Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Vereenvoudiging Wajong is niet eenvoudig

In 2021 verandert de Wajong en van veranderingen houd ik niet.. Ik heb dan geen rust tot ik duidelijk weet wat er verandert, wat dat betekent voor mij persoonlijk en of ik nog iets moet regelen. Dit keer werd er al een verandering aangekondigd, terwijl het UWV helemaal nog niet concreet had wat die vereenvoudiging Wajong gaat betekenen. Stom! De Oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015 zouden samen gaan vallen, maar wat betekent dat in de praktijk?

Gelukkig zijn we nu een paar maanden verder en is er meer duidelijk over de vereenvoudiging Wajong:

 • Ik vind het UWV niet zo transparant en vaag, maar ze vermelden wel iets over de wet Vereenvoudiging Wajong. Er is op hun website een rekenhulp.
 • Om te voorkomen dat je achteruitgaat qua inkomen, komt er een garantiebedrag.
 • Vanaf 2021 behoud je 30 procent van het loon dat je bijverdient. Totdat je het wettelijk minimumloon verdient, want dan ontvang je geen Wajong meer. Dan behoudt je gewoon alles wat je verdient.
 • Je kan altijd terugvallen op de Wajong, zegt de Rijksoverheid.

Zie ook de factsheet van FNV met alle veranderingen.

Vereenvoudiging Wajong
Uit mijn kindertijd, toen het leven nog eenvoudiger was..

Mijn situatie

De verandering was voor mij wel een trigger, want ik ben bang dat er dan weer iets ergs gebeurt zoals eerder toen mijn Wajong onterecht stop werd gezet in 2013, na een onverwachte keuring in 2012. Uiteindelijk heeft de rechter gezegd dat ik er wel recht op had en heb, dus heb ik weer Wajong.

Maar het is nu 2020 en nog steeds is het financieel niet helemaal rechtgezet. Ik heb nog steeds schade en er ligt bij het UWV momenteel nog een brief daarover van mijn advocaat. Je bent toch afhankelijk met een uitkering en dat geeft soms een machteloos gevoel.

Ik moest eerst echt de rechtszaak (en mijn angst) loslaten en kijken wat hier en nu goed is voor mij. Met mijn begeleidster heb ik het er veel over gehad en ook met mijn begeleider op het werk. Verder heb ik veel gemaild met instanties, het meest met een sociaal juridisch dienstverlener van het Instituut voor Maatschappelijk Werk Tilburg.

Na weken piekeren en twijfelen heb ik besloten om wel over te stappen van de Oude Wajong naar Wajong2010, omdat ik meer uren ben gaan werken en er flink op achteruit zou gaan als ik in de Oude Wajong bleef en er op vooruit zou gaan als ik overstapte. Daar is een rekenhulp voor (die gaat dus nog over de oude situatie). Ik dacht, hoe hoger ik nu zit, hoe hoger het ook volgend jaar is vanwege het garantiebedrag.

UWV geeft geen antwoord

Bij het berekenen van het garantiebedrag bereken je eerst je gemiddelde inkomen, naast je Wajong-uitkering.

 • Dat doe je over de periode van december 2019 t/m november 2020.
 • Het gaat om je loon op en/of inkomsten uit je eigen bedrijf en/of inkomen uit een loonvervangende uitkering.
 • Maanden waarin je geen inkomsten had naast je uitkering tellen niet mee.

Maar hoe kom je dan vervolgens bij het garantiebedrag? Ik kan het nergens vinden en krijg van het UWV ook geen antwoord. Sterker nog, de chat werd heel brutaal en abrupt beëindigt. Het is blijkbaar geheim of ze weten zelf ook totaal niet waar ze mee bezig zijn.

Inkomen en Vereenvoudiging Wajong

Dankzij onder andere OmbudsSpits Werk & Participatie Nico Blok en sociaal raadsvrouw Martine Schoneveld werd ik gelukkig toch wijzer. Het garantiebedrag is het gemiddelde van de Wajong-uitkering over de maanden waarin je bijverdiende in december 2019 t/m november 2020.

