Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Josje

Hoge dierenartskosten

Soms merk ik veranderingen op bij Josje en maak ik me zorgen. Ze kan zelf niet aangeven of er iets is en wat er dan is. Ik twijfel altijd of ik naar de dierenarts moet. Die twijfel heb ik ook voor mezelf wat de huisarts betreft, maar dan hoef ik me in ieder geval niet druk te maken over (onnodige) kosten. Bij de dierenarts betaal je altijd het consult, ook als er niks aan de hand blijkt te zijn. Alleen even bellen voor advies resulteert meestal toch in een afspraak.

Ik heb bewust gekozen om geen dierenverzekering af te sluiten. Een particuliere verzekering is duur is en vaak moet je alsnog bij betalen als er zorg is geleverd. In het boek Dierzaamheid oppert Servé Smeets voor een collectieve dierenziekteverzekering als verplichting voor alle mensen met dieren. Dieren hebben immers niet gekozen om dier of ziek te zijn en hebben net zoveel recht op een goede gezondheid als mensen. Goed idee dus!

Drempel voor de dierenarts verlagen

Een ander idee is de btw af te schaffen zoals al bij vrijwel alle andere medische zorg voor mensen het geval is. De dierenarts zelf moet natuurlijk betaald worden, maar de hoge btw is niet eerlijk. Dierenartskosten vallen onder het btw-tarief van 21%. Huisdieren zijn misschien geen eerste levensbehoefte, maar als je eenmaal huisdieren hebt, moeten ze medische zorg kunnen krijgen. Dat is geen luxe maar noodzaak.

Ik heb gelukkig altijd geld voor Josje opzij staan, maar zuur blijft het wel met haar vele chihuahuakwaaltjes. Maar niet iedereen heeft genoeg geld voor dierenartskosten. Daardoor kunnen dieren onnodig lijden. Ik schrik iedere keer weer van de hoeveelheid verwaarloosde dieren die ik op social media en tv voorbij zie komen. De dierenpolitie en Dierenbescherming hebben het er maar druk mee.. Natuurlijk heeft verwaarlozing niet alleen met geldgebrek te maken, maar hoge kosten is wel één van de drempels om (op tijd) naar de dierenarts te gaan.

Geen btw zou al een verschil kunnen maken. De Sophia-Vereeniging heeft een petitie voor een btw-verlaging. Ik heb getekend, jij ook?

dierenartskosten

Geef een reactie