Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Recensies

De bange mens van Daan Heerma van Voss

Historicus en schrijver Daan Heerma Van Voss is nu ook leerling in de angstkunde. Hij heeft voor De bange mens zorgvuldig onderzoek gedaan naar angst. Vanuit diverse hoeken en tijden gaat hij in op de betekenis van angst. Diverse persoonlijke ervaringen brengen de theoretische bevindingen tot leven, waaronder Daans eigen ervaring.

Waar komen angsten vandaan?

Nergens is het boek saai. Het leest haast als een roman. Niet vaak heb ik die fijne leeservaring bij een non-fictie boek. Dit zonder dat het ten koste gaat aan de informatieve waarde. Angst kent vele vormen en lagen en die worden met dit boek zorgvuldig en duidelijk beschreven.

Bovendien is de toon heel fijn. Bij schrijven over psychische problematiek is het namelijk de kunst om niet te vervallen in klaagzang en toch niet te kort te doen aan de ernst en het leed. En dat is Daan toch gelukt met dit boek.

‘De bange mens’ draagt zo zeker bij aan meer kennis en begrip voor de club van de bange mens, waar ik ook toe behoor zolang ik al besta. Faalangst bijvoorbeeld en sociale angst. Voor veel mensen met autisme is angst helaas een veelvoorkomend probleem.

Lees De bange mens!

Mijn schijnoplossing voor angst resulteerde onder andere in vermijding en dwangmatigheid. Gelukkig is er in mijn leven ook ruimte voor andere emoties dan angst tegenwoordig. Dat was niet gelukt zonder kennis en begrip.

Boeken met ervaringen, ervaringskennis en kennis van deskundigen dragen bij aan dat begrip. ‘De bange mens’ is daarmee een aanrader voor zowel de bange als de niet bange mens. Als ze durven dan, die laatste..

Ik probeer me een vogelvlucht in te beelden, dat perspectief, dat jaloersmakende overzicht. In mijn broekzak tasten mijn vingers, op zoek naar iets van houvast, automatisch naar mijn telefoon.

Specificaties De bange mens

Auteur: Daan Heerma van Voss l Uitgever: Atlas Contact l EAN: 9789045043685 l Eerste druk: april 2021 l 336 pagina’s

Wende: Voor alles altijd bang geweest
Dit boek heb ik gratis ontvangen om te mogen reviewen.
  1. Omdat het zo ‘makkelijk’ leest, maak je me heel nieuwsgierig! Een boek om te onthouden.

Geef een reactie