Mijn situatie

PeriodeUitkeringInkomenTotale inkomsten
dec 2019 t/m jun 2020€1158 Oude Wajong (+ €62 toeslag)€0 (alleen vrijwilligerswerk)€1230
jul 2020 t/m sep 2020€1176 Oude Wajong€316 (6 uur per week)€1492
okt 2020 en nov 2020€1258 Wajong 2010€422 (8 uur per week)€1680
Tabel met bruto bedragen

Gemiddelde van maanden die meetellen

PeriodeUitkeringInkomenTotale inkomsten
jul 2020 t/m sep 2020€1176 Oude Wajong€316 (6 uur per week)€1492
okt 2020 en nov 2020€1258 Wajong 2010€422 (8 uur per week)€1680
Gemiddeld€1209€358€1567
Tabel met bruto bedragen

Vereenvoudiging Wajong en garantiebedrag

Gemiddeld verdiende ik €358 bij. Volgens de rekenhulp krijg ik dan met de regeling Wajong2010 aan uitkering nog €1322. Die €1322 is dus het garantiebedrag denk ik.

 • Als het garantiebedrag hoger is dan of gelijk aan de uitkering in de nieuwe situatie, dan ontvang je het garantiebedrag. Als je uitkering in de nieuwe situatie hoger is dan het garantiebedrag, dan ontvang je de uitkering volgens de nieuwe regels.
 • Ik krijg volgens mij volgens de nieuwe regeling 70% van het minimumloon en ik behoud dan 30% van wat ik bijverdien. Dat komt bij mij neer op bruto €1303.
 • Dus krijg ik het garantiebedrag. Dan krijg ik bruto per maand: €1322 (garantiebedrag) + €422 (huidige loon uit arbeid) = €1744.
 • Maar wanneer ik mijn baan verlies en geen nieuw werk vind binnen een bepaalde periode, kom ik alsnog in de nieuwe regeling en ga ik er wel op achteruit.

Ik wil graag zekerheid en controle, maar er blijven dingen onduidelijk. Ondertussen moet ik proberen om er niet te veel tijd meer in te steken, want het wordt dwangmatig. Ik wil ook helemaal niet bezig zijn met geld. Ik wil gewoon mijn eigen ding doen, werken op eigen tempo en naar eigen vermogen.

Minister
Minister van Gehandicaptenzaken op Twitter

Iedere situatie is anders

Iedere situatie is weer anders, dus ik kan een ander geen adviezen geven. Ik werk bijvoorbeeld pas sinds juli 2020 betaald en weet niet hoe het is als je niet werkt, meer of minder werkt of al het hele jaar bijverdient. Maar het is wel handig om dit goed uit te zoeken. Neem contact op met je begeleiding, Iedere(In), FNV, Onbeperkt aan de slag of een Sociaal Juridisch Dienstverlener bij jou in de buurt.

Neem ook contact op met het UWV, maar ben dan kritisch en neem iemand mee als je een gesprek hebt. Het UWV is immers niet onafhankelijk. En los van de Wajong, kun je ook nog rekening houden met huur- en zorgtoeslag. Het zou allemaal niet zo ingewikkeld moeten zijn, maar dat is het wel.

Je hebt hier vast helemaal geen energie voor ook, want je zit niet voor niks in een uitkering toch? Nederland is nu eenmaal een bureaucratieland. Laat je niet gek maken en vraag op tijd hulp.

Wat vind jij van de ‘Vereenvoudiging Wajong’?

