Leven op het autismespectrum

Autismespectrum

Adolescentie en autisme, gastblog voor Autspoken

Voor iedere jongere is de fase van adolescentie een roerige periode. Je ontwikkelt je dan op persoonlijk, emotioneel, sociaal en intellectueel vlak. Lichamelijk verandert er ook van alles, omdat je in de pubertijd komt. Dat kan ingewikkeld zijn. Zeker voor jongeren met autisme, want voor hen is die periode vaak nog moeilijker. Dan kunnen psychische problemen op de loer liggen.

Persoonlijke en lichamelijke ontwikkeling tijdens adolescentie

Toen ik depressief was en in therapie ging, was één van de problemen dat ik moeite had met het vinden van mijn identiteit. Ik dacht veel na over wat ‘normaal’ was, want dan zou het wel ‘goed’ zijn. Dat deed ik op een obsessieve manier, meer dus dan de meesten jongeren in hun periode van adolescentie. Bovendien kon ik niet goed tegen veranderingen.

Ik schaamde me bijvoorbeeld voor mijn lichaam en vergeleek mezelf met anderen. Ik at precies genoeg, zodat ik me niet schuldig voelde over dat ik te veel at en ik telde calorieën. Dat in combinatie met een vaak gespannen lijf, maakte dat ik pas op mijn 18e pas ongesteld werd, op gang gebracht door de pil.

Lees hier verder over mijn moeizame persoonlijke en sociale ontwikkeling tijdens de fase van adolescentie.

Adolescentie

Geef een reactie