Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Sociaal & vrije tijd

Liefdesrelatie met een lotgenoot of niet?

Als je autistisch bent, kun je zowel daten of een liefdesrelatie hebben met iemand die ‘normaal’ of neurotypisch is alsook met iemand die net als jij autistisch is. Het kan ook nog zo zijn dat iemand ook op het autismespectrum zit, zonder dit te weten. En het kan nog zo zijn dat iemand niet autistisch is, maar wel een andere neurodiversiteit heeft, zoals ADD. Of misschien is het iemand met psychische problemen zoals een angststoornis.

Of misschien is het iemand zonder een kwetsbaarheid of label, maar wel iemand met veel levenservaring, zoals mantelzorger zijn, diabetes hebben of rouwervaringen hebben. Ieder mens heeft namelijk een verhaal. Iedereen heeft wat meegemaakt en daarnaast hebben we allemaal positieve en lastige karaktereigenschappen. Ook hebben we allemaal veel gemeen wat onze behoeften betreft, zoals gezien worden door anderen, positieve gevoelens hebben en jezelf mogen zijn. Met of zonder label, wel of niet autistisch.

Mensen hebben relaties met mensen

Persoon A >
Persoon B v
Anders zijn (autistisch bijvoorbeeld)Een stoornis of ziekte hebben (bijvoorbeeld een persoonlijkheidstoornis)Normaal zijn (als in gemiddeld en gezond)
Anders zijn (autistisch bijvoorbeeld) +++
Een stoornis of ziekte hebben (bijvoorbeeld een persoonlijkheidstoornis) +++
Normaal zijn (als in gemiddeld en gezond) +++
Gemeenschappelijk: mens zijn

Van label naar eigenschappen

Belangrijker dan wat iemand heeft of hoe iemand is, is waar jij naar op zoek bent in een relatie. Als je begrip en (h)erkenning bijvoorbeeld belangrijk vindt, kan het fijn zijn om met een lotgenoot in een relatie te zijn. Idem dito als je iemand zoekt met dezelfde eigenschappen, levensstijl en/of bezigheden. Als je allebei behoefte hebt aan veel duidelijkheid, weinig prikkels en goede communicatie, kun je elkaar goed ondersteunen in die behoefte. Dan begrijp je elkaar sneller en kun je makkelijker rekening met elkaar houden bijvoorbeeld.

Een valkuil van veel op elkaar lijken, is wel dat je elkaar ook in de weg kunt zitten en elkaar minder goed kan aanvullen. Wat als je allebei bijvoorbeeld heel chaotisch bent? Dan heb je ook nog last van de chaos van de ander bovenop je eigen chaos. Wat als je allebei moeite hebt met initiatieven nemen? Dan komen jullie misschien niet tot actie.

Ik zelf zoek nu meer die aanvulling. Ik vind het bijvoorbeeld aantrekkelijk als iemand sociaal is op een meer natuurlijke manier. Bij mij is het aangeleerd en kost het veel energie. Als de ander dat sociale meer van nature heeft, kan ik me daar aan optrekken. Ook vind ik daadkracht fijn, omdat ik zelf zo’n eeuwige twijfelkont ben en het fijn vindt als de ander wat makkelijker beslissingen neemt. Dus qua karakter vind ik het fijn en leuk als iemand anders is. Dan kan ik andersom hopelijk ook weer iets meegeven aan die ander.

Liefdesrelatie
Van welke planeet kom jij?

Wat werkt in de praktijk in een liefdesrelatie?

Maar voor sommige dingen moet je wel een beetje hetzelfde in het leven staan. Dan denk ik aan normen en waarden en levensstijl. Iemand die discrimineert, zichzelf niet verzorgt en nooit naar zichzelf kijkt, wil ik niet als partner. Voor mij als linkse vegan, is het ook belangrijk dat iemand een beetje bewust eet, respect heeft voor dieren en het milieu. Ook moet iemand niet oordelen over mijn ggz-verleden en dat ik nu nog in de Wajong zit. Je moet je leven natuurlijk wel een beetje op elkaar kunnen afstemmen en respect hebben voor elkaars verhaal.

Tijdens het daten leer je elkaar kennen en ontdek je of jullie levens bij elkaar passen. Daar komt trouwens wel echt een bepaald gevoel bij voor mij, dat verder dan gaat dan je verstand en een lijstje voor- en nadelen aan de liefdesrelatie. Dat gaat over een gevoel van liefde, vreugde, veiligheid en verbondenheid. Dat zijn dingen die moeten groeien.

Ontmoeting
Kusje?

Elkaar aanvullen

Ik zoek dat gevoel en ik zoek niet iemand die ook autistisch is of niet. Maar bepaalde kenmerken die je onder andere vaak bij autisme ziet, vind ik wel belangrijk. Denk aan puur, oprecht, trouw en eerlijk zijn, humor en een gevoel voor rechtvaardigheid hebben. Herkenning kan ook een gevoel van aantrekkingskracht veroorzaken.

