Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Josje

Mag ik aaien?

Deze vraag krijg ik regelmatig, vooral van kinderen. Dan zeg ik altijd: ‘als ze het wil,‘ terwijl ik naar Josje wijs. Wetend dat Josje het waarschijnlijk niet wil, maar ik wil het kind een kans geven, Josje laten oefenen met dat kindjes lief zijn en meegeven aan kindjes dat honden ook een eigen willetje hebben.

Dan vraag ik of het kindje op de hurken wil gaan zitten en haar of zijn handje ophoudt. Als ik een snoepje bij me heb voor Josje, mogen ze die geven. Anders foppen we Josje met een leeg handje. Die komt meestal toch wel nieuwsgierig kijken of er iets in het handje ligt.

Het andere kinderhandje schiet dan naar Josje om te aaien en weg is Josje. ‘Ahhh waarom wil ze niet,’ hoor ik dan bijvoorbeeld. Dan zeg ik altijd dat Josje een beetje verlegen is. ‘Misschien kan het een volgende keer wel, maar nu wil ze niet.’

Zo blijven we oefenen. Wie weet laat Josje zich ooit aaien door vreemden en zo niet, dan is dat voor Josje niet zo’n probleem denk ik. Die wordt thuis geaaid voor tien en krijgt genoeg snoepjes.

aaien

Geef een reactie