Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Verzekeringsarts UWV stuurt een rotbrief

Ik ben in beroep aan het gaan tegen het UWV, omdat mijn Wajong in 2013 is gestopt (gekregen tijdens eerdere klinische opname). Mijn bezwaar werd afgewezen. Ik ging in beroep, maar verloor wederom. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak voor het hoger beroep is, maar tot die tijd mag ik medische gegevens sturen naar de Centrale Raad van Beroep. Ik heb al veel negatieve ervaringen met menig verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV.

Een onprofessionele verzekeringsarts

Gisteren kreeg ik tussendoor via mijn advocaat een brief te zien van een verzekeringsarts van het UWV. Zonder mij ooit te hebben gezien, schrijft hij (of zij?): ‘Uit recente rapportage psychodiagnostisch onderzoek komt een autismespectrumstoornis naar voren. Ik ben hiervan niet overtuigd geraakt.’ Is hij een psychiater of psycholoog? Ik gok van niet en vind deze uitspraak niet professioneel. Uit de verdere brief blijkt ook weinig kennis van autisme bij vrouwen: ‘In de eerste plaats acht ik het opvallend dat in vele jaren van langdurige psychische behandeling niet eerder deze diagnose kon worden gesteld of zelfs maar werd vermoed.’

Beledigd ben ik door: ‘In de tweede plaats heeft belanghebbende zich voorafgaand aan dit onderzoek verdiept in ASS-symptomen en is zij, overigens zonder oogmerk van ziektewinst, in staat om de wijze van invullen van de vragenlijsten te ‘sturen’ richting een ASS.’ Dat insinueert dat ik heb zitten manipuleren. Ik was juist doodsbang dat ik de diagnose kreeg terwijl ik eigenlijk geen autisme had. Als je mij kent, weet je dat ik eerlijk ben. Dit is een enorme trigger voor mij, omdat ik al veel moeite heb met mensen die zeggen: ‘Jij autisme? Neeeeee.’ Kritisch zijn is prima, maar wel pas na ingelezen te zijn en niet op basis van stereotypen.

Vervolgens gaat de verzekeringsarts mijn eerdere diagnose (obsessief-compulsieve stoornis, persoonlijkheidsstoornis en dysthyme stoornis) vergelijken met autisme. Hij concludeert dat de verandering van diagnose niets verandert aan het eerdere besluit van 2013. Dat was dat ik ondanks mijn diagnoses toch volledig in mijn eigen inkomen kon voorzien. De computer had namelijk bepaald dat ik wikkelaar kon worden, productiemedewerker metaal, productiemedewerker industrie of medewerker tuinbouw. Begeleiding was niet mogelijk, want ik viel niet meer onder de verantwoording van het UWV.

verzekeringsarts

In de bijstand

2,5 jaar later heb ik nog geen betaalde baan. Sinds een jaar ontvang ik bijstand (WWB). De gemeente is begripvoller dan het UWV (wel na eerst een strijd te hebben gevoerd). Ik doe vrijwilligerswerk en werk aan mezelf en dat is voor nu gelukkig akkoord. De afhankelijkheid van een uitkering blijft moeilijk. Ik voel me een product, geen mens.

Mijn valkuil is om dingen te persoonlijk te maken. De strijd met een formele instantie, roept gewoon allerlei gevoelens op zoals minderwaardigheid en machteloosheid. Ik besteed liever mijn tijd aan mijn gezondheid zelf dan aan verantwoorden waarom mijn onzichtbare problemen regulier werk nu nog in de weg zitten. Als het goed is, WIL je werken. Een beetje vertrouwen daarin zou fijn zijn…

Wat is jouw ervaring met de verzekeringsarts van het UWV?

 1. Yvonne Pullens

  Blijkbaar doet het dat goed bij de Rechtbank om je diagnose in twijfel te trekken. Dat deed mijn Uwv arts ook. Ik ben ook in hoger beroep gegaan tegen afwijzing aanvraag Wajong.

