Leven op het autismespectrum

Alle blogs, Werk & Wajong

Verzekeringsarts UWV stuurt een rotbrief

Ik ben in beroep aan het gaan tegen het UWV, omdat mijn Wajong in 2013 is gestopt (gekregen tijdens eerdere klinische opname). Mijn bezwaar werd afgewezen. Ik ging in beroep, maar verloor wederom. Het is nog niet bekend wanneer de rechtszaak voor het hoger beroep is, maar tot die tijd mag ik medische gegevens sturen naar de Centrale Raad van Beroep. Ik heb al veel negatieve ervaringen met menig verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV.

Een onprofessionele verzekeringsarts

Gisteren kreeg ik tussendoor via mijn advocaat een brief te zien van een verzekeringsarts van het UWV. Zonder mij ooit te hebben gezien, schrijft hij (of zij?): ‘Uit recente rapportage psychodiagnostisch onderzoek komt een autismespectrumstoornis naar voren. Ik ben hiervan niet overtuigd geraakt.’ Is hij een psychiater of psycholoog? Ik gok van niet en vind deze uitspraak niet professioneel. Uit de verdere brief blijkt ook weinig kennis van autisme bij vrouwen: ‘In de eerste plaats acht ik het opvallend dat in vele jaren van langdurige psychische behandeling niet eerder deze diagnose kon worden gesteld of zelfs maar werd vermoed.’

Beledigd ben ik door: ‘In de tweede plaats heeft belanghebbende zich voorafgaand aan dit onderzoek verdiept in ASS-symptomen en is zij, overigens zonder oogmerk van ziektewinst, in staat om de wijze van invullen van de vragenlijsten te ‘sturen’ richting een ASS.’ Dat insinueert dat ik heb zitten manipuleren. Ik was juist doodsbang dat ik de diagnose kreeg terwijl ik eigenlijk geen autisme had. Als je mij kent, weet je dat ik eerlijk ben. Dit is een enorme trigger voor mij, omdat ik al veel moeite heb met mensen die zeggen: ‘Jij autisme? Neeeeee.’ Kritisch zijn is prima, maar wel pas na ingelezen te zijn en niet op basis van stereotypen.

Vervolgens gaat de verzekeringsarts mijn eerdere diagnose (obsessief-compulsieve stoornis, persoonlijkheidsstoornis en dysthyme stoornis) vergelijken met autisme. Hij concludeert dat de verandering van diagnose niets verandert aan het eerdere besluit van 2013. Dat was dat ik ondanks mijn diagnoses toch volledig in mijn eigen inkomen kon voorzien. De computer had namelijk bepaald dat ik wikkelaar kon worden, productiemedewerker metaal, productiemedewerker industrie of medewerker tuinbouw. Begeleiding was niet mogelijk, want ik viel niet meer onder de verantwoording van het UWV.

verzekeringsarts

In de bijstand

2,5 jaar later heb ik nog geen betaalde baan. Sinds een jaar ontvang ik bijstand (WWB). De gemeente is begripvoller dan het UWV (wel na eerst een strijd te hebben gevoerd). Ik doe vrijwilligerswerk en werk aan mezelf en dat is voor nu gelukkig akkoord. De afhankelijkheid van een uitkering blijft moeilijk. Ik voel me een product, geen mens.

Mijn valkuil is om dingen te persoonlijk te maken. De strijd met een formele instantie, roept gewoon allerlei gevoelens op zoals minderwaardigheid en machteloosheid. Ik besteed liever mijn tijd aan mijn gezondheid zelf dan aan verantwoorden waarom mijn onzichtbare problemen regulier werk nu nog in de weg zitten. Als het goed is, WIL je werken. Een beetje vertrouwen daarin zou fijn zijn…

Wat is jouw ervaring met de verzekeringsarts van het UWV?

Geef een reactie