Leven op het autismespectrum

Sociaal & vrije tijd

Hier vind je vlogs over de thema’s sociaal en vrije tijd. Daarbij beschrijf wat de rol van autisme  is. Ook vertel ik wat mij helpt en deel ik tips met jou om je vrije tijd op een prettige manier door te kunnen brengen, rekening houdend met autisme waar nodig.

Vlogs ‘sociaal & vrije tijd’ uit 2022

Tv-kijken als je een rusteloze ziel bent

Tijdens het tv-kijken zit ik vaak onder een verzwaringsdeken. Ook heb ik een prikkelmandje met stimmingmateriaal. zo voorkom ik dat ik de hele tijd op mijn telefoon zit en/of ga krabben (skinpicking).

Mijn ervaring met sporten en bewegen

Wat is mijn ervaring met bewegen en sporten als je autistisch bent? Ik vertel het je in de video evenals wat ik geleerd heb en wat ik nu doe aan sport. Ik heb ook wat tips, ook voor mensen zonder autisme. 🙂

Ik ga op vakantie en neem mee: autisme

Wat is mijn ervaring met op vakantie gaan als je autistisch bent? Ik vertel het je in de video evenals wat ik ervan geleerd heb en hoe ik ermee omga. Hopelijk biedt het je erkenning en begrip. Reageer vooral onder de video.

Terugkomen op een gesprek of niet?

In deze video wil ik het hebben over wel of niet terugkomen op een eerder gesprek. Ik vertel je waar ik tegenaan loop en hoe ik ermee omga. Hopelijk biedt het je (h)erkenning, inzichten en/of tips om ermee om te gaan.

Begroeten en jezelf voorstellen, lastig!

Veel dagelijkse dingen zijn bij autisme niet vanzelfsprekend. Zo ook wat iemand begroeten betreft en jezelf voorstellen. In deze video vertel ik je hoe het voor mij is en heb ik tips voor jou. Daarmee hoop ik dat begroeten en voorstellen iets makkelijker wordt voor je.

Vlogs ‘sociaal & vrije tijd’ uit 2021

Autisme en oogcontact maken

Ik ben Mandy Verleijsdonk en deel in mijn blogs en vlogs mijn ervaringen en kennis over leven als volwassen vrouw op het autisme spectrum. Deze video gaat over oogcontact maken. Hoe is dat voor mij? En is oogcontact een noodzaak om contact te maken met elkaar?

Vlogs ‘sociaal & vrije tijd’ uit 2020

Hoe kun je met autisme fijn afspreken met anderen?

Mensen met autisme hebben ook behoefte aan verbondenheid, maar ze hebben vaak moeite met sociale situaties. Dit om verschillende redenen, zoals moeite hebben met communiceren, overgevoelig zijn voor prikkels uit de omgeving, onzekerheid, veel moeten nadenken over hoe te handelen en mogelijk sociale angst. Dat kost heel veel energie. Hoe kun je er dan voor zorgen dat sociaal contact fijn is, zodat je er iets uit haalt? In deze video deel ik mijn ervaring en geef ik tips. Want het is niet de bedoeling dat afspreken met anderen alleen maar energie kost.

Hoe omgaan met ongemakkelijke situaties?

Gênant! Je doet iets wat niet helemaal volgens de sociale norm is. Zeker als je autistisch bent en al moeite hebt met sociale situaties, kan je je vaak opgelaten en ongemakkelijk voelen. Misschien ben je iemand die vaak blunders maakt. Wat doe je dan?

Als bellen lastig is..

Waarom is bellen lastig voor veel mensen autisme? Dat heeft te maken met angst, maar meer nog met de andere manier van informatieverwerking. Ik leg het uit in de video en geef ook tips om bellen makkelijker te maken.

Hoe omgaan met ‘dat heb ik ook’?

Waarom zegt iemand ‘dat heb ik ook?’ als jij vertelt over (kenmerken van) autisme? Hoe reageer je erop? Dat hangt van verschillende dingen af. O.a. van waar je staat in je acceptatieproces na de diagnose.