  • Reactie door auteur

   Mandy

   Het UWV neem het niets echt serieus, maar de rechtbank hopelijk wel. Ik hoop o.a. dat de rechter straks wel begrijpt dat ik dingen stap voor stap moet doen en met begeleiding. Lastig is ook om aan te tonen hoe onevenredig veel energie dingen kosten bij ASS :S Dat kun je uitleggen, maar dan hoeft iemand het nog niet te begrijpen of te geloven :s
   Sterkte ook!

 2. altijdangelique

  Dit is echt te belachelijk voor woorden. Ik was zelf psychodiagnostisch psycholoog ( ik deed oa onderzoek naar ASS bij volwassenen) en zelfs voor een specialist is het moeilijk om deze diagnose te stellen. Die krijg je ook niet zomaar. Belachelijk dat een UWV arts het dan beter zou weten….
  Zelf zit ik momenteel in de WIA vanwege psychische en lichamelijke klachten en ik weet hoe het er aan toe gaat bij het UWV en wat voor invloed dat heeft op je geest. Echt elke keer als ik zo’n enveloppe op de mat krijg van het UWV dan word ik bang. En dat je het persoonlijk neemt dat vind ik niet meer dan logisch. Het gaat toch over je toekomst, je inkomsten en je rust.

  • Reactie door auteur

   Mandy

   Dankje voor je reactie 🙂
   Dat zo iemand zich arts mag noemen, begrijp ik echt niet. Het is zo belachelijk. Net als dat ik op herhaaldelijk verzoek geen psychiater te zien kreeg bij de herkeuring.
   Het is vreselijk frustrerend. Alle argumenten die je zelf geeft, worden weggeveegd als subjectief en dus onbruikbaar. Mijn huidige en eerdere hulpverleners worden niet serieus genomen.
   Er is geen ruimte voor een gesprek. Het zijn steeds alleen dialogen vanuit de kant van het UWV.
   Ik hoop zo dat de rechter uiteindelijk wel redelijk is. Wat niet kan, kan gewoon niet.
   Ik wens jou veel succes met de UWV-ellende en vooral veel beterschap met je gezondheid 😉

 3. Wat een nare situatie Mandy. Ontzettend raar dat een diagnose, gesteld door iemand die daartoe bevoegd is en er voor opgeleid is, gewoon betwijfeld wordt door een verzekeringsarts die waarschijnlijk helemaal geen speciale expertise heeft mbt autisme, en die jou niet eens gezien heeft.
  Echt heel schrijnend, dat dat kennelijk zomaar kan.

  Ik hoop voor je dat je alsnog in het gelijk gesteld wordt en je uiteindelijk wel weer Wajong krijgt.

  • Reactie door auteur

   Mandy

   Dankjewel 🙂 Kritisch zijn mag natuurlijk, maar dan wel obv van alle informatie en niet obv een verslag alleen. Het is natuurlijk ook van de gekke dat een arts van het UWV zelf, dus totaal niet onafhankelijk, mijn gezondheid beoordeelt. Ik vind het een raar systeem. #vermoeiend

  • “Ontzettend raar dat een diagnose, gesteld door iemand die daartoe bevoegd is en er voor opgeleid is, gewoon betwijfeld wordt door een verzekeringsarts die waarschijnlijk helemaal geen speciale expertise heeft mbt autisme, en die jou niet eens gezien heeft.”

   DIT! PRECIES! Ik ben die verzekeringsartsen zo zat! Ze moeten eens een boek gaan lezen ofzo, of een studie volgen, want ik heb nog geen kennis van ze gezien in alle jaren dat ik bezig ben voor een Wajong.

 4. ArcusKogamiyata

  Sterkte, recht zege vieren, kans klein, dit alles is gevolg politieke keuzes. Wetgeving weinig zin, hooguit sturen procedure fouten, oa niet persoonlijk beoordelen en zelf conta expertise uit te laten voeren, voor uwv veel te duur. Onderzoek, zorgverzekeraar koste.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: