Wil jij ervaringen delen die persoonlijk en kwetsbaar zijn? Dan heb ik 10 tips voor deze openheid. Zelf blog ik alweer ruim tien jaar over mijn leven met autisme, over mijn psychische problemen van vroeger en over persoonlijke ontwikkeling. Ook op sociale media ben ik actief. Toen ik begon met bloggen was ik ontzettend angstig en onzeker. Dat heb ik niet meer gelukkig, maar ik ben als introvert nooit 100% comfortabel met zichtbaar zijn. Toch heb ik mijn weg online gevonden en sta ik achter mijn missie van meer aandacht voor neurodiversiteit, mentale gezondheid en psychische problemen .
10 tips bij openheid
Het volgende wil ik je graag meegeven. Haal er vooral uit wat je aanspreekt en doe niets met wat je niet aanspreekt.
- Zie het delen zelf als een nieuwe ervaring, als een leerervaring. Al doende kom je er vanzelf achter wat je wel en niet fijn vindt, wat het je kost, wat het je geeft. En het is belangrijk om te beseffen dat jij bepaalt, de regie hebt. Je mag iets delen en het later weer weghalen. Je maakt een vlog en het is toch niet je ding dus stop je weer met vloggen. Of je kan bijvoorbeeld veel delen en dan later weer heel weinig. Dat aldoende veranderen mag natuurlijk en is juist goed om dicht bij jezelf te blijven.
- Besef je dat iedereen jouw social media, vlog of blog kan zien. En soms kan dat invloed hebben. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan zoekt. Wil je dat je werkgever je content kan zien? Het is aan jou zelf of je dat wil. Het kan dus heel soms consequenties hebben.
- Houd er rekening mee dat tegenwoordig veel mensen open zijn over hun binnenwereld. Om veel volgers te krijgen moet je heel actief zijn, langdurig actief zijn, en iets toevoegen. Dat valt niet mee, dus doe het in eerste instantie niet voor het aantal likes. Wees trots op jezelf, ongeacht het aantal volgers. Ik vind het ook nog altijd lastig als een blog of bericht weinig aandacht krijgt, terwijl ik er wel veel tijd in heb gestoken. Maar dat hoort er een beetje bij en is menselijk.
- Het is belangrijk dat je niet zomaar wat dingen gaat roepen. Ik vind dat je wel een bepaalde verantwoordelijkheid hebt als jij tegen anderen spreekt over ziekte, psychische problemen, stoornissen of neurodiversiteit. Zeker als je spreekt voor een doelgroep die erg worstelt met zichzelf en/of heel jong is. Probeer daarom zoveel mogelijk vanuit jezelf te spreken en niet algemene dingen te zeggen als ‘iedereen met een depressie moet puntje puntje puntje doen’. Kies je woorden zorgvuldig.
- Sta eens stil wat je doel is en wie je doelgroep. Wil je anderen een beetje minder alleen en vreemd laten voelen? Of hoop en houvast geven? Wil je met jouw inzichten anderen helpen om zichzelf meer te begrijpen? Wil je aandacht vragen voor een bepaald onderwerp? Zorgen voor meer begrip? Informeren? Of stereotypes bezweren? Een doel kan richting en houvast geven.
- Sta eens stil bij wat je er zelf uit haalt. Misschien een stukje verwerking. Het kan zijn dat je er zelfinzicht door krijgt. Het kan een bezigheid zijn waar je voldoening uit haalt en het kan helend werken om jezelf te laten zien. Maar het kan ook werk worden, dat je er geld mee verdient. Wie weet!
- Blijf jezelf. Ik deel bijvoorbeeld filmpjes zonder allerlei videobewerking en allerlei poespas. Ik spreek in mijn taal, blijf puur. Omdat kei grappig doen bijvoorbeeld niet bij me past, ik ben geen entertainer.
- Je hoeft niet alles te delen. Sommige dingen zijn privé. Ken dus je grenzen. Ik moet daar ook altijd goed op letten want heb nogal een drang om volledig te zijn (little miss oversharing).
- Krijg je fijne of leuke reacties, zoals een compliment? Laat dat dan op je inwerken en ga het niet gelijk wegwuiven. Bedankt de persoon. Ik vind het altijd heel fijn als iemand iets aan mijn blog heeft gehad.
- Krijg je vervelende reacties? Laat het dan even op je inwerken voor je besluit wat je ermee wil doen. Beste dat iedereen zijn eigen mening en perspectief heeft op zaken. Als het grensoverschrijdend is, kan je online iemand rapporteren of blokkeren. En laat je vooral niet beïnvloeden door anonieme negatieve mensen,
Dat was wat ik wilde tippen over openlijk je persoonlijke ervaringen delen. Besef je ook dat je ervaringen delen je niet tot een ervaringsdeskundige professional maakt.
Like alsjeblieft deze blog. Delen is ook altijd fijn.
Wat is jouw ervaring met openheid in het openbaar?
Geef een reactie