ik ben autastisch! is geschreven door Bianca Toeps die zelf autistisch is en door gezondheidswetenschapper Esther Walraven die veel weet van hersenen en gedrag. De vrolijke illustraties zijn van Roozeboos. Zo wisselen persoonlijke ervaringen, theorie over autisme en ondersteunende illustraties elkaar leuk af. De opmaak van het boek is rustig en de structuur en opbouw is lekker duidelijk.

De persoonlijke ervaringen van Toeps maken autisme heel invoelbaar en brengt de theorie tot leven. Bovendien zijn er ook ervaringen van anderen met autisme door de verschillende personages. Zo zie je de diversiteit van het autisme spectrum. Robin barst bijvoorbeeld in woede uit bij overprikkeling en Sam wordt juist helemaal stil.

Bij mij was het de schooldokter die ontdekte dat er iets met mij aan de hand was. Hij stuurde me door om te onderzoeken of ik autisme had. Mijn moeder leek het eerst niet te willen geloven.

Sam

Zo kan ieder kind een eigen rolmodel kiezen in Ik ben autastisch!, want herkenning is zo fijn bij het accepteren van jezelf. Daarom is het ook zo leuk dat je de kaft kan aanpassen. Dat kan voor een kind met autisme echt het verschil maken. Iets met details..

Tips van mensen die spreken uit ervaring

Er volgen bij de persoonlijke ervaringen ook allerlei tips, dus dat is mooi mee genomen. Tips voor de kinderen zelf en tips voor naasten zoals ouders. Hoe praat je bijvoorbeeld het beste met je kind? Hoe leer je nieuwe dingen eten? Waardevolle tips kunnen de communicatie en band versterken.

Autisme beter begrijpen is sowieso al heel fijn. Voor het kind zelf en voor de naasten, want autisme heeft invloed op het hele gezin. Het is daarom goed dat Ik ben autastisch! daar ook aandacht voor heeft.

Goede uitleg van wat autisme is

Gelukkig wordt autisme heel helder uitgelegd, met concrete voorbeelden en weetjes. Hoe verwerkt een autistisch brein voorbeeld prikkels? Waarom moet je een autistisch kind niet dwingen om je aan te kijken? Welke kenmerken passen allemaal bij autisme en wat is er vervolgens nodig om daar mee om te gaan?

Plotselinge veranderingen vind ik niet fijn. Ik vind het lastig om me aan te passen als iets niet gaat zoals ik verwacht. Er komen dan heel veel nieuwe prikkels tegelijk binnen, die de hersenen allemaal extra werk bezorgen.

Bianca

En steeds is er een mooie balans dus wat nou zo lastig is aan autisme met wat juist mooi en bijzonder is. Of fijn en handig. Zo kan sociaal contact nogal eens lastig zijn, want wat moet je bijvoorbeeld zeggen en wanneer is iets nou een grapje en wanneer serieus? En pff wat kunnen veranderingen toch lastig zijn. En wat nou als de juf oneerlijk doet?

Ik ben autastisch! is positief en realistisch

Tegenover de lasten staat onder andere dat kinderen met autisme eerlijk zijn en gewoon zeggen wat ze bedoelen. Ze kunnen daarnaast genieten van een bepaald onderwerp en daar veel over weten. Soms ben je ergens heel goed in. Daan kan bijvoorbeeld heel goed dingen onthouden.

Autistisch en fantastisch dus! Vandaar de titel: Ik ben autastisch! Want als je jezelf kan zijn en rekening houdt met je autisme, kan je talent tot uitdrukking komen en kan je gelukkig(er) zijn.

Ik moet regelmatig ook hardop lachen om de humor. Humor maakt een boek met een belangrijk thema makkelijker leesbaar. Juist ook voor mensen die zelf geen autisme hebben en die je ook wil bereiken, maar niet bereikt met droge stof. En de humor laat gelijk weer een kracht van autisme zien.

Maar als ik dan toch iemand moet aankijken, staar ik meestal naar de neus of een wenkbrauw. Soms iets te lang, waardoor die ander misschien denkt dat er ketchup op zijn gezicht zit.

Bianca

Respectvol over autisme

Ik zelf sta achter de visie op autisme in dit boek. Bijvoorbeeld dat er niks mis is met stimming, zolang het niet schadelijk is. En dat als stimming wel schadelijk is, het nog niet ‘fout’ is. Er is immers een reden voor. Maar wel kun je kijken naar hoe je de schade kunt verminderen of wegnemen. Ik durf stimming eindelijk toe te laten in plaats van het te onderdrukken of bestraffen. Had ik dit boek maar gehad toen ik jong was! Dan had ik dat al eerder gedurfd.

Ik kreeg mijn diagnose pas op mijn 27e. Mijn ouders hadden dus geen weet van autisme vroeger. Dat heeft tot veel frustraties, tranen en onbegrip geleid. Zo was ik nogal eens boos als dingen niet gingen zoals ik verwacht had of als iets oneerlijk was. Dat werd dan ‘bokken’ genoemd en dat voelde voor mij als dat ik fout was. Zie ook deze blog waarin ik terugkijk op mijn kindertijd.

Tips en tops

Al met al is Ik ben autastisch! een waardevol, grappig en goed leesbaar goed. Een paar puntjes kunnen nog op de i worden gezet voor de volgende druk (die komt er vast).

  • De leeftijd vermelden van Bianca, Sam, Daan en Robin zou fijn zijn. Zowel van de ervaringen in het boek als hoe oud ze nu werkelijk zijn.
  • Heel soms mag er meer uitleg zijn, zoals bij het woord error. Het zit in mijn vocabulaire, maar bij veel lezers ook niet.
  • In deze zin op blz 44 mist een woord: ‘Om de diagnose autisme te krijgen, moet je aan twee van deze vier kenmerken voldoen.’ Dat moet natuurlijk ‘minstens twee’ zijn.

Maar in grote lijnen heb ik weinig aan te merken. Het boek is informatief, steunend en toont de vele kanten van het autisme spectrum. Daarom is het een aanrader voor kinderen met autisme en ieder ander die te maken heeft met deze fantastische kleine mensjes.

Fijn ook dat er steeds meer aandacht is voor autisme bij meisjes. Zie ook andere boeken voor deze doelgroep op www.autisme-bij-vrouwen.nl. Ook voor volwassenen met autisme is het een fijn boek. Je kan terugkijken op je kindertijd, maar nu met een liefdevolle blik. Voor mij was de herkenning fijn. Lezen dus!

Dook Duikt In het zwembad met… Bianca Toeps!

Specificaties Ik ben autastisch

Auteurs: Bianca Toeps en Esther Walraven l Illustraties: Roozeboos l Uitgever: Blossom Books l ISBN: 9789463492072 l Eerste druk: april 2021 l 176 pagina’s

Dit boek heb ik gratis ontvangen om te mogen reviewen.
  1. Ik was al heel benieuwd naar dit boek, maar na het lezen van deze blog nóg meer. Ik wist trouwens niet dat er meer boeken in deze ‘serie’ waren en ben daar eigenlijk ook wel benieuwd naar. Op mijn lijstje dus.

Geef een reactie