Leven op het autismespectrum

Nieuws

Overschatting, nieuwe vlog op Youtube

In deze vlog heb ik het over overschatting bij autisme. Wat is het, hoe komt het, wat zijn de gevolgen en hoe ga je ermee om? Er zijn een paar zaken die meespelen met waarom er over-schatting kan zijn van jouw kunnen. En dat betekent eigenlijk onder-schatting van de rol van autisme.

Ik worstel er zelf dagelijks mee. Ik overschat zowel mezelf, maar wordt ook overschat door andere mensen. Daardoor ben ik vaak overprikkeld en overbelast en moet ik weer op de rem trappen. Overschatting kan gevolgen hebben voor je functioneren en hoe je in je vel zit.

Overschatting

Overbelast raken door overschatting

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je je niet gezien voelt door anderen of dat je te veel wil pleasen om aan andermans eisen te voldoen, terwijl je zelf overbelast raakt. Los van wat het in contact kan doen, kunnen je eigen hoge eisen veel stress geven en je bijvoorbeeld uit je flow halen.

Het is dus belangrijk om iets hier kennis van te hebben zodat je op tijd kunt ingrijpen. Ik geef je daarom wat opties in de video. Hopelijk heb je er iets aan! Als je iemand anders kent die mogelijk steun haalt uit de video, deel hem dan ook vooral.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: