Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Josje

Vuurwerkellende in december

Het is al weer december. Dat betekent helaas ook vuurwerk, met het hoogtepunt op oudejaarsavond. Daar heb ik zelf een hekel aan; het is een rotgeluid en slecht voor het milieu. Mijn gevoeligheid voor prikkels kan ik niet uitzetten, maar ik houd er zoveel mogelijk rekening mee. Het scheelt ook dat ik geluiden kan plaatsen waardoor ik het wel vervelend vind, maar niet eng.

Josje kan ik niet uitleggen wat vuurwerk is. Vorig jaar zat ze de hele avond en nacht te bibberen als een rietje. Het was haar tweede jaarwisseling. Op haar eerste oudejaarsavond was ze nog een puppy. Ze wilde toen niet plassen buiten, maar was niet zo bang als vorig jaar.

Met hoop op alleen professioneel, minder of geen vuurwerk in de toekomst, heb ik het vuurwerkmanifest getekend. Ik denk dat welzijn, veiligheid en milieu toch ietsiepietsie belangrijker zijn dan een traditie die voor sommigen even plezier geeft.

Teken je ook het manifest? Josje, alle andere dieren, moeder Natuur en de meeste mensen op het autismespectrum zullen je dankbaar zijn.

vuurwerkellende

Geef een reactie