 1. Geweldig dat je het zo goed hebt uitgezocht.
  Ik zit zelf in de oude Wajong en ben met de herkeuringen van 2004-2006 verlaagd van 100% naar 60%. Dat noemden ze ‘winnen’, bij het bezwaar en wildgen geen beroeps procedure doen.
  Ik heb geen arbeidsvermogen, maar sindsdien ben ik wel gecategorisceerd alsof ik arbeidsvermogen heb.
  Net als jij ben ik getraumatiseerd door UWV en hoe ze me toen behandeld hebben. Het is me nog niet gelukt om de bal op te pakken om hier een geschil van te maken en m’n rechten terug te eisen.
  Dat betekende dat ik bij trouwen en samenwonen vanaf 2010 geen toeslagen meer kreeg. Dus kale, gedeeltelijke Wajong.
  Ik was daarom zeer verbaasd over de brief die ontving vorige week, waarin stond dat de arbeidsongeschiktheidscategoriën worden afgeschaft, en ik nu een Wajonger ben ‘met arbeidsvermogen’ (wat nog steeds niet klopt natuurlijk). Maar nu krijg ik dan vanaf januari 2021 wel het volle bedrag voor die groep Da’s vele honderden euro’s meer dan dat ik de afgelopen 10 jaar heb gekregen.
  Toch is het altijd weer schrikken en enorme stress. En stress is juist wat ik niet kan met mijn angststoornis.
  Ik heb ook UWV opgebeld vorige week, en gevraagd of het zin heeft om over te stappen op de 2010, voordat de einddatum afloopt. Ik wantrouw ook wat ze zeggen, maar ze waren wel netjes en raadde het me aan. Maar ik werk niet, ga ook niet werken, en kon nooit werken. Dus of het iets uitmaakt, dat snap ik nu even niet meer.
  Andere Wajongers zeggen dat als je niet hoeft over te stappen vanuit Oude Wajong, dat het beter is om in Oude Wajong te blijven.
  Ik weet het niet meer.
  Bedankt voor alle links en overdenkingen, en je research. Harstikke goed gedaan. Ik ga er gebruik van maken. En veel succes met het geschil met wat ze in 2012 uitgehaald hebben. Ik kan me voorstellen dat je het er helemaal mee gehad hebt. Dat voel ik ook zo.
  Ze verwachten wel erg veel van mensen die absoluut altijd al arbeidsongeschikt waren. De zwakkeren in de samenleving worden wel afgebeuld zo. Je moet echt vechten voor je rechten, en dat gaat gewoon niet altijd. Zelfs niet altijd met extra hulp. Ik heb geen begeleiding, maar ik heb wel mijn man. Die heeft daar ook geen kaas van gegeten, helaas. Ik heb jaren geleden een verzekering afgesloten om te te helpen met geschillen met werkgevers/UWV, omdat ze me al zo veel geflikt hadden. Ook ben ik lid van de FNV, maar dat waren dus de mensen die me vertelden dat ik niet in beroep kon gaan in 2006, en later bleek dat dat wel had gekund, maar toen was het veel te laat. Dus ik vertrouw hun niet, want ze sturen me elke keer naar dezelfde persoon.
  Bedankt dat je er zo duidelijk over blogt! Je bent top!
  groetjes!

 2. Wilma

  Je hebt het uitgebreid uitgezocht en opgeschreven. Ingewikkeld met dat garantiebedrag…Heel goed!
  Mag ik vragen wat voor werk je doet? Ik zoek zelf iets voor weinig uren per week. Misschien breng je me op een idee…

  • Reactie door auteur

   Mandy

   Hoi Wilma, ik werk bij Centrum FAMEUS in Tilburg. Eerst als vrijwilliger en nu met een klein contract. Zij werken met kleine contracten, wat helaas op nog maar weinig plekken kan. FAMEUS heeft locaties in Breda, Roosendaal en Baarle-Nassau. Ik wet niet of dat voor jou in de buurt is..

   • Wilma

    Hoi Mandy, ik heb net gelezen wat FAMEUS inhoudt. Wat mooi dat je daar van vrijwilliger naar werknemer hebt kunnen doorgroeien. Heel fijn voor je!
    Ik ken in mijn buurt (Gelderland) niet zulke initiatieven, maar zal er nog eens naar zoeken. Ik had onlangs bijna een klein betaald baantje, maar toen werden plots, in het tweede gesprek, de eisen enorm opgeschroefd, waardoor ik het niet kan waarmaken. Heel jammer…

 3. Ik vind dat je beloond mag worden. Als je toch wat kan werken met beperking. Niet iedereen met beperking zien ze graag komen op arbeidsmarkt. Maar als het voor beperkt aantal uren kan en het verdiend bij dan kan het alleen maar goed zijn voor de persoon en het land. Ze mogen het geld niet stelen of benadelen of onduidelijk zijn. Het is verkeerd, laat de mensen met beperking rustig hun ding doen. Zo blijven ze gezonder en sparen ze op ziekte kosten nadien. Want stress vernielt het al zo door beperking getroffen lichaam en dat is al erg genoeg. Volhouden Mandy je bent een voorbeeld.

Geef een reactie