Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Een eenmanszaak is geboren!

In mei 2022 heb ik me geschreven bij de KVK in Den Bosch. Vooraf had ik me online aangemeld en wat vragen beantwoord. Op het kantoor zelf was het daarom niet veel werk meer. We hebben samen het formulier doorgelopen. Verder moesten er SBI-codes aan worden toegevoegd (wist niet dat die bestonden). Daarna kon ik tekenen en de inschrijfvergoeding a €51,95 betalen. Ik kreeg nog wat papieren mee.

Er zijn verschillende rechtsvormen voor zzp’ers, zoals een VOF of BV. Ik heb een eenmanszaak. Dan is er sprake van maar één eigenaar. Mijn SBI-codes zijn 85599 (Studiebegeleiding, vorming en onderwijs) en 9003 (Schrijven en overige scheppende kunst). Klinkt best goed. :p SBI staat voor Standaard Bedrijfsindeling en geeft aan wat de activiteit van een onderneming is. Voor elke activiteit van een onderneming krijg je een aparte SBI-code.

Bij de KVK

Na de inschrijving

De gegevens die de KvK van mij heeft zijn inmiddels opgenomen in het Handelsregister. Dit register is openbaar, dus anderen kunnen mijn bedrijfsgegevens inzien. Het Handelsregister draagt zo bij aan dat mensen open en ‘zeker’ zaken kunnen doen. Ook heeft de KvK doorgegeven aan de Belastingdienst dat ik een bedrijf ben gestart.

Mijn KvK-nummer heb ik doorgegeven aan het UWV omdat ik in de Wajong zit. Dat deed ik via het wijzigingsformulier. Het nummer moet verder altijd op al je bedrijfsuitingen staan. Daarom heb ik het op mijn website gezet. Daar heb ik later mijn btw-identificatienummer nog aan toegevoegd. Die kreeg ik achteraf nog per post van de Belastingdienst. Het btw-id gebruik ik daarnaast om mij als ondernemer bekend te maken bij zakenrelaties en moet vermeld worden op facturen.

Van de Belastingdienst kreeg ik ook nog een brief met de vaststelling van de belastingplicht. Daarin staat dat ik ben geregistreerd voor de omzetbelasting met aangiftetijdvak van een kwartaal. Het kan zijn de belastingplicht later opnieuw beoordeeld wordt. Ik moet nog even uitzoeken hoe dit bij mij zit en kom er in een volgende blog op terug. De grootste stap is wat mij betreft gezet: de inschrijving bij de KVK!

Geef een reactie