Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Josje

Moed en moediger

Zeker met Josje in mijn leven, die angst als basisemotie heeft, ben ik me bewust van mijn stress, angst, paniek, gejaagdheid, onzekerheid en alle varianten erop. Josje is net zo’n spons als ik als er iets negatiefs of emotioneels in de lucht hangt.

Dat betekent ook dat Josje mijn emoties kan overnemen. Dus probeer ik met regelmaat heel diep in en uit te ademen als ik Piet Paniek voel opkomen.

‘Niks aan de hand.’ ‘Niks om bang voor te zijn,’ zeg ik dan zowel tegen Josje als mezelf. Daarbij recht ik mijn schouders en geef ik Josje hopelijk het gevoel dat ze veilig is bij mij.

Als het niet lukt om mezelf gerust te stellen, erken ik dat bewust. Dan ben ik samen bang met Josje. Dan toon ik niet mijn moed, maar laat ik zien dat emoties er mogen zijn en dat ze ook weer zakken en weggaan.

Dat is eigenlijk ook moed en misschien is het wel moediger.

Moed

Geef een reactie