Ik zelf ben op de middelbare school twee jaar verliefd geweest op iemand van wie ik later pas wist dat hij Asperger had. Het was een bepaalde mysterieusheid die me aantrok. En mijn eerste relatie was ook met iemand met Asperger. Hij was bijvoorbeeld lief, oprecht en trouw. (De twee mannen waren overigens totaal verschillend qua uiterlijk en karakter.)

Maar puur, oprecht, trouw en eerlijk zijn vind je ook bij mannen zonder autisme. Wel of niet autistisch zijn maakt uiteindelijk voor mij niet uit. Het gaat om bepaalde kenmerken bij mij en de ander en of dat samengaat. Het gaat erom dat de relatie ons beiden meer geeft dan kost. Dat is een proces van ervaren, zoeken en samen groeien in een liefdesrelatie. Dat gaat bij mij niet zo snel in het begin tijdens het daten bijvoorbeeld. Die zelfkennis is ook al veel waard.

Bij AutsimeTV sprak ik over daten

Wat vind jij belangrijk bij een partner?

 1. Steven

  Aantrekking, gedeelde interesse(s), karakter.

 2. Steven

  Aantrekking, gedeelde interesse(s), karakter.

 3. Ferdinand

  Ik heb 2 serieuse relatie gehad met vrouwen die achteraf een flinke emotionele bagage hadden.
  En die emotionele bagage vond je terug vertaald in alles wat er tijdens de relatie periode maar kon gebeuren.
  Heel veel had dus met vertrouwen te maken dat ze daar in vorige relaties mee waren geschaadt en het leek erop dat ze haar vorige partner projecteerde op mij als persoon en met veel ging vergelijken en mij ook met veel wantrouwde terwijl er geen reden toe was.
  Ze waren heel erg zorgzaam wat me zeer aantrok want in zorgzaamheid zit meestal veel liefde in verwerkt en liefde is toch iets waar ik naar verlang.
  Ondanks ze allebei geen enkele vorm van beperking hadden alleen emotionele schade hebben opgelopen en het op onze relatie projecteerde begon er scheuren te komen in de relatie.
  En ondanks dat ze geen enkele beperking hadden waren er wel scheurtjes onstaan door geen vertrouwen voor mij als man omdat de vorige partner als man dus vertrouwen had geschaadt zodat ik al geen eerlijke kans heb gekregen in mijn relatie.Helaas heb ik door die 2 serieuse relaties bij elke relatie wel een kind gekregen.En die is er de dupe van geworden.
  Maar ze deden zich in begin heel anders voor bij het ontmoeten zodat ik er later blijkt in getrapt ben omdat het de hele tijd toneelspel was.
  Maar wat me ook wel had gestoord in me relaties is dat ik in die twee relaties wel diepgang had gemist en dat ging me opbreken omdat ik diverse onderwerpen graag bespreek met hopelijk een discussie voering maar helaas kwsm het nooit zover omdat ze niet van diepgang hielden en het luchtig wilde houden en omdat ze niet van discussie hielden.
  In allebei de keren ben ik helaas impulsief in een relatie gestapt omdat ik graag iemand bij me heb en daardoor blind was in een lange periode van hoe ze werkelijk waren.
  En wat voor mij heel belangrijk is dat de passie mijn hele relatie zou moeten duren om interesse in elkaar te blijven houden en dat is helaas in veel gevallen dan allang gedoofd natuurlijk waardoor je uiteindelijk dan afstand in mijn geval gaat krijgen omdat mijn gevoel naar de andere dan verloren gaat waardoor er scheuren gaat ontstaan .
  Dus ook al hebben ze geen beperking in wat voor vorm ook dan kan nog je relaties stuk lopen.
  En bij elke relatie was ik ook sceptisch geworden naar vrouwen omdat ik meer alles ging bekijken qua beleving en als het ware zelf ook harder werd.En net wat ik jou toen had horen vertellen bij autisme tv is dat je meer naar kenmerken kijkt dan naar of ze wel of geen beperking hebben.

  Groeten ferdinand

 4. Erg mooi en leerzaam.
  Zelf hoef ik niet percee een relatie met iemand die autisme heeft oid.
  Toch is het wel belangrijk dat je bij elkaar past en dat je elkaar kunt aanvoelen en begrijpen.
  Dat is in de praktijk echter nog niet zo eenvoudig.
  Het is voor mij sowieso niet makkelijk om aansluiting te vinden in deze samenleving.
  Vind sociale omgang behoorlijk complex.
  En bij een relatie komt erg veel kijken.
  Tevens heb ik weinig ervaring met relaties.
  Dat is ook niet echt bevorderlijk.

 5. Heel mooi om jouw gedachten hierover te lezen. Ik vind ook die aanvulling belangrijk. Maar niet helemaal tegenovergesteld. Een relatie met iemand zonder enige vorm van structuur zou ik bijvoorbeeld niet kunnen, maar een beetje losser dan ik lijkt me soms wel handig;).

Geef een reactie